Pancevac Online

Broj 4573 · 28.08.2014.

Naslovna

Počinje školska 2014/2015.

Iste muke i problemi

Završeno renoviranje * Grad nema obavezu da gradi nove škole * Uskoro ponovo smeh i graja

Kliknite za veci prikaz
Foto: Aleksandar Stojković

Ostalo je još nekoliko dana do početka školske 2014/2015. godine.

Put pančevačkih osnovnih i srednjih škola i dečjih predškolskih ustanova krenuće prvog septembra oko 19.000 najmlađih sugrađana.

Prema rečima Miodraga Radojkovića, većnika zaduženog za obrazovanje, svi objekti su spremni i tokom letnjeg raspusta bilo je velikih radova na sanaciji i opremanju škola, učionica i kabineta.

Najviše novca uloženo je u izgradnju radionice škole „Mara Mandić” (devet miliona dinara), kao i za sanaciju kanalizacione mreže i učeničkih toaleta u OŠ „Branko Radičević”. Objekti Poljoprivredne škole dobili su nove oluke i krovove i za to je iz gradskog budžeta izdvojeno 2,6 miliona dinara. U OŠ „Sveti Sava” uređen je krov i u tu svrhu potrošeno je milion dinara. Grad je za sanaciju, obnovu i opremanje obrazovnih ustanova u naseljenim mestima takođe izdvojio novac. U ustanovi „Mara Mandić” radovi još uvek nisu završeni zbog birokratske procedure, ali je, prema rečima većnika Radojkovića, na aktivu direktora dogovoreno da škole koje imaju mogućnost ustupe slobodan prostor u narednih mesec dana kolegama i drugarima iz te obrazovne ustanove.

– Najveći problem, kad je reč o kapitalnim investicijama u prosveti, jeste to što mi nismo u obavezi da gradimo nove škole. Pa ipak, grad se trudi da našoj deci obezbedi sve što je neophodno da bi ona proširila svoja znanja i razvila neophodne veštine. Škole čak i održavamo i „šminkamo” kako bi imale tehničku ispravnost, iako ni to nismo u obavezi da radimo. Zakon nas jedino obavezuje da pokrivamo materijalne troškove obrazovnim ustanovama. Nećemo dozvoliti da nam zdanja propadnu – rekao je Radojković.

Sve je manje đaka i procena je da svakog prvog septembra u đačkim klupama ima od 100 do 150 prvaka manje.

Kao i u drugim sredinama, i u Pančevu je sve više nastavnika, učitelja i profesora koji imaju manjak časova i, prema rečima većnika Radojkovića, biće ih još više. Ipak, preraspodelom i konkretnim merama, direktori škola uspevaju da nekako zadrže posao kolegama, ali se svake godine prostor delovanja dramatično sužava. Ove godine mnoge srednje stručne škole nisu popunile upisne kvote, naročito Poljoprivredna i Mašinska škola, i preti opasnost da pojedina odeljenja budu ukinuta naredne godine. Međutim, ni to nije ništa novo.

Dugi niz godina stručne škole kubure s problemom manjka đaka.

Kad je reč od predškolskim ustanovama, stvar je daleko bolja. Do pre dve godine lista čekanja za pančevačke vrtiće bila je 500 kandidata, a nakon otvaranja još dva objekta lista se spustila na sto.

– Pančevu treba još jedan vrtić. Sa izgradnjom novog objekta bili bismo među retkim sredinama u Srbiji gde ne bi postojala lista čekanja. Ujedno, najjeftiniji smo kad je reč o mesečnim troškovima koje su roditelji dužni da plate. Vodimo računa o socijalnoekonomskom položaju naših sugrađana, stoga grad izdvaja poprilična sredstava kako bi omogućio da što više roditelja upiše decu u vrtiće. Kamo sreće da ova usluga može da bude besplatna – rekao je na kraju Miodrag Radojković.

Sve u svemu, počinje još jedna teška i neizvesna školska godina, i za đake i za zaposlene u prosveti.

Sindikati najavljuju štrajk, država smanjenje zarada, a sve je više roditelja koji jedva krpe kraj s krajem.

Bilo kako bilo, prvog septembra ponovo će dečji žamor, vika i cika oživeti gradske parkove, trgove i ulice, a to je jedino pozitivno u ova sumorna vremena, zar ne?

Zoran Stanižan