Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Kultura

Moj izbor

Gledati, čitati i voleti film

Kliknite za veci prikaz
Aleksandar Stojković, foto-reporter

PAFF –

„Pančevo film festival” je manifestacija koja se prvi put organizuje u našem gradu. Održava se na više mesta – Letnjoj pozornici, „Apolu” i Kulturnom centru. Od 3. do 7. septembra Pančevo treba da postane grad-festival u kojem će biti prikazano pedesetak svetskih filmova kratkog, srednjeg i dugog metra. Pored toga, planirani su i muzički, strip i edukativni programi. Tematski, ovogodišnji izbor filmova je usmeren i na probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece i tinejdžera. Izabrani filmovi su nastali u različitim sistemima i uslovima i u skladu s tim snimani su i mobilnim telefonom, kamericom „GoPro” i fotoaparatima. Edukativni deo festivala sastojaće se od desetak tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici.

Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije je to što će naučiti kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

IZLOŽBA:

U beogradskoj galeriji „Bartselona” u ponedeljak, 8. septembra, u 19 sati, biće otvorena samostalna izložba fotografija Imrea Saba pod nazivom „Guča – deset godina posle”.

Od 1979. godine Imre Sabo je bio foto-reporter u „Ilustrovanoj politici”, „Politici”, „Intervjuu”, NIN-u, listu „Danas”, „Fonetu” i „Blic njuzu”. Deset godina je radio kao foto-reporter iz Guče za „Ilustrovanu politiku”. U tom periodu je nastojao da pokrije sve aspekte tog festivala pre, za vreme i posle samog takmičenja.

Potom se, 2004. godine, vratio u Guču i pokušao da uhvati „pravu dušu” tog srpskog takmičenja.


Pančevačke letnje večeri

Do (viđenja) sledećeg avgusta

Kliknite za veci prikaz

Svi oni što vole kulturne sadržaje, ali i boravak u Narodnoj bašti, bili su u prilici da spoje te dve ljubavi i tokom celog avgusta, petkom i subotom, prisustvuju letnjem programu koji je organizovala Turistička organizacija Pančeva. Manifestacija je okončana u subotu, 30. avgusta, uz odličan nastup tamburaškog orkestra „Neven” MŠ „Jovan Bandur”.

Veče pre toga priređeno je druženje sa članovima Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva, a u programu pod nazivom „Reč i zvuci” učestvovali su Vasa Pavković, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Violeta Blaga, Zoran Popović i Dejan Čančarević, te Marina Mikša kao pratnja na gitari.

Da podsetimo, ovogodišnje „Pančevačke letnje večeri” u Narodnoj bašti obeležilo je učešće velikog broja muzičara, književnika, glumaca, talentovanih studenata... LJubitelji klasike su, između ostalog, bili u mogućnosti da prate koncert trija Nikole Đurice, „Kamerate”, juniorskog bras orkestra Muzičkog centra Pančeva..

Dragana Mladenović


Festival folklornih ansambala

Pančevo – grad igre i tradicije

Kliknite za veci prikaz

U organizaciji KUD-a „Stanko Paunović” NIS–RNP, uz podršku Grada Pančeva i NIS – „Gasprom njefta”, od 21. do 23. avgusta održan je šesti festival dečjih folklornih ansambala pod nazivom „Pančevo – grad igre”.

Pored domaćina, predstavili su se i folklorni ansambli iz Vršca i Kanade. Dečji ansambl KUD-a „Grozd” iz Vršca spada u red najuspešnijih dečjih ansambala u Vojvodini i Srbiji, a na festivalu je, izuzetno uigrano i nadahnuto, izveo vlaške igre iz Crnorečja i Kobišnice.

Folklorni ansambl „Akademija srpske narodne igre” iz Toronta, jedan od najuspešnijih srpskih folklornih sastava u dijaspori, po treći put je gostovao u našem gradu.

Ove godine su igrači zadobili naročitu naklonost publike odličnim izvođenjem kanadskih narodnih igara iz Ontarija. Umetnički rukovodilac tog ansambla Miroslav Bata Marčetić održao je i etnokoreološku radionicu, u kojoj je predstavio igre banatskih Rumuna koji žive u Srbiji. Te igre su bile predmet njegovog proučavanja i beleženja pre nego što se preselio u Kanadu, a njegova koreografija u kojoj su one prikazane nalazi se na repertoaru našeg nacionalnog ansambla „Kolo” iz Beograda. Marčetićev boravak u Pančevu bio je odlična prilika da se i sadašnja generacija folklornih igrača iz Pančeva upozna sa ovim veoma važnim etnokoreološkim nasleđem našeg regiona.

Gosti iz Kanade su veoma zadovoljni festivalom u Pančevu, kao i saradnjom s „Paunovićem”. „Akademija srpske narodne igre” trenutno broji preko 350 članova.

Igrači prezentuju našu narodnu tradiciju i izvode srpske folklorne plesove širom Amerike i Kanade.

Pre dolaska u Pančevo, od 9. avgusta, ansambl je bio na turneji u više gradova u Srbiji i Crnoj Gori, a ponovni dolazak u naš grad planiran je za dve godine.

Domaćin, KUD „Stanko Paunović” NIS–RNP, predstavio se s nekoliko generacija igrača, koji su izveli veoma bogat repertoar iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije. Veoma veliko interesovanje pokazali su i najmlađi igrači, koji su učestvovali u radu etnološko-likovne radionice, a njihovi radovi inspirisani ornamentima s narodnih nošnji biće izloženi početkom školske godine.

S. Ć.


Le(t)nji razgovori: Ivana Ugrčić, flautistkinja

Svet se divi Ivi

Ivana Ugrčić je flautistkinja čiji je talenat svet prepoznao. Nakon što je 2005. godine, s najvišom ocenom, diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, otišla je u Pariz na masterstudije. Aprila ove godine, u žestokoj konkurenciji flautista iz celog sveta, ona je postala stipendistkinja na doktorskim studijama Univerziteta Vinskonsin–Medison. Na jednom od najjačih američkih univerziteta ova umetnica će se usavršavati naredne tri godine.

Kliknite za veci prikaz

„PANČEVAC”: Na Pariskom konzervatorijumu ste stekli diplomu mastera i diplomu koncert-majstora. Ipak, početak nije bio nimalo lak.

I. UGRČIĆ: Odlazak u Pariz sam doživela dosta dramatično. Jedan deo mene nije želeo da se odvoji od toplog porodičnog doma i taj osećaj praznine me je, moram priznati, pratio većim delom boravka u Gradu svetlosti.

Ipak, sve sam to nekako uspela da potisnem jer su mi se stvorile mogućnosti o kojima sam do tada mogla samo da maštam. Tokom prve godine boravka u Parizu sa mnom je radio cenjeni profesor Pjer Iv Arto i tada sam doživela potpunu katarzu. Potpuno mi se promenila svest o muzici i njenim dometima! Profesor Arto je izvanredan pedagog, koji me je naučio scenskom nastupu i solo izvođenju, približio muziku XX veka... Ipak, kulminacija pomenute katarze usledila je tokom druge godine boravka, kada mi je mentor bio Žorž Arilol, čovek koji je sa samo šesnaest godina postao solista Francuskog simfonijskog radio-orkestra. Rečju, on je genijalac koji me je, otkrivajući mi tajne tehničkih mogućnosti flaute, naučio disciplini i apsolutnoj posvećenosti muzici.

• Pored toga što ste upoznali francusku školu flaute, po čemu ćete još pamtiti školovanje u najromantičnijem gradu u Evropi?

– Sve je to jedno neprocenjivo iskustvo koje mi je omogućilo da tečno govorim francuski, upoznam jednu od najlepših zemalja sveta, steknem divne prijatelje i sarađujem s najuticajnijim flautistima današnjice. Pariz mi je doneo preporod u ličnom i profesionalnom razvoju.

• Po povratku u Srbiju imali ste solističke nastupe, radili u raznim kamernim sastavima, svirali u orkestru RTS-a i filharmoniji, bavili se pedagoškim radom... Pored toga, učestvovali ste namnogobrojnim festivalima, snimali diskove, gostovali u radio i televizijskim emisijama. Sve to deluje kao prilično ispunjen život mlade umetnice. Kako ste odlučili da je vreme za promenu?

– Većina umetnika teži ka savršenstvu, pa i ja. Doktorske studije su samo korak bliže tom cilju. Prvobitna ideja je bila da se vratim u Pariz, ali su sticaj okolnosti i moj nemirni duh presudili. Nakon što sam se raspitala o programima koje nude mnogi svetski fakulteti, Univerzitet Vinskonsin–Medison se prosto nametnuo kao jedan od najboljih. Sama procedura prijave na konkurs za dodelu stipendije fakulteta bila je izuzetno zahtevna i komplikovana – morala sam da položim internacionalni ispit iz engleskog jezika, da pošaljem sve svoje snimke i diplome i da u januaru odem u Ameriku na završni deo prijemnog ispita.

On se sastojao od sviranja koncertnih partitura pred većem renomiranih profesora.

• Sav trud se isplatio. Ne samo da ste položili prijemni već ste i saznali da su na celom fakultetu dodeljene samo dve stipendije, a da ste vi dobitnica jedne.

– Da budem iskrena, nisam ni bila svesna svog postignuća sve do momenta dolaska na fakultet. Poštovanje s kojim se svi odnose prema meni je, najblaže rečeno, šok, ali i melem za svakog umetnika.

Dobiti ovakvu stipendiju na nivou cele Amerike više je nego uspeh. Stipendija se sastoji od trogodišnjih plaćenih doktorskih studija, zdravstvenog osiguranja, kao i mesečne plate za sve vreme studiranja. Moram istaći da, pritom, nemam obavezu da radim kao asistent. Moj posao je da budem na sceni i da se istaknem kao lider, kako u izvođačkom tako i u akademskom domenu, jer sam, kao stipendistkinja tog fakulteta, ujedno i njegova predstavnica na svim zvaničnim dešavanjima.

• Da li tajna vašeg uspeha leži u posvećenosti radu ili talentu?

– Teško je napraviti jasnu distinkciju i reći koliki je koji udeo u opštem uspehu.

Sve zajedno čini čoveka: jedno bez drugoga ne ide! Istina je da se rad, posvećenost i talenat teško mogu posmatrati odvojeno. Imam sreću da se bavim poslom koji mi je istovremeno zanimanje, strast i hobi. Kada je neko, poput mene, zaljubljen u ono što radi, ništa mu ne može predstavljati prepreku.

• Ipak, sigurno postoje dani kada vam se baš ne vežba. Šta onda radite?

– U takvim situacijama do izražaja dolazi snaga volje.

Kada mi nedostaje motivacija, uglavnom pročitam nešto što će me pokrenuti. Najčešće jednostavno izvadim instrument iz kutije i posle samo nekoliko trenutaka sreća obuzima moje telo i počinjem da radim!

• Na šta ste najponosniji u svojoj karijeri i zašto?

– Neću preterati ako kažem da sam ponosna na sve što mi se do sada dešavalo, bilo pozitivno bilo negativno. I neuspesi su vrlo inspirativni: lični doživljaj neuspeha bio je sastavni deo pomenutog puta.

• Živeli ste u Francuskoj i Americi, a nekoliko meseci i u Nemačkoj i Grčkoj. Koliko ste vezani za Pančevo?

– Budući da već duže vreme živim „u koferima”, vezivanje za određeno mesto bilo bi pravi luksuz. Nikad se ne vezujem za mesta, već za ljude koje ostavljam u njemu. U tom smislu, naravno da mi nedostaje moja porodica, koja živi u Pančevu, kao i mamin čuveni nedeljni ručak.

A. Vamoš


Pančevci, svi/svuda

Filmski festival u Nišu

Na 49. filmskom festivalu u Nišu, koji je održan poslednje nedelje avgusta, između ostalih, prikazani su filmovi pančevačkih reditelja – „Lauš” Branke Bešević Gajić i „Mamula” Milana Todorovića. Uz to, prikazano je ostvarenje „Neposlušni” Mine Đukić, u kojem jednu od glavnih uloga tumači mladi pančevački glumac Mladen Sovilj.

Dragana Mladenović


Program prvog „Pančevo film festivala”

Od „ranih radova” do dugometražnih „svetionika”

Veoma ambiciozno osmišljeno pilot-izdanje „Pančevo film festivala” (PAFF) – od 3. do 7. septembra – posebno će obradovati zaljubljenike u film, ali i one koji vole dobru muziku i strip. Tokom pet dana publika će moći da pogleda filmove razvrstane u četiri celine, od kojih su „Open Air” na Letnjoj pozornici KCP-a (Ulica cara Dušana 4) i „Svetla budućnost” revijalnog tipa, dok su „Svetionici” i „Rani radovi” takmičarskog karaktera. Paralelno će se odvijati koncerti, izložbe i filmske radionice za decu i mlade.

Selektori filmskog programa su Ognjen Glavonić i Stefan Ivančić.

Svi sadržaji su besplatni, a u slučaju kiše projekcije planirane za Letnju pozornicu biće održane u dvorani Kulturnog centra.

ÄŒETVRTAK, 4. SEPTEMBAR

14.30 Kratki filmovi Đakoma Abrucezea:

„Droga Party” – 2006 / 16 min.

„Passing” – 2007 / 17 min.

„Archipel” – 2010 / 23 min.

„Fireworks” – 2011 / 21 min.

Selekcija „Svetla budućnost”

Bioskop „Apolo”17.00 „Leto letećih riba” – Marcela Said / 2013 / 88 min. / Čile, Francuska

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”19.00

PROGRAM 1

„Dosta dobra lamperija” – Rastko Petrović / 2013 / 24 min. „IMG_0048” – Nenad Tesla / 2012 / 17 min.

„La Grenouille et dieu” – Alice Furtado / 2014 / 20 min.

„Wedding Duet” – Goran Mihailov / 2011 / 19 min.

„Divan dan za bananaribe” – Stefan Malešević / 2014 / 25 min.

Selekcija „Rani radovi” (kratkometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”20.00 „Odbrana i zaštita” – Bobo Jelčić / 2013 / 87 min. / Hrvatska, BiH

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva21.30 „Čarolija za odbranu od tame” – Ben Rivers i Ben Rasel / 2013 / 98 min. / Francuska, Estonija

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”22.00 „Mračne ulice Menhetna” – DŽejms Grej / 2013 / 117 min. / SAD, Francuska Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva23.00 Koncert: Rita Braga – „Ukulele show”

Plato Kulturnog centra Pančeva23.30 Koncert: Branislav Gluvakov Tubaćin i Ivan Aleksijević

Plato Kulturnog centra Pančeva

PETAK, 5. SEPTEMBAR17.00 „Druga utakmica” – Corneliu Porumboiu / 2014 / 97 min. / Rumunija

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”19.00 PROGRAM 2

„Koliko je meni u stvari” – Isidora Veselinović / 2014 / 26 min.

„Erdbeerland / Maybes” – Florian Pochlatko / 2012 / 33 min.

„Provincia”– György Mór Kárpáti / 2014 / 21 min.

„This is the Way” – Đakomo Abruceze / 2014 / 27 min.

Selekcija „Rani radovi” (kratkometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”19.00 „GRRR! PROGRAM” i STRIP-RADOVI LI KENEDI

Izložba strip-radova inspirisanih filmovima; urednici Li Kenedi (autorka iz SAD) i Aleksandar Zograf

Promocija monografije „Doživljaji Mike Miša” urednika Zdravka Zupana

Promocija knjige „Crvenkapa” Vuka Palibrka

Galerija „Elektrika”20.00 „Dragan Vende – Zapadni Berlin” – Dragan fon Petrović, Lena Miler, Vuk Maksimovič / 2013 / 87 min. / Srbija, Nemačka

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva21.30 „Manakamana” – Stephanie Spray & Pacho Velez / 2013 / 118 min. / SAD, Nepal

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”22.00 „Hladni jul” – Jim Mickle / 2014 / 109 min. / SAD, Francuska

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva23.00 KONCERT: „Threesome”

Letnja bašta Doma omladine Pančevo00.00 Neutron i di-džej Ninela Radonjić

Letnja bašta Doma omladine Pančevo

SUBOTA, 6. SEPTEMBAROd 10 do 13 sati Filmska radionica za decu uzrasta od Å¡est do deset godina

Program organizuje i vodi: udruženje „Filmkultura”

Izabinski prostor Kulturnog centra Pančeva14.00 „Norte, kraj istorije” – Lav Diaz / 2013 / 250 min. / Filipini

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”19.00 AMPLITUDA:

Od gerilskog filma do infrafilmske lirike „Noć dolazi: tužbalica za žrtve Marikane” – Aryan Kaganof / 2014 / 27 min.

„Sorciere japonaise” – Romeo Grünfelder / 2013 / 4 min.

Galerija „Elektrika”19.00 PROGRAM 3

„Terarij” – Hana Jušić / 2012 / 26 min.

„Shopping” – Vladilen Vierny / 2013 / 9 min.

„Un pensiero kalašnikov” – Giorgio Bosisio / 2013 / 21 min.

„Stone Cars” – Reinaldo Marcus Green / 2013 / 14 min.

„Zakloni” – Ivan Salatić / 2014 / 24 min.

„Forastero” – Lucía Ferreyra / 2013 / 18 min.

Selekcija „Rani radovi” (kratkometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”20.00 „LJubav na prvu svađu” – Thomas Cailley / 2014 / 98 min. / Francuska

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva21.30 „Čudna šuma” – Sabolč Tolnai / 2014 / 75 min. / Srbija

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”22.00 „Ida” – Pavel Pavlikovski / 2013 / 80 min. / Poljska, Danska

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva23.00 „Play it Again, Sam” – PAFF karaoke žurka

NEDELJA, 7. SEPTEMBAROd 10 do 13 sati Filmska radionica za decu uzrasta od 11 do 14 godina

Program organizuje i vodi udruženje „Filmkultura”

Izabinski prostor Kulturnog centra Pančeva15.30 „Mič – Dnevnik jednog šizofreničara” – Damir Čučić & Mišel Škorić / 2014 / 70 min. / Hrvatska

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”17.00 PROGRAM 4

„Tôi quen rôi!” („I Forgot!”) – Eduardo Vilijams (Eduardo Williams) / 2014 / 26 min.

„Tlo pod nogama” – Sonja Tarokić / 2014 / 29 min.

„Višak vjetra” – Dane Komljen / 2014 / 25 min.

„Beshivhey Hayom” („In Praise of the Day”) – Oren Adaf / 2013 / 20 min.

La estancia” – Federiko Adorno / 2014 / 13 min.

„Selekcija „Rani radovi” (kratkometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”20.00 „Rabbitland” – Ana Nedeljković & Nikola Majdak / 2013 / sedam min. / Srbija „Varvari” – Ivan Ikić / 2014 / 89 min. / Srbija, Crna Gora, Slovenija

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva21.30 „Poslednji film” – Raya Martin & Mark Peranson / 2013 / 88 min. / Kanada, Danska, Meksiko, Filipini

Selekcija „Svetionici” (dugometražni takmičarski program)

Bioskop „Apolo”22.15 „Fudbalski trener Zoran i njegovi afrički tigrovi” – Sam Benstead / 2013 / 75 min. / Velika Britanija

Selekcija „Open Air”

Letnja pozornica Kulturnog centra Pančeva

Dragana Mladenović


Ambijentalna intervencija u Foajeu

Triptih o materiji i vremenu

Kulturni centar Pančeva je dobio 895.000 dinara na konkursu Ministarstva kulture i informisanja RS za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina. Ta institucija je na konkurs poslala projekat „Ambijentalna intervencija uređenja prostora foajea Kulturnog centra”, čiji je autor Dragan Jelenković.

U okviru 16. bijenala umetnosti „Linije vremena: dokumenti 1981–2012”, koji će biti održan u Pančevu od 17. septembra do 10. oktobra, planirano je snimanje autorskog filma Radiše Stanišića, jednog od učesnika Bijenala, pod nazivom „Triptih o materiji i vremenu”. Za prikazivanje filma je neophodno uraditi navedenu arhitektonsku intervenciju, a planirano je i postavljanje zanimljive, veoma moderne ambijentalne instalacije. Time će foaje KCP-a biti osvežen i u njemu će se održavati najrazličitiji kulturni sadržaji – od koncerata do filmskih projekcija.

Dragana Mladenović