1

Defokusiranost u središtu pažnje

Klara-i-leksikon-minimalnog-zivota-57247Multimedijalni umetnik Daniel Kovač, rođen u Pančevu, održao je juče promociju svoje nove knjige „Klara i leksikon minimalnog života” u novom prostoru – knjižari Kulturnog centra Pančeva. Pored toga što se bavi pisanjem (objavio je knjige: „Logika reke, pruge i otpada”, „Carstvo” i „Uzvodni bluz”), Kovač svira u „Jarbolima” i u „Jesenjem orkestru”, crta u programu „Pejnt”, a po struci je elektroinženjer. Na pitanje moderatorke razgovora Marije Samardžić iz KCP-a kako u svim tim oblastima uspeva da se ostvari, Kovač je objasnio da je odlučio da se bavi stvarima koje nisu jalove i glupe. Kako je rekao, svakodnevno smo izloženi informacijama, dnevnopolitičkim i sličnim, razgovaramo i razmišljamo o njima, ljutimo se, zgražavamo i nerviramo – i najzad iskuliramo, a onda na red dođe nova vest i tako ukrug. Njegov ideal je minimalna informisanost i posvećivanje onome što vredi.

Kao jednu od glavnih tema romana „Klara i leksikon minimalnog života” on je označio defokusiranost savremenog čoveka. Na pitanje zašto smo izgubili pažnju on nije želeo da odgovori kroz romanesknu žalopojku ili priču kakvih već ima napretek.

– Jedini način da o toj temi napišem knjigu bio je da ona sama liči na taj problem, da bude defokusirana. Morao sam da uradim nešto u knjizi samoj kako bi čitalac i sam bio izložen tom procesu, da mu ne bude lako. A važno mi je bilo i da on ostane budan, ali da pritom može biti defokusiran, da pročita desetak strana, a da mu pažnja bude zaokupljena nečim drugim – objasnio je Kovač.

opsirnije1