1

Delja: Protest zakazan za ponedeljak nije dobronameran

Gradska uprava i član Gradskog veća i koordinator stručnog tima za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka Vladimir Delja objavili su saopštenje u kome se naglašava da protest vlasnika kućnih ljubimaca koji je za 7. decembar najavilo Društvo za zaštitu životinja i prirode „Ekolibrijum” iz Pančeva nije dobronameran.

U saopštenju se ističe da su organizatori protesta osobe koje su svojim sugestijama mogle doprineti bržem rešavanju problema izazvanih zbog porasta broja napuštenih pasa i mačaka, kao i da je Pančevo daleko odmaklo u rešavanju tih problema u odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji, što su više puta pohvalili relevantni faktori u zemlji i inostranstvu.

psi1U saopštenju se naglašava i da je stručni tim za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Pančeva za osam godina, koliko postoji, usvojio niz konkretnih mera i predloga kako da situacija bude bolja.

Između ostalog, usvojena je Odluka o postavljanju montažnih kuća na čitavom području grada za smeštaj napuštenih pasa i mačaka. Pored toga, iznosi koji se sada isplaćuju na ime naknade onima koje su ujeli psi znatno su smanjeni, a manji je i broj prijava da su se takvi slučajevi dogodili. JKP „Higijena” je u budžetu za 2016. planirala novac kojim će omogućiti rad „Zoohigijene” u skladu s propisima, a u planu je i proširenje prihvatilišta kao rezultat akcije tima za zbrinjavanje vukova, koji su dosad bili smešteni u istom prostoru. Uz to, Komunalna inspekcija planira niz aktivnosti radi pojačane kontrole vlasničkih pasa i kažnjavanja nesavesnih građana – piše takođe u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

M. G.