1

Doktorka Lidija Stamenić posle deset godina oslobođena optužbi

DOKTORKA STAMENIC„Što se nas tiče, slobodni ste. Nijednu od optužbi na vaš račun nismo dokazali.” Tim rečima sudije u Višem sudu nedavno je stavljena tačka na destogodišnje suđenje našoj sugrađanki doktorki Lidiji Stamenić, koja je radila na Odeljenju za hemodijalizu u Opštoj bolnici Pančevo.

Time su i definitivno osporeni i pobijeni navodi optužnice koja je podignuta protiv nje 2005. godine. Lidija Stamenić se teretila za zloupotrebu službenog položaja i omogućavanje drugom licu da stekne protivpravnu novčanu korist.

Međutim, Viši sud u Pančevu je najpre 28. juna 2012. godine doneo oslobađajuću presudu, a onda ju je delimično potvrdio Apelacioni sud u Novom Sadu. Suđenje je nastavljeno, a potom je pančevački Viši sud nedavno doneo odluku da se krivični postupak obustavlja zbog zastarelosti.

Put do zakasnele pravne satisfakcije za doktorku Lidiju Stamenić bio je dug i prepun uvreda i poniženja – i za nju i za njenu porodicu. Najpre joj je nakon davanja iskaza u beogradskoj policiji, gde je bila pozvana kao svedok, saopšteno da je uhapšena i da joj je određen dvodnevni pritvor, a onda je prebačena u Pančevo, u zatvor u Njegoševoj ulici.

Tu je provela pedeset dana zatvorena s pet Romkinja koje su bile osumnjičene za džeparenje. Nakon što joj se pogoršalo zdravlje, puštena je da se u daljem toku suđenja brani sa slobode. Brojni prijatelji koje je imala naprasno su je zaboravili i niko se nije setio ni da je pozove telefonom i pita kako je.

M. G.

opsirnije1