1

Dometi kulture podsećanja

Krajiški demokratski forum izražava neskriveno zadovolјstvo zbog činjenice da je podsjećanje na stradanje srpskog naroda u bivšoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj, nakon 20 godina od zločinačke operacije „Oluja”, podignuto na najviši, državni nivo.

KDF podsjeća da je bilo perioda i sramnog ćutanja države i državnih institucija u odnosu na sudbinu i pogrom stanovništva bivše RSK.

olujaKDF smatra da sjećanje na nevine žrtve i patnje produblјuje i proširuje integrativnu humanističku svijest i otvara prostore za stvaranje pretpostavki trajnog mira na ovim prostorima, mira na bazi saosjećanja, razumijevanja i tolerancije, kao i vizije sretnije budućnosti svih naroda koji su prošli iskušenja ratnih dešavanja.

Ujedno, KDF je mišlјenja da kultura podsjećanja (pro memoria) sama po sebi može biti i katalepsija duha ako nije naslonjena na dinamični praktični aktivizam u rješavanju realnih životnih problema stradalničkog naroda.

Smatramo da s cilјem rješavanja izbjegličke problematike (integracija i repatrijacija) i jačanja integrativne nacionalne strategije aktuelne vlasti moraju, u duhu političkog dogovora između Koalicije izbjegličkih udruženja i Srpske napredne stranke, posvetiti barem jednu sjednicu Narodne skupštine RS izbjegličkoj tematici i naći forme ekonomske podrške („obilјeženi novac”) stvarnog i odlučnog pristupa zaštite i ostvarenja interesa i prava navedene populacije – kako ovdje, tako i tamo.

Milan Mrkela, predsjednik KDF-a