1

ČUDNA PRIČA IZ OPŠTE BOLNICE: Doktor Janić pobrkao lončiće?

U redakciju „Pančevca” došla je pre nekoliko dana osoba makedonske nacionalnosti koja se požalila na to da u već dugom vremenskom periodu poznati pančevački lekar dr Mladen Janić na veoma ružan način govori o makedonskoj nacionalnoj zajednici. Ova osoba zbog prirode posla provodi prilično vremena u prisustvu doktora Janića i tvrdi da se ovakvo njegovo, lekaru neprimereno ponašanje neprestano ponavlja i da zato više ne može da ćuti o tome i da ima potrebu da izađe u javnost. Naš izvor, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, dodaje da se i mnogi pacijenti žale na česte nacionalističke, diskriminativne verbalne istupe doktora Janića.

U Zakonu o zabrani diskriminacije, u članu 12, stoji: „Zabranjeno je uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje”.
U članu 13. istog zakona – u opisu „Teških oblika diskriminacije” – u stavu jedan piše: „Izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, jezika, političkog opredeljenja, pola, rodnog identiteta, seksualnog opredeljenja i invaliditeta”, dok je stav 6 još izričitiji: „Diskriminacija koja je izvršena više puta (ponovljena diskriminacija) ili koja se čini u dužem vremenskom periodu (produžena diskriminacija) prema istom licu ili grupi lica”.
Član 24. je najeksplicitniji: „Zabranjena je diskriminacija nacionalnih manjina i njihovih pripadnika na osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskih uverenja i jezika”.
U skladu s pravilima profesije, pozvali smo doktora Janića da prokomentariše navode sagovornika našeg lista. Doktor Janić je za „Pančevac” rekao:
– Nije mogao nijedan pacijent, niti iko od medicinskih radnika da kaže tako nešto o meni sada i da to bude tačno, jer već nekoliko nedelja ne radim. A nacionalizam i šovinizam mi se gade!
Nastavićemo da pratimo razvoj ove situacije.
R. P.