Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Ekonomija

Obećanje o severnoj poslovnoj zoni se ispunjava

Spremna do kraja godine

Posle vode biće obezbeđena struja, a potom i saobraćajnica

Kliknite za veci prikaz
Pavle Radanov

Pančevo ubrzano stvara uslove za osposobljavanje Severne industrijske zone kako bi taj prostor moglo da ponudi ulagačima. Gradonačelnik Pavle Radanov rekao je u utorak, 2. septembra, da je iz budžeta uplaćena prva tranša novca namenjenog za izgradnju trafostanice na tom području.

Ovaj objekat napraviće zajedno grad i „Elektrovojvodina”, tako što će podeliti troškove. Radanov je naglasio kako je to još jedan od koraka koje lokalna samouprava ubrzano preduzima da bi ispunila obećanje o završetku opremanja buduće industrijske zone do kraja ove godine.

On je precizirao da je od „Elektrovojvodine” dobijeno uveravanje da će trafostanica biti završena najkasnije početkom oktobra.

– Vodu smo doveli do Severne zone, sada će biti obezbeđena i struja koja će služiti budućim pogonima, ali i omogućiti stabilno snabdevanje vodom severnih sela kada vodovod do njih bude završen. Sada radimo na obezbeđivanju pristupnih saobraćajnica od puta za Kačarevo do industrijske zone – izjavio je gradonačelnik.

On je dodao da su u toku razgovori s nadležnima u „Putevima Srbije” za dobijanje neophodne dozvole kako bi ovaj posao bio što pre gotov. Problem koji je iskrsao kada je republička vlast nadležnost za izdavanje takvih dozvola na teritoriji Vojvodine prebacila na pokrajinsko putarsko preduzeće koje nije formirano je prevaziđen. Radanov je naveo da je Vlada Srbije prošle nedelje uvažila inicijativu pančevačke vlasti i tu nadležnost vratila „Putevima Srbije”.

Novac za priključne saobraćajnice biće obezbeđen rebalansom tokom ovog meseca i onda će biti raspisan tender za njihovu izgradnju. S obirom na to da je taj problem rešen, šabačka projektantska firma koja je dobila posao izrade glavnog projekta Severne industrijske zone sada može da nastavi s radom.

– Veliki napor je uložen od septembra prošle godine da bismo rešili imovinske odnose na tih 75 hektara i sve ostale probleme, i do kraja godine ćemo imati konkretne rezultate. Nadam se da će nam Vlada Srbije pomoći da nakon toga dovedemo investitore u Pančevo – rekao je Radanov.

On je naglasio dabi lično voleo da se to dogodi, kako bi kao gradonačelnik mogao da pokaže šta je lokalna vlast za vreme njegovog mandata uradila. Dodao je da je strane ekonomske atašee u Srbiji, Vladu, i agenciju SIEPA već obavestila o tome da Pančevo ima lokaciju za ulaganja. Iz agencije čija je uloga da spaja investitore i naše lokalne samouprave Pančevu je prosleđeno pismo o namerama jedne strane kompanije da u Srbiji izgradi livnicu za auto-industriju s 1.000 radnih mesta.

– Mi ćemo učiniti sve da dobijemo ovu investiciju, mada je moja želja da na ovoj lokaciji imamo drugačiju industriju. Pančevo ima velike poljoprivredne proizvođače, pa mislim da bi bilo najbolje da tu dobijemo prerađivačke pogone. Tako bismo razbili predrasudu o Pančevu kao zagađenom mestu i gradu hemijske industrije – naglasio je gradonačelnik.

Radanov je najavio da će lokalna vlast i nadležne gradske institucije početi da pripremaju uslove za to da se zona Malog Rita osposobi da takođe postane poslovna zona.

To će zahtevati veća sredstva, jer je, pored infrastrukturnog opremanja, tamo neophodno nasuti veliku površinu močvarnog zemljišta.


U očekivanju licitacija državne zemlje

Ministarstvo na potezu

Stočari i ratari podeliće po 6.000 hektara oranica

Kliknite za veci prikaz

Licitacija za ovogodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta mogla bi biti održana u oktobru ukoliko Veterinarska inspekcija narednih dana uspe da obavi sve provere dokumentacije poljoprivrednika koji su se prijavili za zakup po osnovu držanja stoke.

Maja Svirčević Prekić, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, objasnila je da će pravo prečeg zakupa imati 14 proizvođača i da oni mogu računati na ukupno 6.000 hektara. Od toga će 316 hektara dobiti PD „Omoljica”, po osnovu zalivnog sistema, i „Almeksov” „Stari Tamiš”, koji ima sistem za odvodnjavanje. Od preostalih 5.000 hektara najviše će pripasti „Starom Tamišu” jer ta firma ima najviše stoke.

Ratarima će na licitacijama biti ponuđeno još oko 6.000 hektara državne zemlje. Naša sagovornica kaže da se najpre računalo kako će u Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2014. godinu biti 14.000 hektara, ali je ta površina smanjena za oko 1.700 hektara, koliko je vraćeno ranijim vlasnicima po osnovu Zakona o restituciji.

Ove godine se za korišćenje prava prečeg zakupa prijavio 21 stočar, ali je njih sedmoro odbijeno zbog neuredne dokumentacije. Maja Svirčević Prekić je rekla da je Ministarstvo uvelo strože kriterijume za ostvarivanje tog prava, pa se čitav postupak otegao na više od dva meseca. Otpali su oni koji nisu ispunili kriterijume, a jedan od najvažnijih je bio da se sva dokumentacija o poljoprivrednom gazdinstvu vodi na jednog vlasnika.

Članica Veća kaže kako je bilo primera da se gazdinstvo vodi na ženu, zemlja na muža, a farma na nekog trećeg člana porodice.

Ona je rekla da bi Program mogao da se nađe pred odbornicima Skupštine Pančeva na prvoj narednoj sednici planiranoj za septembar. Uslov je da Veterinarska inspekcija završi sve provere prijavljenih proizvođača, a da Uprava za zemljište Ministarstva poljoprivrede odobri dokument koji je sačinio nadležni pančevački sekretarijat.


Počinju pripreme za rekonstrukciju stare Pivare

Da Pančevo dođe sebi

Krajem godine konkurs za idejni projekat oživljavanja starog dela Pančeva

Kliknite za veci prikaz
Ruine koje devet godina čekaju preobražaj

Stara Pivara, izgrađena još 1722. godine, najstariji je industrijski objekat na Balkanu i najstarija pivara u ovom delu sveta. Od razarajućeg požara u kojem je 6. aprila 2005. potpuno izgorela centralna zgrada nekadašnje pivarske industrije čuvene porodice Vajfert, ovaj objekat stoji kao tužni svedok nebrige Pančeva o sopstvenoj bogatoj prošlosti. U tu ocenu ulazi i činjenica da, nakon svega što se dogodilo, niko nije bio kriv za katastrofalan udarac koji je time pretrpelo pančevačko kulturno i industrijsko nasleđe. Kao da se Pivara sama spalila.

Lokalna vlast je odlučila da ispravi greške nekih svojih ranijih prethodnika, pa je pre nekoliko nedelja formirala stručni tim, sastavljen od predstavnika Gradske uprave, Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čijem je čelu Tamara Tasić, bivša direktorka Zavoda. Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu, izjavila je da je njihova uloga da pripreme konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije i oživljavanja triju objekata koje preduzeće „Dajmond” koristi kao zakupac a nije ih obnovilo, kao što je to uradilo sa ostatkom stare Pivare.

Naša sagovornica objašnjava da se od arhitekata koji budu učestvovali na konkursu očekuje da predlože kako ovi objekti treba da izgledaju u budućnosti. Najuspešniji od njih će predstavljati osnovu za izradu glavnih projekata za svaku od tih zgrada. Njihovu namenu odrediće stručnjaci, ali i javnost. Batinićeva je navela da će pomenuti stručni tim sprovesti anketu među građanima o tome kakvih bi sve sadržaja trebalo da bude u staroj Pivari. Isto pitanje biće postavljeno i pančevačkim srednjoškolcima, jer će deo tog prostora biti namenjen mladima.

Gradska vlast već ima neke ideje u vezi sa uređenjem tih objekata. Batinićeva kaže da bi tu trebalo da budu napravljeni muzej pivarstva i muzej bankarstva, jer je Đorđe Vajfert bio najpoznatiji direktor Narodne banke Srbije.

– U jednoj od zgrada se nalaze generatorska postrojenja stare Vajfertove Pivare koja su delimično u funkciji, pa bi tu mogla da se napravi neka priča o susretu Tesle i Vajferta koji se odigrao prilikom jedine posete čuvenog naučnika Srbiji – dodala je sagovornica „Pančevca”.

Istini za volju, kada je Tesla 1892. jedini put bio u Srbiji, posetio je Beograd, a Pančevo je još uvek bilo deo Austrougarske. Vajfert ga je odveo u svoju pivaru na Topčiderskom brdu (današnji BIP), ali to ne bi morala da bude smetnja da se sećanje na taj susret dvojice velikana oživi i u pančevačkoj staroj Pivari.

Batinićeva je navela kako postoji ideja da „Pivara dobije pivaru” tako što bi u delu glavne zgrade bila napravljena manufaktura za proizvodnju ovog alkoholnog pića.

– Kad smo već u privatizaciji izgubili industrijsku proizvodnju piva, bar da imamo ovu malu, koja će, poput onih u Češkoj i Bavarskoj, privući turiste da uživaju u starom gradskom jezgru – objasnila je članica pančevačke vlade.

Prema njenim rečima, tu bi trebalo da se nađe mesta i za druge stare zanate.

Konkurs za idejno rešenje treba da bude raspisan u novembru, a početkom naredne godine bismo imali pobednički rad. Nakon toga će se paralelno raditi na razradi projektne dokumentacije i nabavljanju novca za njegovu realizaciju. Naša sagovornica je podsetila da će nam 2015. biti dostupni fondovi EU namenjeni prekograničnoj saradnji na zaštiti industrijskog nasleđa i dodala kako će Pančevo konkurisati s projektima stare Pivare i Crvenog magacina.

Ona je navela da je namera lokalne vlasti da staro gradsko jezgro revitalizuje deo po deo, jer je realnije da se na taj način obezbede sredstva nego da se pokuša uređenje čitavog tog prostora. Sve to će trajati narednih nekoliko godina.

„Dajmondu” će biti ponuđeno da učestvuje u finansiranju rekonstrukcije stare Pivare, a od odgovora koji bude dobijen zavisiće da li će to biti javno-privatno partnerstvo ili će rekonstruisani objekti imati isključivo javnu namenu.


Bajaga i instruktori svirali u Pančevu

Veče za pamćenje

Kliknite za veci prikaz

Kompanija „Aviv Arlon”, vlasnica pančevačkog „Aviv parka”, organizovala je u četvrtak, 28. avgusta, povodom otvaranja „Mekdonaldsovog” restorana i prodavnice poznatog švedskog trgovinskog lanca „H&M” besplatan koncert „Bajage i instruktora”.

Bio je to događaj kakav Pančevo odavno nije imalo, bar sudeći po tome što se u „Aviv parku” te večeri okupilo nekoliko hiljada sugrađana gotovo svih uzrasta. Nezaboravno veče za „mlade od sedam do 77 godina” Bajaga i njegov bend popunili su svojim najvećim hitovima. Iako je jedna od naših najpoznatijih pop-rok zvezda već nekoliko decenija na muzičkoj sceni, njegova publika kao da ne stari, pa su prvi redovi pred binom bili ispunjeni devojkama i klinkama čiji roditelji su se možda „smuvali” uz Bajagićeve balade.

„Instruktorima” i njihovom šefu svaka čast za predstavu koju su priredili Pančevcima, a „Aviv park” se još jednom pokazao kao mesto na koje se ne dolazi samo zbog šopinga i da biste videli ili bili viđeni u nekoj od radnji i kafića.

Stranu pripremio Dragan Vukašinović