Pancevac Online

Broj 4574 · 04.09.2014.

Aktuelno

Ponedeljkom u septembru

Dani makedonske kulture

Četvrtu godinu zaredom Dom omladine organizuje književne večeri pod nazivom „Dani makedonske kulture”.

Ta gradska ustanova će, u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije, Novinsko-izdavačkom ustanovom makedonskog informativnog centra (NIUMIC) i udruženjima „German” iz Glogonja i „Osogovo” iz Pančeva, na dva jezika (srpskom i makedonskom) predstaviti mnoge makedonske spisatelje, poput Viktora Šećerovskog ili Iskre Peneve, a neće izostati ni srpski pesnici, kao što su Dobrica Erić i Radomir Andrić.

Prvo u nizu književnih večeri biće održano u ponedeljak, 8. septembra, od 19 sati, u dvorani „Apolo”, a potom će pesnički karavan svakog narednog ponedeljka obilaziti domove kulture u mestima s makedonskim življem – Kačarevu (15. septembar), Jabuci (22. septembar) i Glogonju (29. septembar).

Realizaciju ovog projekta finansijski su podržali Pokrajinska vlada, Dom omladine i NIUMIC.

J. F.


Zanimljiv vikend u Dolovu

Štrudle, borci i riblja čorba

Predstojeći vikend u Dolovu biće bogat raznim događajima. Najpre će žene u petak i subotu, 5. i 6. septembra, upriličiti štrudlijadu, a u nedelju, 7. septembra, u zgradi Mesne zajednice biće održano nekoliko zanimljivih događaja.

Dolovačke dame će otvoriti ovaj bogati dolovački vikend. One će nakon promocije svojih proizvoda na pančevačkom korzou u sredu i četvrtak, 3. i 4. septembra, otvoriti izložbu ručnih radova u svojim prostorijama u petak, 5. septembra, u 20 sati. Subota, 6. septembar, rezervisana je za „Dolovačku štrudlijadu” koja će se od ranih jutarnjih sati odvijati na platou ispred lokalnog Doma kulture.

Ukrašavanje štandova počinje već u 9 sati, otvaranje manifestacije je zakazano za 10.30, a u nastavku je predviđen kulturno-umetnički program. Imena pobednika „Štrudlijade” biće poznata oko 13 sati.

Nedelja, 7. septembar, datum nekadašnje socijalističke slave u Dolovu, počeće komemorativnim skupom udruženja boraca u zgradi Mesne zajednice od 10 sati, kada će biti odat pomen poginulim dolovačkim dobrovoljcima. Reč je o osamdesetak ljudi koji su upravo tog dana 1944. otišli na Sremski front. Nakon toga delegacija će odneti venac na spomenik u Selištu, nadomak Dolova. Od podneva, takođe u Mesnoj zajednici, u organizaciji udruženja „Pančevački ratari” biće održana tribina pod nazivom „Gde ide naš novac”, koja će biti fokusirana na situaciju u agraru, a pre svega na trošenje sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

U dvorištu Mesne zajednice u 14 sati počeće skup alasa koji će učestvovati na sedmom „Dolovačkom kotliću” – takmičenju u kuvanju riblje čorbe. Specijaliteti će se krčkati od 15 do 19 sati, kada će biti proglašeni pobednici. Za to vreme, na stadionu u dolini, fudbalski klub će započeti ovosezonski juriš na bodove utakmicom protiv „Budućnosti” iz Brestovca. Zanimljiv dan završiće se večernjim koncertom folklora u Domu kulture, na kojem će, pored domaćih igrača, nastupati i gosti iz Rumunije.

Odavno se nije dogodilo da se poklopi toliko dešavanja, istorijskih datuma i manifestacija u samo jednom vikendu. Dolovci svakako očekuju da ih posetite i uživate s njima u predstojećim danima.

N. R.


Obaveštenje iz Gradske uprave

Dostaviti Å¡kolske potvrde

Roditelji dece koji su korisnici prava na dečji dodatak treba da dostave školske potvrde za školsku 2014/2015. godinu pisarnici Gradskog uslužnog centra. Kako saopštava Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave Pančeva, rok za predaju uverenja je 30. septembar.

I. P.


Evropski dan jevrejske kulture

Uloga žene kroz vekove

Kliknite za veci prikaz

Tokom septembra, sada već tradicionalno, širom Evrope se odvija zanimljiva manifestacija „Evropski dan jevrejske kulture”. Njena osnovna ideja je da se u evropskim zemljama kroz različite kreativne i edukativne sadržaje prezentuje neki aspekt jevrejske kulture i tradicije. Ove godine tema koja objedinjuje sve događaje jeste „Žene u judaizmu”.

Tim povodom, u organizaciji Jevrejske opštine Pančevo, u ponedeljak, 1. septembra, u Narodnom muzeju je otvorena izložba pod nazivom „Istaknute žene jevrejskog porekla”.

Autori izložbe su Barbara Panić, Miroslava Kon Panić i Darko Derikrava, a postavku prati i lepo urađen katalog sa biografijama izabranih znamenitih Jevrejki. Između ostalih, navedene su izraelska premijerka Golda Meir, poznata po svojoj neiscrpnoj energiji, ljubavi prema svojoj domovini i posvećenosti opštem dobru, zatim devojčica Ana Frank, jedna od nikad nezaboravljenih žrtava holokausta, briljantne hemičarke Rozalind Frenklin i Ada Jonat, harizmatična balerina Maja Pliseckaja i mnoge druge izuzetne žene koje su svojim trudom menjale svet oko sebe. Autori su se osvrnuli i na uzore iz Biblije – pramajke Evu i Saru, i kroz priču o njima istakli majčinsku, negujuću i stvaralačku ulogu žene u nastanku čitavog sveta.

Otvaranju je prisustvovao i glavni rabin Srbije Isak Asiel. On je održao predavanje o ulozi žene u judaizmu i, između ostalog, istakao da je veoma važno negovati na pravi način instituciju braka i paziti da ona ne devalvira, jer to predstavlja veliku opasnost za društvo.

– Stara rabinska poslovica kaže: „Čovek koji živi bez žene – živi bez blagoslova i osuđen je na propast”. Brak nosi sa sobom određenu vrstu sazrevanja, odgovornosti i ozbiljan zadatak podizanja dece, kroz koje samci obično nemaju prilike da prođu. U njemu postoji i jedna dimenzija svetosti, kao i poštovanja dostojanstva ličnosti supruge i dece. Muškarac i žena moraju da rade na svom odnosu svakodnevno. Žene su izvršile veliki proboj krajem 19. i početkom 20. veka i uloga žene se radikalno promenila. Judaizam na to gleda u skladu s proroštvom proroka Jeremije, koji je rekao: „Bog će učiniti nešto novo – žena će opkoliti muškarca”. To je značilo da će se društvena atmosfera i prilike drastično promeniti i da će žena biti podjednako prisutna u društvu, s pravom glasa. Tako je i bilo i to je društvu donelo potpuno nov kvalitet – rekao je rabin Isak Asiel i dodao da je tema o ulozi žene u judaizmu neiscrpna i izuzetno značajna.

Nakon predavanja mnogobrojna publika je imala priliku da uživa u tradicionalnoj jevrejskoj muzici u interpretaciji Nikole Salaćanina i da proba specijalitete jevrejske kuhinje.

S. Ć.


Svečano otvoren PAFF

Festival o kojem će se govoriti

Iznenađujuće veliki broj zainteresovanih na otvaranju * Pančevačka premijera „Neposlušnih”

Kliknite za veci prikaz
Vozao bicikl, ljubio se „filmski”, otvorio festival: Glogovac

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da u gradu u kojem sam odrastao, naučio da vozim bicikl, da se ljubim „filmski” i mnogo drugih stvari i u gde sam gledao filmove u bioskopima „Vojvodina”, „Zvezda”, Domu pionira i ovde, imam priliku da otvorim „Pančevo film festival” i poželim mu dug vek – rekao je glumac Nebojša Glogovac prilikom otvaranja prvog izdanja PAFF-a, u sredu, 3. septembra u dvorani Kulturnog centra.

Pre njega publici su se obratili osnivači ovog festivala reditelj Ognjen Glavonić i direktorka fotografije Tatjana Krstevska, koji su zaključili da je ova manifestacija pokrenuta zahvaljujući velikom entuzijazmu. S time se složio i reditelj i profesor na FDU Darko Bajić, čije je pismo podrške pročitano na večeri otvaranja. Glavonić je veliku zahvalnost uputio profesoru doktoru Vladi Petriću, osnivaču Filmskog arhiva Harvarda, koji je prisustvovao samom otvaranju.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, koji je rekao da Pančevo ima zanimljivu filmsku tradiciju, pošto su ovde snimani mnogobrojni filmovi, a neki od njih imaju kultni status u domaćoj kinematografiji. On je pozvao goste iz drugih mesta da obiđu naš grad i pokušaju da ga što bolje upoznaju.

Samo svečano otvaranje i pančevačke premijere filmova „Naše će sjeni”, „Neposlušni” i „Budućnost” privukli su mnogo više zainteresovanih nego što dvorana Kulturnog centra može da primi.

Zbog toga je organizovana repriza filmova iste večeri u „Apolu”. Kako je rekao Ognjen Glavonić, publika će tokom pet dana biti u prilici da pogleda 44 filma – 18 dugometražnih i 26 kratkih filmova. Pobednik festivala zvanično će biti proglašen u nedelju, 7. septembra, u 19 sati.

Budući da se ove godine obeležava stogodišnjica od početka Velikog rata, organizatori su učinili pravi korak pustivši na samom početku odlično osmominutno ostvarenje „Naše će sjeni” Vladimira Perišića, sačinjeno od šapatom izgovorenog teksta, tačnije izjava Gavrila Principa i drugih uhapšenih pripadnika „Mlade Bosne”.

S posebnim nestrpljenjem dočekan je film „Neposlušni”, u kojem jednu od dve glavne uloge tumači mlad i veoma talentovan glumac Mladen Sovilj iz Pančeva.

Kako smo saznali od glumice Hane Selimović, pripreme za ovaj film su bile veoma ozbiljne i počele su čak devet meseci pre snimanja.

– Sa ovim ostvarenjem smo mnogo putovali i uočili da je na različitim mestima prihvaćen na različit način. Posebno me raduje to što publika u regionu veoma lepo reaguje i razume sve ono za šta smo strahovali da je suviše hermetično ili nerazumljivo – izjavila je Hana Selimović.

Prema mišljenju Mladena Sovilja, „Neposlušni” poseduju univerzalni jezik i svako ko je otvoren za tu tematiku reagovaće onako kako je ekipa filma i očekivala.

– Stvaranje ovog filma je podrazumevalo izuzetno temeljan rad i intenzivan kreativni proces koji sam sproveo kroz sebe. Kada se stvara u intimnoj atmosferi, kakva je bila između Hane, Mine i mene, onda se kreativni potencijali iskoriste do maksimuma – izjavio je za naš list Mladen Sovilj.

Rediteljka ostvarenja „Neposlušni” Mina Đukić kaže da to ostvarenje na neki način prati njen proces odrastanja, ali se bavi i problemom zakasnelog odrastanja, odnosom prema konvencijama i zamišljenom idealu zrele osobe i sve to preispituje na veoma uzbudljiv način.

D. Mladenović

(Program prvog „Pančevo film festivala” može se pročitati na strani Kultura)


Počeo tradicionalan ITF turnir

Finale planirano za subotu

Kliknite za veci prikaz
Zdravković i Reža

Tradicionalan, 17. ITF turnir za teniserke i tenisere do 18 godina, koji i ovog puta organizuje TK „Dinamo”, svečano je otvoren u ponedeljak, 1. septembra, na Sportskom centru „Mladost”.

Tokom vikenda su okončane kvalifikacije, a glavni turnir, na kojem će učestvovati po 32 učesnika u obe konkurencije, startovao je u utorak, 2. septembra. Oči srpskih ljubitelja „belog sporta” biće uperene u našu reprezentativku Nikolinu Jović iz Banjaluke, kao i u dečake Stefana Milićevića i Filipa Grbića. Čast „Dinama” braniće Japanka Sacuki Takamura, koja nekoliko godina trenira u našem gradu.

– Na ovogodišnjem turniru učestvuju mladi teniseri iz petnaestak zemalja. Naši gosti su sportisti iz Australije, Japana, Norveške, Finske, Švedske... U kvalifikacijama se nadmetalo pedesetak tenisera. Najvažnije je to što smo i ove godine uspeli da održimo visok rejting ovog takmičenja, koje je nekad osvajao i Novak Đoković – istakao je Slobodan Reža, predsednik TK-a „Dinamo”.

U muškoj konkurenciji prvi nosilac turnira je Švajcarac Johan Nikles, a u ženskoj Australijanka Seone Mendez. Finale dublova je planirano za petak, a završni mečevi u singlu za subotu od 11 sati, ukoliko ne bude odlaganja mečeva zbog kiše.

A. Ž.