Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Društvo

Na vest o smrti Milana Mirkovića (1937–2014)

Hej, mister Taliman!

Kliknite za veci prikaz

O nekim ljudima je teško pisati u prošlom vremenu: delima, uspesima i promašajima, radostima i patnjom – za prijatelje i protivnike ostaju prisutni i posle fizičkog oproštaja s njima.

Posebno novinari, posebno Milan Mirković. Taliman.

Beograđanin koji je preko Ljubljane stigao u Pančevo na privremeni rad. Srećom, privremeno se pretvorilo u zauvek.

Zašto Taliman? U vreme njegovog studiranja mašinstva i borbe za ulazak u prvi košarkaški tim „Dinama” Hari Belafonte je imao hit pesmu „Hej, mister Taliman, tali mi banana”. Pesma je lako ulazila u uši, pevušena je na svakom mestu, pa i među košarkašima; Milan postade Taliman. Uzgred, malo je Pančevaca košarkaša, poput Sajkova i Talimana, koji se mogu pohvaliti da su barem jednu sezonu bili prvoligaši u ondašnjoj, velikoj državi.

Od mašinstva nije bilo vajde, ostala je samo ogromna ljubav, posebno prema borbenim avionima, koje je na parčićima hartije crtao na svakom skupu, bio to partijski ili redakcijski sastanak, ili nešto treće. Da je sačuvana, bila bi to ogromna kolekcija mogućih i nemogućih lovaca i bombardera. Uz bavljenje sportom, pre svega košarkom, završio je prava: vrlo kratko se, srećom, njima bavio u Kulturno-prosvetnoj zajednici, sve dok, ponovo srećom, 1964. godine nije došao u „Pančevac”.

Jednom novinar, uvek novinar. Bio je to i posle penzionisanja 2003.

Milan Mirković će ostati upamćen po mnogim tekstovima, posebno komentarima u rubrici „Zemaljski dani teku”, uvodnicima, britkim kritikama društvenih pojava i trapavih poteza najpre jednopartijske, a posle i, uslovno rečeno, demokratske vlasti. Nagrada grada je 2004. godine otišla u prave ruke, s pravim, istinitim obrazloženjem: „Mirković je novinarski obeležio kraj prošlog i početak novog milenijuma”.

S mesta izvršnog sekretara Opštinskog komiteta SK, još jednom – srećom, 1978. godine dolazi na mesto glavnog i odgovornog urednika „Pančevca” na dva i još pola mandata. I umesto vojnika partije, političara što treba da zavede red među koleginicama i kolegama, Taliman, uz tadašnjeg direktora Žiku Nikolića, postaje vizionar drugačijih novina, mireći iskustvo i sujetu proverenih spisateljskih snaga i podstičući mlade i neiskusne ali ambiciozne „univerzalne neznalice”.

U pravo vreme zatekao sam se na pravom mestu, mada Taliman i ja nismo dugo bili u istoj redakciji, najviše zbog moje ljubavi prema radiju, koji je od 1980. plenio srca Pančevki i Pančevaca.

U vreme urednikovanja hronikom, jedne udarne neurotične srede, moj „brat po mleku” (Talimanova definicija) Jovan Nikolić i ja svratimo do „Prosvetarca”.

Tamo negde posle četvrte travarice i „badela” ulazi Taliman u klub, vidno iznerviran. Baca denjak nepročitanih rukopisa na kafanski astal. I grdi nas. I seda. Pokojna Vukica ga pita šta će, a Tale odgovara: „Daj njima još po jednu za inspiraciju, a meni tanak špricer!” „Pa kakav misliš da dobiješ u kafani nego tanak?”, odbrusi mu u svom stilu Vule u hodu. I tako nekoliko tura...

Baš te srede nastao je izraz „talimanisanje”. To je, za neupućene, pisanje uvodnika u kome svaku kockicu treba postaviti na pravo mesto i razlučiti kritiku od kritizerstva. Uvlačenje hartije u pisaću mašinu, pa zamišljena šetnja redakcijom, pa telefoniranje, pa odlazak do kuće ili već nekud (uzgred, bio je opasan kuvar), pa sedanje za mašinu, pa ponovo uvlačenje hartije... Sati prolaze, tekst je stvoren. A rano ujutro u petak, pošto novine izađu, telefoni zvrje: ljudi hvale, kritikuju, a neki i prete. Nije bilo ravnodušnih.

Protivnik sam polemika novinara sa čitaocima u vlastitim novinama, ali jednom sam uleteo u tu zamku.

Negde posle treće epizode Taliman me prekori zbog „bezobrazne oštrine”, uz napomenu da će lično smiriti situaciju. Posle naciljanog odgovora čitalac-polemičar se više nikada nije javio. Od Talimana je vredelo učiti.

Potpuno se slažem s njegovom ćerkom Saškom da je bio dobar suprug, divan otac i najbolji deda. Dodao bih: drug koga je valjalo razumeti, saradnik bez presedana, čovek-novinar od koga je bilo isplativo ukrasti deo zanata. Siguran sam da je sada na nekom boljem mestu s Ljiljom, Perom, Dendijem, Janom, Stefom... s ljudima koji su stvarali ugledan „Pančevac”, tradiciju. Fraza „o mrtvima sve najbolje” neka važi i za brojne koji su mu tokom karijere radili o glavi; oni su, za razliku od Milana, ionako prepušteni zaboravu.

Talimane, ponosan sam Å¡to sam te poznavao i s tobom drugovao.

S. Zeng


Obaveštenje

Kako ne bi došlo do zabune, redakcija „Pančevca” obaveštava čitaoce da je prošle nedelje, na desetoj strani, ispod naslova „Kandidati će ponovo polagati”, u okviru teksta o privremenoj blokadi rada jedne pančevačke autoškole, objavljena fotografija isključivo kao ilustracija priče, što znači da na njoj nije predmetna auto-škola.

Iako su preduzete sve tehničke mere da ne dođe do prepoznavanja objekta na fotografiji, vlasnik auto-škole koja nije imala nikakvih problema sa izlaskom kandidata na polaganje smatra da je ulaz u njegov objekat prepoznatljiv, pa mu ovim obaveštenjem izlazimo u susret.

S. T.


Novina u našem pravosuđu

Počeli da rade javni beležnici

Kliknite za veci prikaz

Od 1. septembra u Pančevu i čitavoj Srbiji počeli su da rade notari ili javni beležnici, službenici kod kojih će građani moći da overavaju ugovore o doživotnom izdržavanju, hipotekama, prometu nepokretnosti i druge pravne dokumente.

S obzirom na to da je zakonom predviđeno da na svakih 25.000 stanovnika bude imenovan jedan notar, u našem gradu će raditi četvoro pripadnika te profesije. Oni će imati svoje kancelarije, u kojima će primati građane, i naplaćivaće im usluge koje budu pružali po tarifi koju je utvrdilo Ministarstva pravde Srbije.

U našem gradu notari će biti Branislav Medaković (Vojvode Radomira Putnika 27), Živa Bogdanov (Sokače bb), Ljiljana Krstić Milakov (Žarka Zrenjanina 7) i Snežana Jukić (Dr Svetislava Kasapinovića 22-a, stan br. 1).

Javni beležnici će preuzeti mnoge poslove koje su do sada obavljali sudovi, kao i opštinske i gradske uprave. Na primer, kupci i prodavci nekretnina neće više ići u sud da overe potpise na ugovoru o prodaji, već će taj ugovor zaključivati pred notarima. Građani koji podižu kredit za kupovinu stana neće više u sudu overavati potpis na ugovoru o hipoteci, već će te ugovore sastavljati kod notara.

Detaljnije informacije o njihovim nadležnostima mogu se naći na internet adresi www.beleznik.org.

Važno je naglasiti da uvođenje notara ne znači da sudovi i organi lokalne samouprave neće više moći da građanima pružaju usluge koje se tiču sastavljanja isprava, overe potpisa ili overe prepisa. U najvećem broju slučajeva građani će moći da biraju da li će se za određenu uslugu obratiti notaru, sudu ili organu opštinske odnosno gradske uprave.

Izjava o priznanju vanbračnog očinstva može se dati pred javnim beležnikom, ali i u sudu, centru za socijalni rad i pred matičarom. Kada nekom dajemo punomoćje da podigne ispravu koju smo ostavili na čuvanje u sudu imamo mogućnost da se opredelimo da li ćemo potpis na tom punomoćju overiti u sudu, opštini ili kod javnog beležnika. To važi i za overu potpisa na punomoćju koje se izdaje radi davanja nasledne izjave.

M. G.


Policijska uprava Pančevo

Kontrolisane kladionice i kockarnice

Podnete 22 krivične prijave

Kliknite za veci prikaz
Vrti se ukrug, do broja ili bar boje

Pripadnici Policijske uprave u Pančevu su u protekla dva meseca u saradnji s Poreskom upravom, Gradskom upravom i nadležnim javnim tužilaštvima u Pančevu, Smederevu i Vršcu sproveli kontrolu nelegalnih sportskih kladionica u tim gradovima.

U tom periodu su prekontrolisana 63 objekta u kojima je organizovano klađenje na sportske događaje i igranje na aparatima i utvrđeno je da je 25 kladionica radilo bez odobrenja Ministarstva finansija.

U njima je nađena i oduzeta oprema korišćena za neovlašćeno organizovanje igara na sreću, i to: 114 aparata za igre na sreću (od čega 95 poker odnosno slot aparata), četiri ruleta sa ukupno 19 mesta za igru, 20 kompjutera, 17 štampača i 13 televizora.

Takođe, nađeno je i oduzeto 224.720 dinara i 80 evra, koliko je dobijeno od uplata za klađenje.

Nakon sveobuhvatnih provera Policijska uprava Pančevo je nadležnim tužilaštvima podnela ukupno 22 krivične prijave protiv 16 lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Kontrole kladionica na području našeg grada, Vršca i Smedereva su deo šire akcije koja je sprovedena na čitavoj teritoriji Srbije. U njoj su proverena 884 objekta u kojima su priređivane igre na sreću na automatima i klađenje, a oduzeto je 2.309.515.00 dinara, 3.615 evra i 60 švajcarskih franaka.

Oduzeto je i 1.310 nelegalnih slot i poker aparata i rulet mašina, kao i veća količina televizora, stolova za rulet i bilijar i aparata za pikado.

Ustanovljeno je da je veliki broj objekata u kojima su priređivane igre na sreću i klađenje radio nelegalno, a da radnici u njima nisu bili prijavljeni.

Poreska uprava je saopštila da su kontrole sportskih kladionica deo nastojanja da se pojača borba protiv sive ekonomije. U okviru toga proverava se redovnost poreskih obveznika u izmirivanju poreskih obaveza, izdavanje fiskalnih računa, plaćanje zdravstvenih, penzionih i socijalnih doprinosa za radnike i njihovo prijavljivanje.

M. Gligorić


Ponovo rade „Zvončići” i „Zvon-tin”

U septembru audicije za nove pevače

Dečji hor „Zvončići”, kojim rukovodi profesorka Jelena Cvetić, ovog vikenda započeće novu sezonu i ući u 26. godinu postojanja.

Mališani uzrasta od četiri do deset godina imaće priliku da nauče pesmice i uživaju u društvu drugara na probama koje će se održavati u prostorijama Radničkog univerziteta subotom od 11 do 12 i utorkom od 19 do 20 sati. U tim terminima će se tokom septembra održavati i audicije za prijem novih članova.

Ukoliko vaši klinci i klinceze vole muziku, pesmu i ples, obavezno ih odvedite na audiciju. Pored uživanja u pevanju, mogu očekivati i mnoštvo nastupa, snimanja i putovanja, što je neprocenjivo iskustvo za svako dete.

I tinejdžeri uzrasta od 10 do 14 godina nastaviće da pevaju u horu „Zvon-tin”, kojim će ove godine rukovoditi profesorka, pijanistkinja i poznata vokalna solistkinja Nevena Račić. Repertoar hora biće sačinjen od popularnih rok i pop numera, a akcenat će biti na višeglasnom pevanju, isključivo uživo, kao i na različitim vežbama za vokalnu tehniku. Probe hora održavaće se takođe u prostorijama Radničkog univerziteta, subotom i nedeljom od 12 sati, a u tim terminima se tokom septembra mogu prijaviti i novi pevači.

Oba ova ansambla imaće svoj prvi nastup već 21. septembra u Sremskim Karlovcima, gde će, kao i tokom prethodne tri godine, pratiti soliste na Dečjem festivalu tamburaške muzike „Licidersko srce”.

D. K.