Dvoje obolelih od virusa gripa u opštini Pančevo

Od početka populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu na teritoriji Južnobanatskog okruga potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A H3N2 iz dva uzorka (bolnički i sentinelni) – saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Oba zaražena pacijenta su s teritorije opštine Pančevo.

gripPrema podacima koje smo dobili od mr sc. med. dr Slađane Tomić, specijaliste epidemiologije i načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo, na osnovu registrovane stope incidencije oboljenja sličnih gripu praćene sentinelnim nadzorom, koji je od 2. do 8. februara sproveo Zavod, ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta i uobičajen je za vanepidemijski period.

Dr Slađana Tomić navodi da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, koja je ove godine bila izuzetno uspešna, jer je potrošeno skoro sto odsto doza cepiva protiv virusa gripa. Ona navodi i opšte mere prevencije, koje se odnose na sprovođenje lične higijene i korišćenje papirnih ubrusa prilikom kašljanja i kijanja. To savetuje i dr Svetlana Rogožarski, načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Pančevo, i dodaje da je u zdravstvenim stanicama povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama sličnim virusu gripa. Doktorka savetuje sugrađanima da sprovode preventivne mere protiv virusa gripa (redovno pranje ruku, često provetravanje prostorija, unošenje vitamina u organizam i drugo) i napominje da se vrhunac epidemije gripa očekuje sledećeg meseca.

I. P.