1

Cene grejanja i tople vode i dalje po starom

GREJANJE, SKUPSTINACena grejanja ostaje nepromenjena – 94,14 dinara po metru kvadratnom bez PDV-a, a sve će biti po starom i što se tiče sanitarne tople vod,a koja će koštati 750 dinara mesečno po članu domaćinstva, takođe bez PDV-a – odlučili su odbornici na današnjoj sednici Skupštine Pančeva.

Većinom glasova oni su usvojili izmenjenu Odluku o načinu snabdevanja toplotonom energijom na području grada Pančeva u kojoj se ističe da će se onima koji nemaju ugrađene kalorimetre u stanovima potrošnja toplotne energije i tople vode i dalje obračunavati po kvadraturi i broju članova domaćinstva. Kad je reč o našim sugrađanima koji su instalirali merače toplote, njima će se potrošnja obračunavati po utrošku.

Ovakve odluke su obrazložene time da je većina zgrada u našem gradu stara, loše izolovana i energetski neefikasna, pa bi se u slučaju naplate toplotne energije na osnovu njenog utroška drastično uvećali računi građanima.

Sandra Božić, direktorka „Grejanja”, u obraćanju odbornicima rekla je da je to javno komunalno preduzeće u ovom trenutku u potpunosti tehnički spremno da pređe na naplatu po utrošku, ali da bi u tom slučaju građani bili neuporedivo više finansijski opterećeni nego što su sada.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je da su neosnovane kritike da gradska vlast svojom politikom diskriminiše građane koji se greju u sopstvenoj režiji u odnosu na one koji se greju na daljnjinsko grejanje. Dodao je da nije istina da će se sadašnja cena grejanja subvencionisati iz gradskog budžeta, koji se puni novcem svih građana.

Odbornici opozicionih stranaka su zamerili na tome što su odluke o grejanju i naplati toplotne energije donete s velikim zakašnjenjem, na vanrednoj sednici, koja je zakazana po hitnom postupku. Oni su postavili pitanje šta će se desiti ako „Grejanje” upadne u gubitke zbog odlaganja poskupljenja usluga tog javnog komunalnog preduzeća i ko će ih pokriti. Izrazili su sumnju da odluka o odlaganju poskupljenja grejanja nije motivisana brigom za interese građana, već sve izvesnijim novim izborima.

M. G.
opsirnije1