Edukacija najmlađih o problemu napuštenih životinja

LJUBIMCI1Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” organizovaće s Predškolskom ustanovom „Dečja radost” seriju predavanja po pančevačkim vrtićima.

Ova akcija je osmišljena da bi se najmlađi upoznali s problemom napuštenih životinja.

Nakon ove edukacije najmlađi će crtati radove o životinjama koje nemaju gospodare na temu „Napuštenac – moj drug i komšija”. Njihovi radovi će krajem meseca biti izloženi u nekom javnom prostoru, a otvaranje izložbe će svojim koncertom ulepšati đaci Muzičke škole „Jovan Bandur”.

– Prema statistikama, čak 75 odsto ukupne populacije pasa i mačaka u svetu nema dom, a najveći deo njih nalazi se u Africi, Aziji i Americi. Problem napuštenih životinja u velikoj meri izražen je i u Evropi, naročito na njenom jugoistoku – izjavio je predsednik udruženja „Ljubimci” Ivan Kurajov.

Po njegovim rečima, krivci za to su neodgovorni vlasnici koji jedno vreme čuvaju pse i mačke, a onda ih, kada im dosade, puštaju na ulicu. Protiv takvog nemarnog odnosa prema životinjama bori se udruženje „Ljubimci”, kao i druge brojne organizacije, pojedinci i institucije. Oni insistiraju na nekim od glavnih postulata odgovornog vlasništva, kao što su čipovanje, vakcinisanje i sterilizacija.

M. G.