1

Domaći i svetski hirurzi u Pančevu

Pančevo je danas ugostilo hirurge iz cele Srbije, kao i poznate svetske eksperte Parveza Amdžada iz Engleske, Alekseja Karačuna iz Rusije i Mehmeta Ajhana iz Turske. Oni učestvuju na šestoj koloproktološkoj radionici, skupu posvećenom primeni najnovijih trendova u lečenju bolesti rektuma i debelog creva.

Za organizaciju ove koloproktološke radionice, kao i dosadašnjih u našem gradu, najzaslužniji je naš sugrađanin doktor Mladen Janić, hirurg u Opštoj bolnici Pančevo.

LEKARINakon što su na početku radionice on i direktor Opšte bolnice doktor Nebojša Tasić pozdravili prisutne, u operacionoj sali su obavljene dve operacije. One su sve vreme snimane, a hirurzi koji su ih izveli objašnjavali su šta rade, što je u direktnom internom televizijskom prenosu u konferencijskoj sali pratilo oko sto njihovih kolega.

Održana su i dva stručna predavanja, na kojima su doktori Amdžad i Karačun govorili o laparoskopskom lečenju kancera rektuma i lečenju najtežih oboljenja debelog creva pomoću robota, što je najnoviji trend na Zapadu.

Nakon toga je usledila diskusija tokom koje su ova dva svetska hirurška eksperta odgovarala na pitanja naših lekara. Ovogodišnja radionica završena je podelom diploma učesnicima.

Po rečima doktora Janića, laparoskopsko lečenje bolesti stomaka i creva odavno je svetski standard i bolje je od klasičnog, jer ne podrazumeva teške operacije, bolove za pacijenta i dugotrajan oporavak. On je naglasio da se laparoskopsko lečenje primenjuje i u pančevačkoj bolnici zahvaljujući tome što je gradska vlast finansirala kupovinu neophodnog uređaja.

M. G.