1

Foto-reporter iz Pančeva na izložbi u Zagrebu

MACAK1Naš sugrađanin, dugogodišnji foto-reporter „Večernjih novosti”, Zoran Jovanović Mačak, koji po mnogima spada među najiskusnije poslenike te profesije u Srbiji, bio je među učesnicima izložbe ratne fotografije „Lekcije iz ’91.” održane ovih dana u Zagrebu.

Pored njega, radove je izložilo i više njegovih kolega iz Srbije, a posetioci su mogli da vide i ratne fotografije više od dvadeset foto-reportera iz Hrvatske, Bosne, Makedonije, Kosova i iz inostranstva. Zamisao kustosa Sandre Vitaljić bila je da se javnost podseti na užase rata koji je besneo devedesetih godina.

Da bi se još jednom skrenula pažnja na te nemile događaje, izabrane su fotografije koje su autentični zapisi svega što se dešavalo jer su nastale na prvim borbenim linijama, uz svestan rizik njihovih autora, bez trunke dorađivanja.

Tokom svoje bogate karijere Zoran Jovanović Mačak beležio je i slike iz svakodnevice koje su mu privlačile pažnju. Da je to uspešno radio, svedoči podatak da je 2013. dobio godišnju nagradu Udruženja novinara Srbije za fotografiju „Zauvek zaboravljeni”.

On je dobitnik i brojnih drugih domaćih i međunarodnih priznanja, učesnik više grupnih izložbi i član nekoliko udruženja fotografa. Početkom februara 2014. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je njegova samostalna izložba.

Njegove slike su više puta objavljivale agencije „Asošijeted pres” i „Rojters”, a slika čoveka koji mirno kosi njivu nakon bombardovanja Rafinerije 1999. godine tada je u brojnim domaćim i svetskim medijima korišćena kao jedna od ilustracija užasa koje je u Srbiji izazvala NATO agresija.

Zbog njegove bogate karijere ponosna je i redakcija „Pančevca”, zato što je on do početka devedesetih godina radio kao foto-reporter našeg lista.

M. G.