Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Leto u prirodi

Tradicionalno nadmetanje kulinara u Sefkerinu

Gavra skuvao „čarobni” pasulj

Kliknite za veci prikaz

Prošlog vikenda, tačnije u subotu, 30. avgusta, u Sefkerinu je održano tradicionalno takmičenje najboljih kulinara s ovih prostora, mnogo poznatije kao „Pasuljijada”.

U lepom ambijentu uređenog seoskog parka, u organizaciji popularne domaće družine „Tata i sinovi”, nadmetalo se tridesetak ekipa iz Sefkerina, Pančeva, Borče, Starčeva, Bavaništa... Naš grad su predstavljali timovi: „Boemska priča – Pan lovac plus”, „Učitelj”, „Gavra” i kafana „Đeram”. Naravno, bili su prisutni i članovi Udruženja ljubitelja kotlića „Čarobni zalogaj” iz Starčeva, kao i udruženja BAS iz Pančeva.

Kotizacija je iznosila 1.500 dinara po ekipi, a domaćini su zauzvrat svim učesnicima obezbedili materijal za kuvanje – butkice, rebarca i slaninicu.

Krčkalo se oko tri sata, a potom je žiri imao težak zadatak da odabere najukusnije sadržine kotlića. Čast pančevačkih kulinara ovog puta je sačuvao Dušan Gavrilović Gavra, koji je u žestokoj konkurenciji osvojio titulu vicešampiona.

Jordan Filipović


„Paprikijada”, po dvanaesti put

Brestovački proizvodi začas planu

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Uprkos veoma teškoj godini u finansijskom smislu, a posebno kada je reč o elementarnim nepogodama, brestovački povrtari su zahvaljujući marljivom radu i bogatom iskustvu uspeli da dođu do kvalitetnog proizvoda.

Da je njihova paprika bez premca, govori i podatak prema kojem je na ovogodišnjoj „Paprikijadi” prodata gotovo sva roba koju su proizvođači izneli na tezge.

Dvanaesto izdanje brestovačke „Paprikijade”, sada već prestižne privredno-turističke manifestacije, održano je u nedelju, 31. avgusta, pred velikim brojem posetilaca.

Kvantaške cene

Sve je počelo u ranim jutarnjim časovima, kada je stručni žiri počeo da ocenjuje kvalitet paprike u više kategorija. Nešto kasnije na platou ispred Doma kulture startovao je kulturno-umetnički program, koji su otvorile karnevalske povorke mališana iz Ivanova, Omoljice i, naravno, Brestovca. Nakon toga su gosti iz Čačka predstavili svoju folklorašku sekciju, mušku i žensku pevačku grupu i solistu na fruli. Paralelno s tim, otvorena je izložba likovnih radova posvećenih paprici, delo mališana iz Skorenovca, Pločice i Brestovca. Nedaleko odatle, u organizaciji lokalnog aktiva žena „Sosa”, na deset tezgi JKP-a „Zelenilo” postavljena je etno-pijaca, na kojoj su učestvovala i udruženja dama iz Dolova, Kovina, Glogonja, Ivanova, Omoljica...

Ovogodišnja „Paprikijada” svečano je otvorena u parku, kada je pozdravne reči izgovorio pomoćnik gradonačelnika za selo i ruralni razvoj Dejan Živanović. Usledio je prigodan kulturni sadržaj koji je vodio glumac Miroslav Žužić. Za to vreme brojne pridošlice pohodile su štandove s povrćem i drugim proizvodima, a sva izložena paprika, čija se cena kretala otprilike kao na kvantaškoj pijaci – između 50 i 70 dinara po kilogramu na veliko, brzo je razgrabljena.

Kiša i skupa ulaganja

Izdvojili smo nekoliko razmišljanja nekih brestovačkih povrtara.

Zoran Petković papriku proizvodi već četrdeset godina i to mu je jedino zanimanje.

On je naveo da su ovu godinu u negativnom smislu obeležile vremenske neprilike, jer paprika ne voli kišu, pa iako rod nije izostao, kvalitet nije na nekom nivou. Petrović je dodao i da u poslednjih petnaest godina nije menjana cena paprike, a da svi troškovi ulaganja konstantno rastu. Sve je teže održavanje, na tržištu je mnogo lošeg semena, a pojavljuju se i nove opasne bolesti.

Đura Novakov se bavi povrtarstvom dvadeset godina i to mu je okosnica egzistencije.

Letos je papriku zasadio na dvadeset ari i mučio muku s kišama i bolestima. Zbog toga mu je rod za trideset odsto slabiji od očekivanog. S druge strane, zadovoljan je kvalitetom jer, kako kaže, za razliku od mnogih, biljke protiv bolesti ne prska ofrlje, već tačno u određeno vreme. Uvek konsultuje struku i ističe da je svakodnevna edukacija od presudnog značaja.

Slavica Đikić se, zajedno s porodicom, uzgojem paprike bavi od 1992. godine. Ove godine je na jednom lancu ubrala solidnu količinu paprike, premda je njen kvalitet malo lošiji. I bez obzira na to što je proizvodnja skupa, a narod nema para, nema drugog izbora Ovogodišnja „Paprikijada” svečano je otvorena u parku, kada je pozdravne reči izgovorio pomoćnik gradonačelnika za selo i ruralni razvoj Dejan Živanović. Usledio je prigodan kulturni sadržaj koji je vodio glumac Miroslav Žužić. Za to vreme brojne pridošlice pohodile su štandove s povrćem i drugim proizvodima, a sva izložena paprika, čija se cena kretala otprilike kao na kvantaškoj i neće odustati od povrtarstva dok je god služi snaga.

Najbolji je Milan Zečević

Proglašeni su i najbolji među četrnaest izlagača, a ovog puta ubedljivo najbolja paprika ubrana je na posedu Brestovčanina Milana Zečevića. On je kao sveukupni pobednik osvojio gran-pri, a zauzeo je i dva prva mesta – u konkurenciji sorti babura (drugi i treći bili su Vladimir Milutinov i Rade Momčilović) i crvena (iza njega su se, samo u obrnutom redosledu, ponovo plasirala ista dvojica). Najlepši štand je imao Đura Novakov, a pored toga, njegova duga bela paprika je po odluci žirija bila kvalitetnija od one koju su proizveli Vladimir Milutinov i Milan Zečević, koji su ostvarili isti plasman (drugo i treće mesto) i u konkurenciji sorte ljute paprike, odmah iza prvoplasiranog Đurice Stanimirova.

Odlično raspoloženje toga dana u Brestovcu nastavilo se i u večernjim časovima na centralnom platou, kada su ponovo nastupili folkloraši i pevačke grupe iz Čačka.

Nakon toga su nikad brojniju publiku, šta god mi o tome mislili, zabavljale zvezde narodne muzike: Vera Matović, Nedeljko Bilkić, Šeki Turković i Rade Jorović.

Zbog svega toga sve više ljudi posećuje Brestovac poslednje nedelje u avgustu, a prema rečima organizatora, većina kupaca došla je iz drugih mesta.

Jordan Filipović


Akcija "Pančevca" i Udruženja "Ljubimci"

Ne kupuj – udomi!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, odnosno objavljene njihove fotografije sa osnovnim podacima.

Novi vlasnici će potpisivati ugovor kojim će se obavezati na to da će svojim budućim ljubimcima pružiti adekvatnu negu.

Å ara

Kliknite za veci prikaz

Ženka šarplaninca, pronađena u Ulici braće Jovanović pre nekoliko dana, trenutno se nalazi u gradskom prihvatilištu, ali se vlasnik ne javlja da je preuzme.

Miroljubiva je i dobra s ljudima i psima. Ako je neko prepozna ili želi da je udomi, može pozvati i gradsko prihvatilište na telefon 352-148.Kata

Kliknite za veci prikaz

Ova mala cicamaca pronađena je pored kante u centru grada, ali je uspela da preživi zahvaljujući dobrim ljudima koji su je odgajili hraneći je mlekom uz pomoć šprica, sve dok nije stasala.

Kata sada već ima mesec i po dana i luduje po stanu sa ostalim čupavim ukućanima. Traži stalan boravak, a zauzvrat nudi odanost i antistres terapiju prilikom svakog maženja.

Nakon usvajanja moguće je obaviti besplatnu sterilizaciju udomljene životinje. Sve informacije se mogu dobiti na telefon 064/21-74-880 ili na imejl adresi ljubimci@gmail.com.

Jordan Filipović