1

Dan oslobođenja je najveći dan

PS 2Pančevci su dali veliki doprinos NOB-u, jer je velika većina stanovnika sudelovala u Narodnooslobodilačkom ratu i drugim oblicima otpora. Pančevo je u Drugom svetskom ratu skupo platilo svoju slobodu. Ono što ne smemo zaboraviti jeste da su antifašistički pokret u Pančevu činili lјudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog obrazovanja i društvenog položaja, ali jedinstveni u borbi za slobodu.

Naša obaveza je da se uvek s ponosom sećamo datuma kada je pre sedamdeset jedne godine naš grad oslobođen i da odamo počast onima koji su stradali zbog svoje antifašističke orijentacije. Pančevo je bilo i ostalo antirežimski i antifašistički grad, a pančevački građani inkubator progresivnog i revolucionarnog mnjenja.

Dan oslobođenja je najveći dan u istoriji grada. Pančevo je oslobođeno od fašista i domaćih izdajnika. Svaki počinjeni zločin, a bilo ih je na svim stranama, ima svoje ime i prezime, dan i godinu izvršenja, i treba ga dokazati i pravedno osuditi. Naša današnja obaveza i politička odgovornost jesu da dostojanstveno komuniciramo, te da poštujemo sve žrtve i stradanja, da svima zapalimo sveću i u tišini kažemo da se to ne ponovi. Nikada nije pronađen bolјi protivotrov fašizmu od antifašizma i to moramo poručiti budućim generacijama.

Gradski odbor Pokreta socijalista