1

Destrukcija obrazovanja

Povodom 4. aprila, Dana studenata, Gradski odbor Socijaldemokratske stranke Srbije organizovao je konferenciju za novinare sa želјom da ukaže na neke od mnogobrojnih problema u školstvu naše zemlјe.

– Prihvatanjem anglosaksonskog modela obrazovanja uvezli smo i krizu škole kao institucije. Ovo je neoliberalni scenario, gušenje socijalne države, što grubo narušava sistem državnog školovanja, koji je deo javnog sektora. Obrazovni sistem je postao, više-manje, sam sebi svrha, umesto poluge za realizovanje jasnih kulturnih cilјeva. Obrazovanje nije usredsređeno na sticanje znanja, nego na verifikaciju radnog mesta, a vaspitna komponenta je potpuno izostavlјena – rekla je ovom prilikom Milica Mijović, član Gradskog odbora te stranke.

SDPS KONFERENCIJA IMG_1116 (22)Po njenim rečima, „koncepcijski i organizacijski haos i apsolutno smanjenje ulaganja u oblast nauke i obrazovanja” doveli su do „totalne destrukcije” i „srozavanja kvaliteta intelektualnog rada”. Posledica toga biće „da neće imati ko da nas leči, da nas obrazuje, da će nam mostovi padati, a zgrade se rušiti”.

– Zalažemo se da kriterijum za zapošlјavanje i napredovanje bude znanje, da se bez testa znanja i preporuka prethodnog poslodavca, uz obavezan probni rad, ne može dobijati posao – podvukla je Milica Mijović i naglasila da emigracija najbolјih mora prestati da bude „najefikasniji instrument naše politike zapošlјavanja”.

Z. Sp.

(O aktivnostima ostalih stranaka čitajte u štampanom izdanju „Pančevca”)