„Azotara” napokon startuje

azotaraHIP „Azotara” danas je počela pripreme za start pogona Amonijak, čime će proizvodnja biti obnovljena nakon dvomesečne energetske krize – potvrdio je Goran Pejčić, generalni direktor fabrike, i dodao kako se očekuje da u narednih pet-šest dana počnu da rade i ostala postrojenja.

– Zahvaljujem Vladi Srbije, koja je, shvatajući značaj „Azotare” za našu zemlju, učinila sve da nam se obezbedi gas. Bez pomoći Vlade i „Srbijagasa” teško da bismo u situaciji nedostatka gasa uopšte mogli da startujemo – rekao je Pejčić.

On je naveo kako aranžman s Vladom podrazumeva kontinuirano snabdevanje „Azotare” gasom tokom čitave ove godine, ali i nakon toga.

Pejčić je izrazio nadu da će Vlada, u skladu s ranijim premijerovim izjavama, naći strateškog partnera za ovo preduzeće.

Naš sagovornik nije želeo da iznese detalje dogovora na osnovu kog je pokrenuta proizvodnja mineralnih đubriva.

Izvori „Pančevca” iz tog preduzeća, koji su se pozvali na jednog člana Nadzornog odbora, ranije su rekli kako će fabrika dobijati gas iz skladišta u Banatskom Dvoru sve dok Vlada ne sklopi novi toling aranžman za isporuku jeftinog gasa, što se očekuje sredinom februara.

Trebalo bi da to obezbedi cenu od najviše 330 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što bi „Azotari” omogućilo profitabilan rad.

D. V.