Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Hronika

Turnir u malom fudbalu „Pančevo 2014”

Pobednik – „Taksi Petrol”

Tradicionalni turnir u malom fudbalu, koji se svakog leta održava na SC-u „Mladost”, okončan je prošlog vikenda. Iako je ove godine učestvovalo samo osam timova, igra je bila na visokom nivou, a pune tribine su još jedan dokaz da Pančevci vole mali fudbal.

U velikom finalu „Taksi Petrol” je sa 4:2 pobedio ekipu „Goran i Danijel”, dok je u duelu za treće mesto „Fešn klub” savladao „Vijanor” sa 5:4. Najefiksaniji strelac turnira bio je Jugoslav Šuput, najsigurniji golman Željko Jaćimović, a za najboljeg igrača proglašen je Miljan Stegnjaja.

Mihajlo Gligorić


Direkcija za izgradnju i uređenje grada

Urbanistički plan izmenjen

Kliknite za veci prikaz

Do 19. septembra javnost će imati uvid u izmene Plana detaljne regulacije „Gradski stadion Pančevo” kojima su predviđene lokacije za izgradnju dveju trafostanica i ispoštovan zahtev kompanije „Ujedinjene pivare Srbije” da jedna ulica koja je bila planirana za saobraćajnicu ne prolazi kroz parcelu u vlasništvu te kompanije.

Izmene plana su predstavljene na konferenciji za novinare održanoj 25. avgusta u Gradskoj upravi. Osvit Petkov, odgovorni projektant u Direkciji za izgradnju i uređenje grada, izjavio je tom prilikom da bi se trafostanice za čiju izgradnju investitor „Elektrodistribucija” sada može da dobije građevinske dozvole koristile za napajanje buduće zgrade Zavoda za javno zdravlje i Sigurne kuće.

– Za lokaciju jedne od njih predviđen je prostor neposredno uz Sigurnu kuću, a druga bi se gradila u okviru zelene površine na trgu ispred zgrade bolnice, u blizini postojeće autobuske stanice. Bilo je teško naći adekvatne lokacije jer tu ima puno raznih infrastrukturnih instalacija i ta mesta su jedina koja smo mogli da ponudimo – objasnio je Petkov.

Dodao je i da je Direkcija izvršila izmene plana detaljne regulacije „Gradski stadion” u skladu sa skupštinskom odlukom koja je doneta pre nekoliko meseci.

On je rekao da je u toku javna rasprava o urbanističkom planu generalne regulacije „Celina 1” i da je još neizvesno da li će se Gradski stadion prilagoditi njemu ili će i dalje, kao i do sada, postojati kao zasebna oblast.

Odgovarajući na novinarska pitanja o odluci da se ispoštuje zahtev „Ujedinjenih pivara Srbije”, Petkov je izjavio da je prvobitna zamisao projektanata bila da se obezbedi protok saobraćaja.

– Međutim, s obzirom na to da je bilo planirano da ulica prolazi iza stare Pivare, novi vlasnici tog zemljišta, „Ujedinjene pivare”, rekli su da im treba cela parcela i obratili su nam se sa zahtevom da tu ulicu ukinemo. Mi smo to ispoštovali – dodao je Petkov.

Mihajlo Gligorić


Završen projekat udruženja „Prepoznaj u sebi”

Devetsto Å¡kolaraca u radionicama

Priredbu koja je označila kraj projekta „Kamp različitosti” udruženja „Prepoznaj u sebi” priredila su deca – učesnici programa u subotu, 30. avgusta, u dvorištu udruženja. Porodična kuća koordinatora te organizacije Radeta Mašića pre nekoliko godina je postala dečje sastajalište.

Projekat „Kamp različitosti” počeo je da se sprovodi 30. juna. Do kraja avgusta, pet dana u nedelji, dva sata dnevno trajalo je stvaralaštvo kroz dramsku i likovnu sekciju i 26 sportskih aktivnosti, koje su se odvijale u prostorijama udruženja, u školi i u Narodnoj bašti.

Za vanškolski nastavni plan Ministarstvo omladine i sporta – sekretarijat u Vojvodini izdvojilo je 300.000 dinara.

Prema izjavi koordinatora projekta i udruženja „Prepoznaj u sebi” Radeta Mašića, nosilac programa na konkursu bila je Osnovna škola „Branko Radičević”, ali je u pravilima za konkurisanje bilo navedeno da je poželjna saradnja s civilnim sektorom.

– Kada smo saznali za konkurs pod nazivom „Aktivan raspust”, moji saradnici iz udruženja i ja sastavili smo projekat i odneli ga u „Brankovu školu”. Kroz „Kamp različitosti” omogućili smo deci bavljenje svim sportovima, kao i dramsku i likovnu sekciju – rekao je Rade Mašić.

S obzirom na to da je devetsto školaraca različitih uzrasta učestvovalo u aktivnostima, nastale su dve grupe – od prvog do petog i od petog do osmog razreda. Kako je rekao Rade Mašić, deci se nije išlo kući.

– Kada sam saznala za novi projekat, pozvala sam drugare iz razreda, a pročulo se do drugih škola. Dopalo mi se ono što smo radili, mnogi su naučili da ne treba da se stide i da treba sve da probaju – kazala je učesnica Staša.

Priredba kao zabava za kraj bila je prilika za prikazivanje dramskih tekstova i svega onoga što su deca naučila, ali i za dodelu diploma i medalja.

– Moja deca dolaze tri godine u udruženje i vole da provode vreme u njemu. Bolje je da se druže sa svojim vršnjacima i da uče mnoge veštine nego da sede ispred računara – izjavila je Nevenka Kljajić, majka jednog učesnika „Kampa različitosti”.

Udruženje najavljuje nove programe, kroz koje će se deca upoznati s korišćenjem energije vetra, vode i sunca, a učiće i o seksualnom vaspitanju.

U. D.


Predrag Patić, član Gradskog veća

Preporuka građanima: ugradite kalorimetre

Član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalne poslove Predrag Patić preporučio je svim našim sugrađanima koji koriste daljinsko grejanje da još jednom razmisle o ugradnji kalorimetara u svojim stanovima.

On je objasnio da to savetuje zato što će građani samo tako moći da imaju potpuni uvid u to kolika je njihova potrošnja kada počne ovogodišnja grejna sezona i da uštede.

Na konferenciji za novinare održanoj 2. septembra on je istakao da je gradska vlast odlučila da zainteresovanima za ugradnju kalorimetra omogući da to učine i tokom grejne sezone, dok je sistem daljinskog grejanja pod pritiskom, bez obzira na zainteresovanost ostalih stanara, što ranije nije bio slučaj.

– Posebno bih naglasio da je izmenama postojeće gradske Odluke o isporuci toplotne energije predviđena i mogućnost da građani tokom najhladnijih meseci plaćaju 60 odsto računa za grejanje, a ostatak će moći da izmire do iduće grejne sezone. Pored toga, predviđeno je i da grejna sezona počne 15. oktobra i traje do 30. aprila. Međutim, ako od 1. oktobra temperatura dva dana zaredom bude niža od 12 stepeni, „Grejanje” će morati ranije da počne da greje stanove. Isto će važiti i na kraju grejne sezone. Ako dva dana u kontinuitetu temperatura bude niža od 12 stepeni, grejanje će se produžiti do 15. maja. Novine su i to što će u danima vikenda grejanje počinjati u šest, a ne u sedam sati, kao što je to bilo prethodnih godina – dodao je Patić.

Podsećamo, „Pančevac” je u nekoliko navrata najavio da će od ovogodišnje grejne sezone građani plaćati račune za grejanje koji će biti uvećani samo tokom nekoliko najhladnijih meseci, a da će im u ostatku godine na kućne adrese stizati samo tzv. fiksni deo računa, koji će iznositi nekoliko hiljada dinara.

Za one koji koriste daljinsko grejanje povoljna okolnost je i to što će od ove jeseni imati mogućnost da, ako ne budu mogli da redovno plaćaju račune, uz sporazum sa JKP-om „Grejanje”, izmire svoje obaveze u nekoliko rata do sledeće grejne sezone.

Mihajlo Gligorić


Povodom početka nove školske godine

Ruska kompanija pomogla rekonstrukciju „Vasine škole”

Fasada Å¡kole, glavni ulaz, kuhinja, krov...

Kliknite za veci prikaz
Srdačan doček za donatore

Zahvaljujući donaciji „Ruske državne železnice” đaci i zaposleni u najstarijoj pančevačkoj osnovnoj školi „Vasa Živković” u novoj školskoj godini će učiti i raditi u mnogo boljim uslovima nego pre.

Na inicijativu pančevačkog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović”, ruska kompanija je odlučila da finansira rekonstrukciju fasade škole, glavnog ulaza i kuhinje, popravku krova, nivelaciju školskog dvorišta s rešetkom za odvodnjavanje i kupovinu opreme za salu za fizičko, što je prvo veće ulaganje u ovu školu nakon dužeg vremena.

Povodom završetka rekonstrukcije i početka nove školske godine u „Vasinoj školi” je 30. avgusta održana priredba kojoj su prisustvovali đaci prvaci i njihovi roditelji, učenici starijih razreda, zaposleni u školi, kao i predstavnici lokalne vlasti i gosti iz Rusije. Dočekali su ih stariji učenici te škole, obučeni u srpske narodne nošnje, koji su ih ponudili hlebom i solju.

Po završetku zabavnog programa prvaci su se upoznali sa učiteljicama, koje su ih odvele u buduće učionice, a za goste je priređen obilazak škole.

Jana Baluzina, portparol kompanije „RŽD internacional”, izjavila je da su „Ruske državne železnice” odlučile da pomognu „Vasinoj školi” zato što se ona nalazi blizu pruge Pančevo–Beograd, čija rekonstrukcija se finansira iz ruskog kredita.

Ona je istakla da donacija školi „Vasa Živković” neće biti poslednja i najavila da će „Ruske državne železnice” u narednom periodu nastaviti humanitarne akcije u Srbiji i u Pančevu. Dodala je da joj je drago što je rekonstrukcija „Vasine škole” završena u rekordnom roku.

Miodrag Radojković, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, izjavio je da ovaj primer pokazuje da gradske škole treba češće da se obraćaju stranim i domaćim kompanijama koje su spremne da im pomognu.

Prema rečima Aleksandre Đorđević Mrdak, direktorke Osnovne škole „Vasa Živković”, pomoć ruske kompanije je naročito značajna ako se uzme u obzir da su pre toga đaci nižih razreda učili u lošim uslovima. Ona je naglasila da u prethodnih trideset godina nije bilo nikakvih ulaganja u „Vasinu školu”.

– Ono što je zahvaljujući pomoći naših ruskih prijatelja urađeno za samo deset dana, velika je stvar za jednu obrazovnu ustanovu. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti u svakom pogledu – naglasila je ona.

Predrag Obradović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović”, rekao je da bratske veze između naših naroda traju dugo, što potvrđuje i podatak da su početkom 20. veka mnogi Rusi došli na naše prostore i učili ili predavali u pančevačkim školama.

– Danas neki novi prijatelji iz Rusije ulažu u očuvanje kulturnih spomenika i škola u Srbiji. Naš narod im neće to zaboraviti jer nas ruska braća nikada nisu izdala i uvek pomažu kada je najteže. Ovo je primer i na koji način treba da funkcionišu sva društva prijateljstva u Pančevu, jer je osnovni cilj našeg rada spajanje građana Pančeva s našim prijateljima iz Rusije – dodao je Obradović.

Mihajlo Gligorić


Realizacija projekta Doma „Srce” u Jabuci

Osposobljavanje za samostalan život

Projekat pod nazivom „Povećanje kapaciteta za samostalan život u zajednici”, koji realizuje Dom za lica ometena u razvoju „Srce” u Jabuci, predstavljen je javnosti u sredu, 3. septembra, u prostorijama tog doma.

Cilj programa koji će se sprovoditi u narednih godinu i po dana jeste osamostaljivanje korisnika Doma i deinstitucionalizacija ustanove. Finansira ga Evropska unija, a podržali su ga Pokrajinski sekretarijat za finansije i Grad Pančevo. Evropska unija je obezbedila 150.000 evra za izgradnju dveju kuća u Jabuci, a prema rečima direktora Doma Milana Kisina, radovi treba uskoro da počnu.

– U toku je postupak dobijanja lokacijske dozvole, a potom ćemo pribaviti i građevinsku dozvolu. Izgradnja treba da bude završena krajem novembra, kada će se naših dvanaest štićenika useliti u nove kuće – objasnio je Kisin i dodao da su oni tokom leta bili na obuci u „Kući na pola puta”, a učestvovali su i u kampovima na Zlatiboru i u Čeneju.

U procesu osamostaljivanja štićenicima će pomagati dva radna instruktora i isto toliko stručnih saradnika, zaposlenih u Domu. Kako kaže Kisin, kada Zakon o socijalnoj zaštiti i Zakon o socijalnom preduzetništvu stupe na snagu, korisnici novih kuća će moći i da rade na imanju Doma „Srce”.

Program za osamostaljivanje korisnika sprovodi se u toj ustanovi od 2007. godine. U tri kuće u Jabuci i dva stana u Novom Sadu korisnici Doma žive samostalno, uz pomoć stručnjaka i saradnika. Trenutno u ustanovi živi 180 štićenika, a kada transformacija ustanove bude završena, u njoj će ostati tek četrdesetak stanovnika.

I. P.


„Zelenilo” i „Higijena” organizovali humanitarnu akciju

Prikupljali novac za bolesnu devojčicu

Kliknite za veci prikaz

Roditelji četvorogodišnje Dragane Radanov, čiji je vid bio toliko loš da je pretila opasnost da oslepi, ali je spasena zahvaljujući operaciji u Rusiji, mogu nastaviti da se brinu o njoj bez straha da neće imati dovoljno novca za njeno lečenje.

Zasluge za to imaju javna komunalna preduzeća „Higijena” i „Zelenilo”, koja su 30. i 31. avgusta organizovala humanitarne akcije na Zelenoj pijaci i buvljaku radi prikupljanja novca za Draganu, kao i naši sugrađani koji su pomogli. U obe akcije prikupljeno je oko 50.160 dinara, a oni koji su ubacili novac u kutije, u znak zahvalnosti su dobili jabuke, gulaš, pljeskavice i sokove.

Draganina majka Mirjana Radanov izjavila je da je pre odlaska u Rusiju na operaciju, koja je obavljena decembra prošle godine, Dragana videla samo šest odsto na oba oka, a sada vidi 30 procenata na jedno i 40 procenata na drugo oko.

Prema njenim rečima, Dragana sada mora da ide četiri puta godišnje na lečenje u specijalizovanu bolnicu u Novom Sadu, a svaka od tih terapija košta oko 60.000 dinara. Ona je rekla da ni ona ni njen muž nisu zaposleni, pa su neizmerno zahvalni kako „Higijeni” i „Zelenilu” na organizaciji humanitarnih akcija za pomoć Dragani, tako i našim sugrađanima koji su do sada pomogli.

– Ne samo da je zaustavljeno dalje pogoršavanje njenog vida već je on počeo da se poboljšava, što je nama najvažnije. Kada smo bili u januaru na terapiji, Dragana je uspela da pročita još jedan red više na tabli nego prethodni put. Više joj ne raste svakodnevno minus dioptrija, ali joj je još slaba oštrina vida i zbog toga mora da ide u Novi Sad na lečenje – rekla je Mirjana Radanov.

Marija Andrić, portparol „Higijene”, izjavila je da zajednička humanitarna akcija tog javnog komunalnog preduzeća i „Zelenila” treba da bude „recept” kako da sve državne firme koje još uvek solidno posluju u ovim teškim vremenima pomognu onima kojima je pomoć preko potrebna zbog zdravstvenih problema.

– Videli smo da Pančevci žele da pomognu onima koji su u nevolji i to ohrabruje.

Maloj Dragani i njenoj porodici biće potrebno još novca za lečenje i zato ćemo nastaviti da organizujemo ovakve akcije – rekla je ona.

M. G.


Aktuelnosti iz KMK-a „Karađorđe”

Rasadnik Å¡ampiona

Kliknite za veci prikaz

Uprkos velikim finansijskim problemima pančevački Mačevalački klub „Karađorđe” i dalje beleži dobre rezultate. Prema dosadašnjim rezultatima, taj sportski kolektiv se pozicionirao kao pravi rasadnik državnih šampiona.

– Kao mali klub nismo dobili sredstva iz gradskog budžeta za plaćanje prostora za treninge, a od Mačevalačkog saveza Srbije, koji je takođe u izrazito teškoj finansijskoj situaciji, u februaru nismo dobili novac za održavanje „Sretenjskog turnira” u Pančevu, jedinog sabljaškog seniorskog nadmetanja u Srbiji.

Ipak, zahvaljujući ljubavi prema ovom sportu i pre svega odgovornosti prema našoj deci, koja su odabrala da svoje slobodno vreme provode trenirajući, a ne na ulici, i koju smo usmerili na veće i finansijski opremljenije klubove, uspeli smo da premostimo teškoće i da s našim bivšim članovima osvojimo nova odličja – rekla je Gordana Vlajić, potpredsednik KMK-a „Karađorđe”.

Da podsetimo, aktuelni državni šampioni u sablji, maču i floretu su polaznici kluba iz našega grada. Katarina Knežević je sada članica MK-a Silni, Vladimir Černicin je u Železničaru, a Danilo Santrač osvaja državna odličja u dresu MK-a Crvena zvezda. Nedavno je iz „Karađorđa” među „crveno-bele” prešao i Đorđe Viktor Vlajić, svojevremeno balkanski pionirski prvak.

Zahvaljujući ovom transferu kao prvi donator za kupovinu nove, profesionalne floretaške opreme javio se i sredstva priložio Miroslav Španović, potpredsednik PUPS-a i prvi čovek Pokrajinskog odbora te stranke, sa željom da mladi pančevački sportista ne propusti značajna međunarodna prvenstva zbog nedostatka odgovarajuće opreme kakvu propisuje FIA, Svetska mačevalačka federacija.

Treninzi za sve tri vrste oružja (sablja, mač i floret) održavaju se u Hali sportova na Strelištu, a Pančevo konačno ima i svog trenera, jer je predsednik KMK-a „Karađorđe” George Pomana odnedavno kvalifikovan za obavljanje trenerskih aktivnosti. Svi zainteresovani za ovaj sport mogu doći u Halu sportova ponedeljkom, sredom i petkom u 19.30.

A. Ž.


Studentkinje iz Japana posetile Gerontološki centar

Donacija kao put za jačanje saradnje

Veliki zemljotres zbližio dva naroda

Kliknite za veci prikaz
Pozitivno iznenađeni toplinom ustanove: gosti iz Zemlje izlazećeg Sunca

Devet studentkinja Fakulteta za internacionalne studije u Japanu i predstavnici Ambasade Japana u Beogradu posetili su u petak, 29. avgusta, Gerontološki centar u Pančevu. Pre dve godine japanski narod je toj ustanovi poklonio 85.000 evra, a gosti su sada imali priliku da saznaju kako je taj novac iskorišćen. Njih su dočekali Milentije Maksimović, direktor Gerontološkog centra, i Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Jovanovićeva je objasnila kako funkcioniše socijalna zaštita u našem gradu i dodala da je donacija put za razvijanje još bliže saradnje između Japana i Pančeva.

Svake godine studenti u Srbiji

Direktor Gerontološkog centra je još jednom zahvalio japanskom narodu na vrednom poklonu i ocenio da bi se bez ove donacije teško moglo zamisliti normalno funkcionisanje te ustanove. Gosti su obišli nekoliko soba s korisnicima, vešeraj i salu za fizikalnu terapiju. Prvi sekretar japanske ambasade u Beogradu Jošifumi Kano izjavio je da je veoma zadovoljan time kako su sredstva utrošena.

Profesor Fakulteta za internacionalne studije Takafumi Nakađima objasnio je kako je došao na ideju da svoje studente povede baš u obilazak Srbije: – Posle velikog zemljotresa u Japanu 2011. godine čuo sam da su Srbi pomogli i poklonili mnogo novca mom narodu.

Bio sam impresioniran i mislio sam da je značajno za moje studente da dođu i posete Srbiju. Već tri godine svakog leta ih dovodim u vašu zemlju, a sada smo prvi put u ustanovi ovakvog tipa. Dopada mi se što je to organizovano i mnogo smo srećni što smo ovde.

Ručni radovi pun pogodak

Tokom obilaska ustanove studentkinje nisu postavljale mnogo pitanja, već su sve pažljivo beležile i slušale.

Posebno su se obradovale poklonima koje su dobile od domaćina – ručnim radovima korisnica Gerontološkog centra. Jedna od studentkinja, Šiho Nakafunaki, rekla je da je pozitivno iznenađena toplinom ove ustanove, kao i činjenicom da su korisnici nasmejani i srećni.

U neformalnom razgovoru gosti su objasnili kako izgledaju socijalne ustanove ovog tipa u Japanu. Prema njihovim rečima, one su mnogo manje nego kod nas, a sobe su takođe male i pravljene su za jednog korisnika.

Od donacije japanskog naroda Gerontološkom centru 2012. godine kupljeno je 60 kreveta, isto toliko antidekubitus dušeka, noćnih ormarića i stolova za hranjenje, deset toaletnih kolica, pet kolica za hodanje i mašina za pranje veša, a opremljen je i kabinet za fizikalnu terapiju. U objektu od 6.400 kvadratnih metara, sa 86 soba, uvek nešto nedostaje. Prema rečima Milentija Maksimovića, neophodno je kupiti još 25 kreveta u kompletu sa stolovima i ormarićima.

I. Predić


Hitna pomoć

Pritisak na službu se ne smanjuje

Kliknite za veci prikaz
Piše: dr Miroslav Tepšić

Teme o kojima govorimo retko kada biramo. One se obično same nameću i u dnevnim izveštajima spomenemo uglavnom broj intervencija na terenu i ambulantne preglede. Prevoz pacijenata na hemodijalizu, transporte u lokalu i u drugim mestima, terensku terapiju, transporte uzoraka krvi za laboratoriju, savete telefonom, servisiranje vozila i sve one radnje neophodne za funkcionisanje jedne urgentne službe gotovo da i ne spomenemo. U nameri da ispravimo ovu nepravdu, evo kratke statistike koja pokriva sve segmente našeg rada.

Broj telefonskih poziva kreće se od dvesta do trista pedeset dnevno. Jedne subote u avgustu oboren je rekord kada je broj 194 okrenut čak petsto puta. Jedan „savestan” sugrađanin pozvao nas je tog dana ravno 111 puta i sve to u nameri valjda da nam olakša posao, a drugima da pomogne u dobijanju naše službe. Zamislite dispečera koji prima ove pozive, upisuje kućne posete i transporte u protokole, šalje ekipe na zadatke (održavajući komunikaciju s njima) i daje savete pacijentima u granicama iskustva i znanja koje poseduje. Ma koliko se trudili da posao dispečera rade najiskusniji i najveštiji u komunikaciji i organizaciji, pritisak je toliki da ove kolege moramo povremeno slati na druge radne zadatke kako bismo im makar malo umanjili stres.

Pedeset pet Pančevaca iz naseljenih mesta i grada svakodnevno prevozimo na hemodijalizu. Radi se o pacijentima koji mogu da sede.

Vozilo sa osam sedišta odavno je postalo tesno. Jedanaest pacijenata je nepokretno i oni moraju u ležećem položaju da se transportuju sanitetskim vozilom. Svakog dana prevoze se laboratorijski uzorci iz jedne od seoskih ambulanti.

Prosečno imamo 55 ambulantnih pregleda dnevno, 23 kućne posete, 20 transporta u lokalu i 21 transport prema Beogradu, naseljenim mestima, Kovinu, Mladenovcu, Starom Slankamenu i Melencima. Medicinski tehničari i vozači odavno imaju tridesetak radnih sati prekovremeno, a problem je i s brojem lekara.

Ovo su alarmantni podaci za koje birokratija mnogo ne mari. Nama ostaje da podsetimo sugrađane da nas makar malo rasterete vikendom, kada dežuraju zdravstvena stanica „Gornji grad” za odrasle i pedijatrijska ambulanta za najmlađe pacijente. Nedopustivo je da do 13 sati nijedan pacijent ne ode do dežurne ambulante, a istovremeno mnogi zatraže pregled od naših lekara.