Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Ekologija

Rezultati eko-konkursa

Novac je raspodeljen

Nedavno je Sekretarijat za zaštitu životne sredine objavio rezultate ovogodišnjeg konkursa namenjenog očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Projekti poput upoznavanja školaraca sa Deliblatskom peščarom, zaštite Ponjavice, očuvanja životinjskih vrsta u lovištima i obeležavanja staza u Gradskoj šumi dobili su novac na poslednjem konkursu u oblasti zaštite životne sredine.

Ugovori sa udruženjima su potpisani, a nekima od njih je već prebačen novac. Lokalna samouprava, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, drugu godinu zaredom dodeljuje novčanu pomoć projektima iz ove oblasti. Prema rečima nadležnih, ukupno je stiglo 15 prijava udruženja građana i nevladinih organizacija, a odobreno je 11 ekoloških programa.

Mnogi od njih predstavljaju nastavak realizacije prošlogodišnjih akcija i ideja. Ove godine su udruženja i nevladin sektor imali na raspolaganju milion i po dinara. Raspoređeno je od 40.000 do 150.000 dinara po projektu. Među odabranima su Planinarsko društvo „Jelenak” (projekat „Boje ruja”), Planinarsko-ekološki klub „Soko” (obeležavanje edukativno-pešačke staze i uređenje Gradske šume), lovačka društva „Glogonj”, „Zec” i „Pančevo”, kao i udruženje „Deliblatika” (za projekat „Peščara u školi”) i mnogi drugi.

Svi projekti moraju biti završeni do kraja godine, a izveštaji podneti Sekretarijatu do januara sledeće godine.

Zoran Stanižan


Treking liga Vojvodine

Uspeh naših sugrađana

Predstavnici PD-a „Jelenak” ostvarili su uspeh u petom kolu Vojvođanske treking lige, održanom prošlog vikenda u Čortanovcima. Zdravko Marković je bio prvi na srednjoj stazi (dužine 28 kilometara), dok je Aleksandar Šac bio treći na osnovnoj stazi (13 kilometara). U konkurenciji žena naše sugrađanke Slađana Stamenković i Aleksandra Marković osvojile su drugo odnosno treće mesto.

Vojvođanska treking liga je takmičenje u trčanju ili pešačenju na stazama u prirodi, na brdskim ili ravničarskim terenima Vojvodine, uglavnom u zaštićenim prirodnim dobrima. Tokom godine se održava osam kola, a u svakom takmičari imaju na raspolaganju tri staze: do 20, do 30 i oko 40 kilometara. Učesnici su uglavnom predstavnici planinarskih klubova. Na kraju sezone se sabiraju bodovi pojedinačnih trka iz svih kola i proglašavaju pobednici u ukupnom plasmanu. Naredno kolo se održava u Deliblatskoj peščari, na Čardaku, 4. oktobra, u okviru manifestacije „Boje ruja”.

Zoran Stanižan


Planirani remont pančevačke Rafinerije

Obnova i modernizacija proizvodnje

Mesec dana za tehničko-tehnološka unapređenja * Trideset tri projekta iz oblasti investicionog održavanja * Vrednost posla blizu 490 miliona dinara

Kliknite za veci prikaz
Biće realizovana ukupno 33 projekta iz oblasti investicionog održavanja

Da bi se obezbedio pouzdan rad proizvodnih postrojenja i povećao obim proizvodnje naftnih derivata vrhunskog kvaliteta, NIS je 1. septembra započeo planski remont na svim rafinerijskim procesnim postrojenjima u Pančevu. Remont će trajati do 30. septembra, a pored kontrole, zamene i inspekcije opreme, paralelno će biti sprovedena dodatna modernizacija na rafinerijskim kapacitetima.

Tehničko-tehnološka unapređenja i rekonstrukcija omogućiće veću poslovnu efikasnost prerade u pančevačkom pogonu NIS-a. Ta investicija obezbediće veću proizvodnju belih derivata: benzina, dizela i mlaznog goriva kvaliteta standarda evro 5. Novi iskorak u optimizaciji rafinerijske prerade otvoriće vrata i za veći izvoz kvalitetnih derivata na tržišta zemalja našeg regiona.

U okviru planskog zastoja biće realizovana ukupno 33 projekta iz oblasti investicionog održavanja, među kojima su nastavak automatizacije proizvodnog procesa na nizu primarnih i sekundarnih rafinerijskih postrojenja, kao i ugradnja najmodernijih sistema za optimizaciju sagorevanja na pećima, što će obezbediti energetske uštede i do 20 odsto. Projektima zatvorenog sistema dreniranja i zatvorenog sistema uzimanja uzoraka u pećima, čiju realizaciju NIS započinje u septembru, naftni gigant će unaprediti ekološku sliku i obezbediće veću produkciju belih derivata.

Ekološki propisi

U okviru kapitalnog remonta biće i devet investicija u sektoru elektrosnabdevanja.

Prema rečima nadležnih iz ove kompanije, reč je o rekonstrukciji trafostanica (stara oprema biće zamenjena savremenom), čime će se obezbediti pouzdaniji i bezbedniji rad Rafinerije. Pored toga, biće rekonstruisani kotlovi u energani, obaviće se intervencija na rafinerijskoj opremi, poput kontrole ispravnosti preko 10.000 mernih instrumenata i 600 sigurnosnih ventila, kao i čišćenje više od 150 razmenjivača toplote različitih fluida, koji predstavljaju ključni deo u procesu prerade nafte.

– Sve radne aktivnosti tokom planskog remonta u Rafineriji nafte Pančevo u potpunosti su usklađene sa ekološkim propisima. Takođe, sve delatnosti se sprovode prema usvojenoj korporativnoj politici zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti, bezbednosti i zdravlja na radu, kao i po principima održivog razvoja kroz smanjenje negativnih uticaja delatnosti kompanije na životnu sredinu. Posebnu pažnju posvećujemo unapređenju i efikasnom upravljanju sistemom zaštite životne sredine – izjavio je za naš list Aurel Bogdan, direktor Direkcije proizvodnje Bloka „Prerada”.

Zalihe goriva

Za radove na planskom remontu biće angažovano preko 2.000 radnika, od kojih će ključne poslove obavljati zaposleni u Bloku „Servisi”, dok će iz Bloka „Prerada” biti angažovano više od 300 zaposlenih. Ukupna vrednost svih remontnih radova procenjuje se na oko 490 miliona dinara.

Prema rečima menadžmenta, NIS će zacrtane planske obaveze koje ima prema svojim klijentima nastaviti da izvršava i tokom izvođenja remontnih radova, s ciljem da tržište bude uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata. Kompanija je već unapred stvorila zalihe gotovih proizvoda, zbog čega su obezbeđene dovoljne količine naftnih derivata tokom mesečnog remonta.

Zoran Stanižan