„Azotara” nastavlja proizvodnju posle remonta

Puštanjem u rad pogona Energetika i Amonijak ovih dana će posle uspešno završenog remonta ponovo biti nastavljena proizvodnja u „Azotari”. Zamenik direktora te fabrike Miljan Đurović izjavio je da će u narednom periodu tržištu biti isporučeno dovoljno veštačkih đubriva po nešto nižim cenama u odnosu na dosadašnje jer je pojeftinio gas.

– U narednoj sezoni poljoprivrednici mogu očekivati blagi pad cena jer je pala cena gasa kao naše osnovne sirovine za proizvodnju amonijaka, a padaju i cene na svetskoj berzi. Zato će poljoprivrednicima biti ponuđeni povoljniji uslovi za kupovinu đubriva i povoljnije cene. Proizvodićemo standardni program. To su đubriva SAN, KAN, karbamid, urea i UAN. Ukupne količine planirane su na nivou oko 350.000 tona za 2016. godinu – istakao je Đurović.

AZOTARA2Podsećamo, „Azotara” je saopštila da je ovih dana, prvi put otkako radi pogon Amonijak 3, obezbeđen stalni monitoring gasova i proizvoda sagorevanja. To je bitno jer je doprinelo znatnom smanjenju količine štetnih gasova koji se ispuštaju u atmosferu.

„U ovom trenutku i u starijem fabričkom postrojenju Kiselina 1 vršimo zamenu katalizatora. Time ćemo smanjiti ispuštanje azotnih oksida u atmosferu i prekinuti ispuštanje žutog dima iznad grada i fabrike”, naglašava se u „Azotarinom” saopštenju.

M. G.