1

Australijski vidici Martina Kizura

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici 14. oktobra je svečano otvorena izložba slika akademskog slikara Martina Kizura pod nazivom „Australijski vidici”.

Kovačičanin Martin Kizur, akademski slikar, grafičar i likovni pedagog preko 25 godina živi i stvara u Australiji.

Februara ove godine obeležio je životni jubilej dug 60 godina, a to je ujedno bio i povod za izložbu koja je otvorena u Galeriji naivne umetnosti.

Pre Kovačice, „Australijski vidici” su predstavljeni u Galeriji Zuzski Medvedjovej u Bačkom Petrovcu, Zavodu za kulturu vojvodjanskih Slovaka u Novom Sadu.

Na svečanom otvaranju izložbe u kovačičkoj galeriji, nakon pozdravnih reči vršioca dužnosti direktora Galerije naivne umetnosti Ane Žolnaj Barca, o stvaralaštvu ovog umetnika govorio je likovnmi kritičar iz Bačkog Petrovca Vladimir Valentik.

Sam autor nije bio prisutan, ali je okupljene posetioce pozdravio putem videa u kome je predstavio svoj atelje i otkrio iz čega i danas crpi ispiraciju za svoje stvaralaštvo.

Martin Kizur je završio grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kao izuzetan student bio je laureat Nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti i Univerzitetske nagrade Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Iza sebe ima 15 samostalnih izložbi od toga sedam u Austraiji.

(Ovaj tekst je deo projekta „Info kutak” koji je finansijski podržala Opština Kovačica)