1

Čuvajte se vrućina sutra i u petak!

VRUCINERepublički hidrometeorološki zavod objavio je žuti i narandžasti meteo-alarm za četvrtak i petak, 23. i  24. jun, za Pančevo i južni Banat.

Ako je verovati prognozama meteorologa, prvog dana su iznad nekih mesta u našem okrugu moguće lokalne grmljavine s padavinama ili bez njih, a temperatura će iznositi 32 stepena.

Razloga za zabrinutost još više će biti u petak. Tog dana se očekuje da će temperatura dostići 35 podeljak, a pratiće je, kao i prethodnih dana, velika vlažnost vazduha, tako da nema sumnje da će sparina biti nepodnošljiva.

U upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda piše i da temperatura od 32 stepena u takvim uslovima može biti izuzetno nepovoljna za hronične bolesnike, meteoropate, kao i za lica koja redovno uzimaju neku medicinsku terapiju.

Još opasnija je temperatura od 35 stepeni, koja se očekuje u petak, u kombinaciji s velikom vlažnošću vazduha. I ona je potencijalna pretnja za one koji imaju zdravstvene probleme ili im smetaju nagle promene vremena. U upozorenju meteorologa se naglašava da je problem i u tome što toliko visoka temperatura može dovesti i do problema u snabdevanju električnom energijom i do šumskih požara.

Inače, od velikog nevremena koje je zadesilo naš grad u ponedeljak, 20. juna, u Pančevu se već tri dana teško diše zbog izuzetno visoke vlažnosti vazduha.

M. G.

opsirnije1