1

Fakultet političkih nauka

misa vasicMisli se na onaj beogradski, preko reke. Desilo se da dekan, profesor Ilija Vujačić, dobije batine pred svojom kućom u Beogradu, pre neki dan. Napala su ga dva klipana od dvadesetak godina, dok je treći sedeo u iznajmljenom automobilu čiji je registarski broj neko uspeo da zapiše, pa su ih pohvatali odmah.

Zašto bi neko napao i izmlatio na ulici, usred bela dana, jednog finog gospodina i omiljenog profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu? Nisu probali čak ni da ga usput opljačkaju, kao oni klinci Rašu Popova. Ima tu, po svemu sudeći, nečeg dubljeg i potencijalno neprijatnog. Dekan Vujačić je još pre dva meseca obavestio svoje nastavno-naučno veće da dobija pretnje; da se od njega zahteva ostavka – ili… To je, na njegovu i našu žalost, ostalo kao interna informacija, umesto da ode smesta u javnost na sva usta. Tako je to s finom gospodom profesorima: ne bi da prave cirkus i frku, zbog čega se kasnije izlažu raznoraznim sumnjama – da tu, kao, nisu čista posla i već možete misliti.

E, sad: ako je neko osetio potrebu i imao dovoljno drskosti da unajmi dva klipana ne bi li prebili jednog profesora i dekana, onda tu nešto nije u redu. Pitanje je – zašto? Ta dvojica su uhapšena, premijer i ministri odgovarajuće su užasnuti i sve je ne može bolje biti. Sve dok ta dvojica i onaj treći koga će policija već pronaći ne ispričaju pred tužiocem ko ih je unajmio, a ako nije niko – zašto su napali čoveka.

Na vanrednoj konferenciji za novinare na Fakultetu dekan je smesta odbio kojekakve aluzije ko bi od kolega mogao stajati iza toga. Među onima o kojima su izvesni mediji spekulisali bio je i jedan s „Megatrenda”. Prof. Vujačić je pre ta dva meseca i nešto bio prilično oštar i principijelan u jednom razgovoru o plagiranim doktoratima, pa je odmah zatim dobio i te pretnje. Nije mala stvar dirnuti u taj osinjak, da ne kažemo u te trutove, jer oni nemaju žaoku; trutovi, to jest, a ne plagijatori.

Sad malo ulične mudrosti: kad čovek već skupi snage i obraza da ukaže na neku gadost, onda treba i da razmisli o posledicama. Pogotovo ako zna s kim ima posla. Zato je trebalo te prve pretnje razvikati na sva usta, a ne čekati realizaciju. Da je uzbuna bila dignuta na vreme, dakle odmah, onaj ko je naručio napad na prof. Vujačića bio bi svakako obeshrabren da pretnje i ispuni. Osim toga: Fakultet političkih nauka ustanova je od izvesnog značaja i oko njega su se oblizivali i oblizuju se razni likovi; odatle i zahtev da Vujačić podnese ostavku. Ako ne žele da batine pljušte i dalje, bolje bi im bilo da smesta izađu u javnost sa saznanjima koja na tu temu imaju.