Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Selo

Zbog porasta kriminala u Brestovcu

Uskoro ispostava policije

Nakon brojnih provala u Brestovcu predstavnici Mesne zajednice postigli su dogovor s Policijskom upravom Pančevo o otvaranju ispostave u tom mestu, a sve u cilju efikasnijeg suzbijanja sve učestalijih kriminalnih dela. Organima bezbednosti dodeljena je prostorija na spratu Vatrogasnog doma, koja će imati zaseban ulaz i odakle će policajci imati najbolji mogući pogled na centar sela.

Prema rečima predsednika Skupštine MZ-a Save Đurića, gotovo da ne prođe nijedno veče a da se ne dogodi neka provala. Tako je, recimo, prošlog utorka obijena jedna prodavnica u centru, a pre desetak dana načinjena je velika šteta u ambulanti i apoteci.

– Postoji video-snimak provalnika, koji je prosleđen policiji. Takođe, inspektori su na terenu uzeli otiske, pa se nadamo da će taj slučaj uskoro biti rasvetljen. Koliko su me informisali zaposleni u ambulanti, nije previše toga pokradeno, ali uništeno je mnogo imovine – spoljna jedinica alarma, senzori, šifarnici, razvaljena su vrata, razbijeni prozori... – naveo je Đurić.

U poslednje vreme lopovi su više puta upadali u trgovinske radnje, a nisu pošteđene ni privatne kuće. Kradu sve što im dopadne šaka – od akumulatora do najsitnijeg alata.

Takođe, redovno strada i letina – lubenice, paprika...

Poštenim građanima Brestovca strpljenje je na izmaku, pa se velike nade ulažu u češće prisustvo organa bezbednosti.


Letnje aktivnosti KUD-a „Žisel”

Omoljčani u Rumuniji

Kliknite za veci prikaz

Članovi KUD-a „Žisel” gotovo da nisu pauzirali tokom leta.

Najpre su u svom mestu, 19. avgusta, uspešno organizovali četvrtu smotru tradicionalnog muzičkog stvaralaštva i folklora pod nazivom „Preobražensko kolo”, a nedavno, 23. avgusta, omoljički folkloraši su se vratili iz Rumunije s festivala interesantnog naziva – „Senpeterska rakijada”.

To je već drugi njihov odlazak u pretežno srpsko mesto Veliki Senpeter, kod prijatelja iz KUD-a „Plavi delija”, koji su, takođe, tri puta boravili u Omoljici. Sunarodnici su sjajno dočekali „žiselovce”, a nakon tople dobrodošlice i atraktivnog svečanog defilea svih učesnika organizovan je pravi folklorni višeboj, u kojem su, pored Omoljčana, učestvovali i brojni ansambli iz Rumunije i drugih mesta.

Omoljički folkloraši su pokazali svoje umeće i običaje, kao i selo iz kojeg dolaze, a imali su i čast da se, na zadovoljstvo lokalnog srpskog stanovništva, nađu na čelu svečanog defilea.

Vredi istaći da je ovaj događaj bio vrlo eksponiran u najvažnijim regionalnim medijima.

Pored toga, Omoljčani su već 29. avgusta posetili prijateljski KUD „Sveti Sava” i nastupili na „Velikogospojinskoj smotri folklora”, organizovanoj u sklopu obeležavanja seoske slave u Crepaji. I tamo su se organizatori potrudili da sve besprekorno funkcioniše, zaključno s tradicionalnim druženjem do sitnih sati.

Stranu pripremio Jordan Filipović


KUD „Neolit” gostovao u Bugarskoj

Starčevci „zapalili” Sunčev breg

Kliknite za veci prikaz

Članovi Kulturno-umetničkog društva „Neolit” iz Starčeva upravo su se vratili s turneje po Bugarskoj, gde su učestvovali na tradicionalnom međunarodnom festivalu folklora u Sunčevom bregu.

Pored Starčevaca, na toj manifestaciji su se predstavili i ansambli iz Gruzije, Rusije, Bugarske, Mađarske, KUD „Branko Medenica” iz Kosova Polja, kao i mnogobrojna društva iz naše zemlje. Pored toga što su imali dva sjajna nastupa kojima su oduševili veliki broj gostiju u Sunčevom bregu, Starčevcima su pripala i pojedinačna priznanja. Za najbolje igrače festivala proglašeni su Željko Veličković i Ljiljana Ilić, članovi KUD-a „Neolit”.

Osam dana provedenih u poznatim bugarskim letovalištima iskorišćeno je i za divna druženja, odmor i uživanje, ali i za ostvarivanje brojnih kontakata sa učesnicima iz ostalih zemalja.

– Bila je to odlična turneja. Naši članovi su još jednom pokazali da je Starčevo folkloraška meka i da uvek iznedri odlične igrače. Sada nastavljamo rad i probe, jer nam predstoji smotra u Rumi, na kojoj ćemo učestvovati posle mnogo vremena i želimo da se pokažemo u pravom svetlu. Uz sve to, upisujemo nove članove, a detaljne informacije se mogu dobiti na broj 064/64-05-408. Očekujemo ih – rekao je Uroš Ban, predsednik KUD-a „Neolit”.

Pored priprema za nadmetanje u Rumi, starčevački folkloraši će vredno vežbati pod komandnom palicom umetničkog rukovodioca Branislava Živkovića i za gostovanje u Trstu.


Članica Gradskog veća obišla Domove kulture

Nužno je što pre sanirati zgrade

Dogodine budžeti moraju biti precizno definisani * Uskoro umrežavanje ustanova radi učešća na konkursima * Za popravke u Ivanovu i Glogonju novac već obezbeđen

Kliknite za veci prikaz
Ivanovački Dom kulture čeka na sanaciju krova

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje Jasmina Večanski nedavno je, drugi put otkako je na pomenutoj funkciji, obišla sve institucije kulture s ciljem da sagleda situaciju pre donošenja finansijskog plana za narednu godinu. Kao glavni prioritet izdvojile su se investicije u sanaciju zgrada domova kulture, na šta je uticalo veoma loše stanje u kojem se one nalaze.

Preglomazni objekti

Jedan od uzroka navedenih problema je i to Å¡to su pomenuti objekti preglomazni i za gradske uslove, a kamoli za naseljena mesta s nekoliko hiljada stanovnika.

– Odavno se ispostavilo da mnogi domovi kulture nemaju potrebe za tolikim prostorom, a iziskuju pozamašna finansijska sredstva za održavanje. To bi i za institucije kulture u gradu predstavljalo veliki izazov. I ovogodišnje velike kiše stvorile su dodatne ozbiljne nevolje vezane za prokišnjavanje, propadanje električnih instalacija, pojavljivanje vlage u zidovima... Moja namera, pri ovom obilasku, bila je vezana za postavljanje prioriteta kad je reč o investicijama.

Pored toga, s direktorima seoskih ustanova kulture razgovarala sam i o finansiranju, budući da od naredne godine novac neće biti usmeravan institucijama, već direktno za programe – navela je Jasmina Večanski.

Domovi kulture su se na neki način ranije susretali s takvim modelom, jer su već prilično verzirani za učešće na pokrajinskim ili republičkim konkursima. U prevodu, zaposleni u tim ustanovama umeju da raščlane iznose sredstava za programe, materijalne troškove, honorare... Nov sistem rada, koji će se primenjivati od 2015. godine, biće u dogledno vreme predstavljen na instruktaži u gradskoj kući.

Prokišnjavanje u Brestovcu

Jedan od ciljeva ovog obilaska članice Gradskog veća bio je i da se uveri u stepen oštećenosti objekata i da potom postavi prioritete.

– Na osnovu viđenog stanja već smo odlučili da za sanaciju dela krova ivanovačkog Doma kulture izdvojimo 66.000 dinara, dok će Glogonjcima iz rebalansa pripasti 220.000 dinara za završetak novog objekta i njegovo konačno puštanje u rad. Mali problem ima i kačarevački Dom kulture, koji zvanično nema svoj prostor, već u tom pogledu odlično sarađuje s Mesnom zajednicom, što je doprinelo da mnogi, zaista kvalitetni programi tamo budu održani.

S druge strane, brestovački Dom kulture ima velike poteškoće, pre svega kada su u pitanju osnovni uslovi za rad.

Primera radi, u tom objektu nema trofazne struje, a biblioteka je u nedopustivo lošem stanju, što se posebno odnosi na plafon – ukazuje ova gradska funkcionerka.

Iz svega proističe zaključak da je vraški teško održavati te ogromne objekte, pre svega u smislu materijalnih troškova – struje, vode i drugih komunalija. Donekle je utešno to što sve te ustanove imaju upotrebljive prostore na otvorenom.

– Domovi kulture će u planu za 2015. godinu sami birati prioritete i nadam se da će akcenat biti stavljen na sređivanje objekata. To je neminovno, jer je tamo, na neki način, ugrožena bezbednost ljudi. Pored toga, direktorima sam predočila i ideju o pokušaju da oformimo mrežu institucija kulture putem koje bismo se povezali s gradskim ustanovama radi konkurisanja kod međunarodnih fondova.

Smatram da je to budućnost, a ona bi se ogledala i u saradnji s privatnim firmama i društvenim sektorom. U tom pogledu istakla bih primer Novog Sela, koje se odlično pokazalo u pribavljanju finansijskih sredstava od prekograničnih projekata – naglasila je Jasmina Večanski.

Rigidni novi zakon o budžetskom finansiranju obavezuje domove kulture da njihovi budžeti za narednu godinu budu precizni do tančina.

Tako nešto je veoma teško postići jer je gotovo nemoguće predvideti čak i neke osnovne stavke – od toga koje umetnike pozvati do toga kolika će, recimo, biti inflacija.


Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: Dvanaesta „Paprikijada” održana je u nedelju, 31. avgusta, tokom dana, a uveče je priređen veliki koncert folklora i pevača narodne muzike. Javna rasprava o prednacrtu Strategije razvoja grada Pančeva biće održana u utorak, 9. septembra, od 19 sati, u prostorijama Mesne zajednice.

Banatsko Novo Selo: U toku su pripremni radovi za asfaltiranje Ulice oslobođenja. Javna rasprava o prednacrtu Strategije razvoja grada Pančeva biće održana u četvrtak, 4. septembra, u prostorijama Mesne zajednice.

Kliknite za veci prikaz

Dolovo: „Dolovačka štrudlijada” biće održana u subotu, 6. septembra, a svečano otvaranje je zakazano za 10.30. Dolovački borci će u nedelju, 7. septembra, od 10 sati, u Mesnoj zajednici odati pomen poginulim dolovačkim dobrovoljcima iz Drugog svetskog rata. Nešto kasnije, od 12 sati, u istom prostoru, udruženje „Pančevački ratari” prirediće tribinu pod nazivom „Kuda ide naš novac”. U dvorištu „seoske kuće” u 14 sati počeće takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a uveče će u Domu kulture na koncertu folklora, pored domaćih igrača, nastupiti i gosti iz Rumunije.

Glogonj: Dom kulture je u četvrtak, 28. avgusta, za mlađe članove folklorne sekcije organizovao posetu „Relaks centru” u Kovačici. Omladinska organizacija će u nedelju, 7. septembra, na tamiškoj plaži poznatoj kao „skela” prirediti turnir u odbojci na pesku.

Ivanovo: Skupština MZ je učenicima koji su krenuli u prvi razred podelila prigodne poklone u vidu školskog pribora. Javna rasprava o prednacrtu Strategije razvoja grada Pančeva održana je u sredu, 3. septembra, u prostorijama Mesne zajednice.

Jabuka: Okončano je asfaltiranje platoa ispred ambulante. JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva je u četvrtak, 27. avgusta, obavila postupak javne nabavke za nastavak izgradnje Trga Borisa Kidriča i kao najpovoljnijeg izvođača odabrala firmu „Vojvodinaput”. Javna rasprava o prednacrtu Strategije razvoja grada Pančeva biće održana u ponedeljak, 8. septembra, od 19 sati, u prostorijama Mesne zajednice.

Kačarevo: U toku su završni radovi na izgradnji trotoara u Ulici maršala Tita od Radničke do Vinogradske. Privodi se kraju i uređenje sportskih objekata pred Seosku olimpijadu, koja će biti održana 20. septembra u Kačarevu. Manifestacija „Susret gajdaša” priređena je u subotu, 30. avgusta, u organizaciji udruženja „Vardar”.

Omoljica: Tokom sledeće nedelje na Ponjavici će biti održana prezentacija vozila amfibije, koje je prikladno za odmuljavanje dna, kao i za sečenje trske.

Starčevo: Koncert grupe „Triger” priređen je u petak, 29. avgusta, u organizaciji Doma kulture i kafea „Pab”. Izložba ilustracija Nikole Dragaša otvorena je u sredu, 3. septembra, u galeriji „Boem”.