1

Bacanje petardi će se ubuduće kažnjavati

petarde„Od 5.000 do 20.000 dinara kažnjavaće se ubuduće onaj ko svađom ili vikom narušava javni red i mir ili uznemirava građane. Neće se tolerisati ni prejako sviranje na muzičkim instrumentima niti stvaranje buke prekomernim puštanjem radija i televizora, radom motora ili aktiviranjem sirena. Oni koji počine takve prekršaje kažnjavaće se od 5.000 do 30.000 dinara”, piše u predlogu novog zakona o javnom redu i miru koji je krajem prošle godine usvojila Vlada Srbije i uputila ga Skupštini Srbije na glasanje.

Ukoliko predlog novog zakona o javnom redu i miru dobije zeleno svetlo, ubuduće će se kažnjavati i za bacanje petardi i pucanje u vazduh iz vatrenog oružja. To će se tretirati kao uznemiravanje drugih lica.

Još strože nego sada sankcionisaće se bacanje petardi, buka u ugostiteljskim objektima, vređanje i ometanje službenih lica dok su na dužnosti, prosjačenje i navođenje dece i maloletnika na prosjačenje, prostitucija i ustupanje prostorija za prostituciju, proricanje sudbine i vračanje, kockanje i ustupanje prostorija za kockanje.

M. G.

opsirnije1