Čestično zagađenje najveća pretnja

image_pdfimage_print

Izveštaj o stanju životne sredine za 2013. godinu

Benzen pod kontrolom * Neophodna rekonstrukcija pogona u južnoj zoni * Izgradnja postrojenja za otpadne vode prioritet

Južna zona čeka nove investicije

Južna zona čeka nove investicije

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove nedavno je podneo Gradskom veću izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Pančeva. Kao i prethodnih godina, službenici Sekretarijata ponovo su akcenat stavili na problem aerozagađenja. Velika koncentracija bazne hemije, blizina industrijske zone, nepovoljni klimatski uslovi, zastarela tehnologija, postrojenja stara gotovo pola veka, nelegalna gradnja bez poštovanja važeće planske dokumentacije, kao i nepoštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine negativno utiču na stanje životne sredine u Pančevu.

U skladu s tim Sekretarijat je predložio niz mera koje treba hitno preduzeti. Među njima se izdvaja intenziviranje saradnje s ministarstvom zaduženim za zaštitu životne sredine kako bi se realizovali akcioni planovi za zaštitu životne sredine fabrika u južnoj industrijskoj zoni i sprovele planirane rekonstrukcije, a sve s ciljem da se emisije opasnih i zagađujućih materija usklade sa zakonom i evropskim prosekom.

Pored toga, neophodno je izraditi plan zaštite od udesa, proširiti kišnu i sanitarnu kanalizacionu mrežu, izgraditi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, završiti izradu katastra javnih zelenih površina, proširiti i razviti sistem daljinskog grejanja, kao i podići zelene zaštitne i vetrozaštitne pojaseve na čitavoj teritoriji Pančeva. To su samo neke od brojnih mera koje je Sekretarijat predložio nadležnima u gradskoj vlasti, a koje bi u narednom periodu trebalo realizovati.

Prekoračeni standardi

Prema izveštaju sačinjenom na osnovu rezultata merenja gradskog monitoring sistema i mernih stanica Zavoda za javno zdravlje, u zagađenju vazduha u Pančevu najveće učešće imaju čestično zagađenje (čađ, ukupne suspendovane čestice, čestice PM-10 i dr.) i benzen. Kada je reč o tzv. praškastim materijama, ocena nadležnih gradskih ekologa jeste da se nivo te zagađujuće materije mora smanjiti kako bi kvalitet pančevačkog vazduha bio prihvatljiv i usklađen s važećom zakonskom regulativom. Najveći broj prekoračenja graničnih vrednosti zabeležen je u januaru, oktobru i decembru.

Što se tiče benzena, u 2013. godini je došlo do pada srednje godišnje vrednosti, dok emisija čađi i dalje predstavlja veliki problem, naročito u zimskim mesecima. Po rečima stručnjaka, prisustvo te opasne materije manje je nego prošle godine, a najviše prekoračenja bilo je na mernim mestima Nova Misa i Strelište.

Prema izveštaju, štetni akutni efekti ogledaju se u tome što ljudi sa srčanim ili plućnim bolestima, stari i deca, zbog povećanog nivoa čestica u vazduhu, često posećuju Službu hitne pomoći, a mnogi od njih, nakon ukazane prve pomoći, odlaze na bolničko lečenje. Stručnjaci pančevačkog sekretarijata ističu da je neophodno rešiti ovaj problem kako bi se sačuvalo zdravlje građana. Kad je reč o čestičnom zagađenju, vredi napomenuti da je stanovište Svetske zdravstvene organizacije da ne postoji koncentracija čestica u vazduhu koja se može smatrati bezbednom.

Septičke jame

Što se tiče kvaliteta površinskih voda, uzorci iz desetak kampanja pokazuju da tamiška voda ne pripada drugoj klasi površinskih voda, pa se ne može koristiti za kupanje i rekreaciju i sportove na vodi. Isto je i s dunavskom vodom.

Prema navodima Sekretarijata, nerešeno pitanje gradskih otpadnih voda takođe ugrožava životnu sredinu u Pančevu. Nedovoljno izgrađen sistem javne kanalizacije, nepostojanje postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, veliki broj firmi što ispuštaju neprerađene otpadne vode u kanalizaciju i otvorene vodotokove, kao i veliki broj septičkih jama koje ne zadovoljavaju tehničke propise – navedeni su kao osnovni uzročnici ovakvog tipa zagađivanja životne sredine.

Nadležni u Sekretarijatu ističu da je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedino pravo rešenje ovog problema.

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien