Pancevac Online

Broj 4569 · 31.07.2014.

Naslovna

„Almeks” nastavlja širenje

Pripajanje FSH „Jabuke”

Kompanija s Devičanskih ostrva prodala fabriku Aleksi za pola miliona evra

Kliknite za veci prikaz

Preduzeće „Almeks” kupilo je 8. jula na berzi Fabriku stočne hrane „Jabuka” za nešto više od 513.000 evra, to jest 59,5 miliona dinara. Milan Tadić, vlasnik kompanije „Kaperstoun limitid”, registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, prodao je Miroslavu Aleksi, gazdi „Almeksa”, sve akcije Fabrike stočne hrane.

Tadić je FSH „Jabuku” kupio na isti način u julu 2004, tačnije tako što je isplatio tadašnje akcionare. Razlozi zbog kojih je deset godina kasnije prodao fabriku nisu poznati. Aleksa je ovim pripajanjem uspeo da ponovo pod isti poslovni krov stavi dve susedne fabrike koje su ponikle u nekadašnjem moćnom PIK-u „Tamiš” – Fabriku stočne hrane i Industriju skroba. Tome treba dodati i zrenjaninski „Ipok”.

Pod okriljem „Almeksa” sada je ukupno 10 preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom tih proizvoda, te prodajom mehanizacije namenjene agraru.

Prema podacima dostupnim na sajtu te kompanije, ona u svom sastavu ima poljoprivredna preduzeća u Kačarevu, na Starom Tamišu, u Staroj Moravici kod Bačke Topole, Temerinu, Mramorku, Crepaji i Padini. Ove Aleksine firme poseduju na hiljade hektara odlične vojvođanske zemlje i nekoliko farmi goveda i svinja.

Čitava ta imperija pravljena je od 2002, kada je „Almeks” kupio prvih 590 hektara oranica, pa do 2009, kada je u sastav kompanije ušao „Stari Tamiš” sa svojih 3.425 hektara zemlje i farmama svinja i muznih krava. Zahvaljujući proizvodnji mesa i mleka Aleksa je znatno povećao površine koje obrađuje, jer proizvođači imaju mogućnost da po osnovu držanja stoke ostvare pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Po svemu sudeći, kupovina Fabrike stočne hrane neće biti poslednja u nizu „Almeksovih” akvizicija, jer kao što biva u svim zemljama koje prolaze kroz takozvanu tranziciju, samo nebo je granica u uvećavanju poseda. Nezvanično se govori da je sledeće na redu preduzeće u restrukturiranju „Seme Tamiš”. Ako se taj podatak pokaže tačnim, onda bi motiv kupovine najverovatnije bili silosi koje nekadašnji semenski centar poseduje, jer stotine hiljada tona žitarica proizvedenih na poljima treba negde smestiti.

A onda, ko zna, možda bi i druge firme u restrukturiranju, poput „Dolova”, „Omoljice” i „Vojvodine”, mogle da završe u Aleksinom poslovnom sistemu. Kad su već bivši vlasnici, „legendarna” porodica Marković, upropastili neke od njih i tako im „skinuli” cenu, a od najavljenog velikog posla s prodajom tih preduzeća famoznoj „Al Dahri” nema ništa, mogao bi se za njih naći i neki domaći kupac.

U zemlji u kojoj se niko nije ni potrudio da utvrdi koliko tačno ima državnog poljoprivrednog zemljišta, proizvodnja žitarica se pokazala kao neverovatno unosan posao.

Jer, ako nadležni organi ne mogu ili „ne mogu” tačno da utvrde koliko zemlje neko obrađuje, kako će tek evidentirati obim njegove proizvodnje i tokove te robe i novca? Ovo je očito dobro razrađen sistem, u kojem ne učestvuju samo veliki, već i manji proizvođači. Svako prema svojim mogućnostima.

Jasno je da te mogućnosti malima određuju veliki, kao što je vazda bilo, jedino nije poznato ko velikima postavlja granice poslovnog rasta i profita. Odgovor na to pitanje razjasnio bi ko na ovakav način upravlja tranzicijom u Srbiji zbog koje svi neprestano propadamo. E, a to već ne bi bilo zgodno. Zato će nam umesto traženog odgovora i dalje biti servirane priče o tome da je bezočno bogaćenje bogatih i siromašenje osiromašenih svetski trend, dakle – normalno. Država očito nije tu da bi zaštitila građane, već da ozakoni takvo stanje.

D. Vukašinović


Pančevački lavirinti

Kliknite za veci prikaz

U blizini tamiškog silosa nalazi se mali lavirint.

Nije baš kao u antičkom Knososu, a i Minotaur je nevidljiv.

Zelenilo koje ga čini još uvek nije dovoljno visoko da se čovek u njemu izgubi.

Zato, dok ne poraste, mi u gradu imamo odgovarajuće zamene.

Lavirint kako doći do građevinske dozvole, kako platiti komunalije, kako namiriti porez, kako parkirati automobil, kako otići na letovanje, kako naći zaposlenje...

Za pronalaženje izlaza i nije potrebno biti savremeni Dedal.

Dovoljno je priključiti se nekoj od stranaka na vlasti.