1

Bajatovićeva donacija izazvala oprečne reakcije

SPOMENIK1Penzionisani pukovnik Zoran Kandić, predsednik Udruženja za negovanje tradicija 51. mehanizovane brigade, izjavio je da ne podržava to što je podizanje spomenika poginulim pripadnicima te jedinice u ratovima koji su vođeni tokom devedesetih godina na našim prostorima platio Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa” i jedan od čelnika socijalista.

– Nemam ništa protiv toga da se obeleži uspomena na 69 Pančevaca i stanovnika ostalih mesta na teritoriji južnog Banata, koliko ih je izgubilo živote u ratovima. Njihove porodice treba da imaju mesto gde će moći da dođu, da ih se sete u miru i da im odaju poštu. Međutim, smatram da je za osudu to što na spomeniku piše da je njegovo postavljanje platila fondacija jednog političara: Dušana Bajatovića. Poginuli u ratovima devedesetih branili su otadžbinu, a ne neku fondaciju ili političara – objasnio je Kandić.

Podsećamo, Oktavijan Sekešan, predsednik organizacije „Srpski ratni veterani”, koja je inicirala podizanje spomenika nastradalima, nakon njegovog otkrivanja 24. decembra u centru grada objasnio je da je tražio novac na više strana, ali da niko od onih s kojima je kontaktirao nije hteo da finansira tako nešto.

Jedan od viđenijih pančevačkih socijalista tada mu je ponudio da ga upozna s Bajatovićem i prvi čovek vojvođanskih socijalista ne samo da je na to pristao već je, kako je istakao Sekešan, dao novac iz svog džepa.

M. G.