Pancevac Online

Broj 4572 · 21.08.2014.

Naslovna

Sednica Skupštine grada

Usvojili dokument, pa predlažu njegovu izmenu

Plan detaljne regulacije, protiv kojeg su žitelji Mise, usvojen velikom većinom glasova * Bezuspešno protivljenje odbornika LSV-a i SPS-a * Skupština odmah uputila Inicijativu za izmenu „planova višeg reda”

Kliknite za veci prikaz

Za razliku od naših nekadašnjih parlamentarnih sesija, odbornici na 21. zasedanju Skupštine grada, održanom u četvrtak, 14. avgusta, na raspravu o utvrđivanju dnevnog reda nisu izgubili nekoliko sati. Jedino je Oliver Petković iz Lige socijaldemokrata Vojvodine tražio da se narodni predstavnici izjasne o problemu vodovoda u Glogonju i izgradnju te mreže proglase investicijom od kapitalnog značaja za grad.

Svoj zahtev obrazložio je nalazima o zagađenosti vode u pomenutom naselju i opasnošću po zdravlje meštana, a kao ilustraciju doneo je i jednu flašu s tečnošću iz tog vodovoda. Nije primećeno da je iko od prisutnih probao donetu vodu, a njegov zahtev je glatko odbijen, jer predlog za dopunu dnevnog reda, kako je to obrazložio Filip Mitrović, predsednik Skupštine, nije predao u skladu sa odredbama Poslovnika o radu (u pismenoj formi, dan pre zasedanja).

Da li je nekog stid?

Raspravu o najvažnijoj temi ovog zasedanja – Odluci o donošenju Plana detaljne regulacije za deo auto-putne i železničke obilaznice oko Beograda na području teritorije našeg Grada (deonica autoputa Bubanj potok – Vinča – Pančevo i železnička deonica Beli potok – Vinča – Pančevo sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava) otvorio je Slave Bojadžievski, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam, podsećajući da je o ovom planu tokom proteklih nekoliko meseci već sve rečeno.

Da li je ovo dobro za Pančevo, upitao se odmah Vladan Keljević (LSV) i posumnjao u opravdanost ovakvog predloga, jer će građani sa Stare Mise, prema njegovim rečima, ovakvim rešenjem – po opštoj oceni „nepovoljnim po Grad”, biti oštećeni.

– Ako se pravi obilaznica oko Beograda, zašto se onda ne radi prava obilaznica i oko Pančeva? Gradska vlast ovim ne podržava interese grada, jer se građanima ostavlja pruga na šest metara od kuća – rekao je Keljević i upitao predstavnike vladajuće većine da li ih je „bar malo stid zbog ovakve odluke”.

Pritisak krupnog kapitala?

Njegovu diskusiju Bojadžievski je odmah ocenio kao „demagošku”, rekavši da su ovim povodom uradili „apsolutno sve što su mogli”, kako bi se izmenila planska dokumenta, ali da to nije rešeno kada je za to bilo vreme, to jest 2006. godine, te da je „ovo kapitalna investicija od koje će građani imati čist benefit”.

– Ovaj današnji predlog manjka u svemu, a predloženi Plan ne zadovoljava uslove da građanima bude lakše. Ako ga prihvatimo, mi zatvaramo grad – prokomentarisao je i Mirko Nikolić (SPS).

Da će LSV glasati protiv ovog predloga otvoreno je rekao i Pavle Đukić, pitajući se da li je, zbog Rafinerije, ovde reč o „ozbiljnom pritisku krupnog kapitala”, pre svega ruskog, ali je odmah potom Rajko Mijović (SDPS) najavio da će podržati predlog, bez obzira na to što ponuđena trasa pruge nije racionalna.

Petar Andrejić (DS) je takođe rekao da sa optimizmom moramo gledati ovaj predlog, jer on predstavlja svojevrsnu razvojnu šansu, a Vojo Krkobabić (SNS) je podsetio na to da je ova odluka „praktično doneta još pre sedam godina”, kada su usvajana planska dokumenta višeg reda, ali i da će biti prilike da se ona popravi kada realizacija, do koje neće doći tako brzo, bude stigla na red.

Kad modni kreator crta prugu

– Dve stvari su ovde ključne. Nama je direktor CIP-a priznao da je modni kreator nacrtao ovu prugu, a predsednik Vlade dokazuje da više na čelu Železnice neće biti ugostitelji i raznorazni drugi profili koji ne mogu da je vode, i ubeđen sam da će iz ovoga proizaći nešto dobro za Srbiju – dodao je Mirko Nikolić, pozivajući ovdašnju vlast da o svemu ovome obavesti premijera i da iskoristi ovu priliku, kako bi se sve ipak završilo dobro po Pančevo.

– Ova investicija Republike Srbije je takozvani iznuđeni ruski kredit koji moramo hitno da uposlimo. U trenutku kad Železnica nema glavu, ne zna se ko će je voditi i prati je gomila afera, mi nemamo snage da kažemo da je ova ponuda loša – rekao je Pavle Đukić, posle čije se ponovljene diskusije konačno prešlo na glasanje.

Prozivkom, uz samo sedam glasova protiv (odbornici LSV-a i SPS-a), većinska koalicija je, uprkos višemesečnim raspravama i protestima žitelja Mise, ipak konačno usvojila predloženi plan.

Odmah potom odbornici su usvojili i „Inicijativu za izmenu važećih planskih dokumenata”, kojom se traži promena Prostornog plana Srbije i Regionalnog prostornog plana Vojvodine do 2020. godine, kako bi se izmestila sporna pružna trasa. Pomenuti predlog Gradsko veće je usvojilo dan pre održavanja ove sednice, a na njega se kritički osvrnuo jedino Mirko Nikolić, rekavši da tu nedostaje deo o tome koliko će Pančevo koštati neki novi nadvožnjak i koliko će „paori morati da idu okolo i zaobilaze da bi stigli do svojih njiva”.

Planovi detaljne regulacije Banatskog Novog Sela, Kudeljarca, kompleksa „Petrohemije” i naselja „Tesla” usvojeni su praktično bez rasprave, kao i program poslovanja i finansijski plan Direkcije za izgradnju grada za 2014. godinu. Jedino je Miloš Veselinov (LSV) na Predlog nove odluke o poslovnom, magacinskom prostoru i garažama podneo sedam amandmana, bezuspešno pokušavajući da ubedi ostale odbornike da je reč uglavnom o manje-više tehničkim predlozima kojima bi se ovaj akt samo precizirao. Osim jednog, svi njegovi predlozi su odbijeni.

Ovo kratko letnje zasedanje Skupština je okončala usvajanjem Odluke o davanju u zakup ateljea i prihvatanjem predloženih naziva za nekoliko ulica u naselju Skrobara.

Z. Sp.


Spektakl

Kliknite za veci prikaz
Foto: Aleksandar Stojković

Svevišnji nam je nedavno priredio pravi spektakl.

Približio mesec, obradovao astronome, radoznalce, decu i zaljubljene.

Kerovima lajanje nije pomagalo.

I svi su masovno izašli da ga vide.

A naročito komarci i rakovi.

Mada, dežurna zakerala tvrde da su ovi poslednji izmileli iz reke zbog zagađenja.