Pancevac Online

Broj 4567 · 17.07.2014.

Naslovna

Jul i avgust: Programi i prostori

Mlako kulturno leto

Zašto se Letnja pozornica koristi s mene pa na uštap * Prostora za kulturne sadržaje ima, stvara se utisak da manjkaju ideje i novac * Šta ljubitelji kulturnih sadržaja mogu očekivati

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Uz postojeće prostore pogodne za programe na otvorenom, kao što su plato ispred Kulturnog centra, Letnja pozornica Kulturnog centra i bašta Doma omladine, naš grad je bogatiji za još dve lokacije – platformu na Tamišu, koja je instalirana u sklopu projekta „Rock’n’river”, i nedavno otvoreno dvorište Narodnog muzeja. Svaki od navedenih prostora biće manje ili više aktiviran tokom ovog leta i na njima će se mahom priređivati koncerti džeza, roka, klasike, bluza...

Može se reći da poslednjih godina ne postoji koncept niti bilo kakvo ozbiljno osmišljavanje letnjeg programa na nivou grada, a jasno je da bi time publika dobila raznovrsniju ponudu. Štaviše, ove godine se odustalo čak i od kreiranja posebne stavke u budžetu Grada za ove namene, pa je svaka institucija kulture zasebno tražila novac za letnji program.

Aktuelni direktor Kulturnog centra Pančeva Nemanja Rotar, koji je i sam u jednom periodu bio većnik za kulturu, podsetio je na jednog od svojih prethodnika – Nebojšu Pavlovića – koji je praktikovao da zajedno sa direktorima kulturnih ustanova osmisli program za jun, jul i avgust.

U Cara Dušana letnja scena

Druga stvar koja naprosto bode oči, jeste da se neki prostori namenjeni programu na otvorenom jedva koriste. To se posebno odnosi na veoma atraktivnu Letnju pozornicu u Ulici cara Dušana, za čiju je rekonstrukciju pre dve godine dato oko 7.000.000 dinara, a koja radi, bukvalno, s mene pa na uštap.

Nemanja Rotar kaže da je Letnja pozornica promašena investicija, jer se može koristiti tek ukoliko se za sam događaj iznajme bina, osvetljenje, ozvučenje itd. Tačnije, organizator programa može da računa samo na oko 800 mesta za sedenje i prostor za stajanje za oko 500 ljudi, a sve ostalo mora da se nabavi, što mnogo poskupljuje celu stvar. Po njegovom mišljenju, posebno je besmisleno to što je pri rekonstrukciji srušena bina, jer je navodno bila staromodna, pa se sada za svaki veći događaj čak i ona mora iznajmljivati.

Kod Letnje pozornice postoji još jedan problem. Naime, prilikom priređivanja koncerata ljudi koji žive u okolini redovno se žale na buku. Zbog svega navedenog – nedostatka opreme, skromnih sredstava za letnje sadržaje i nezadovoljstva stanara u okolini – u tom prostoru će tokom ovog leta biti priređivane samo filmske projekcije.

Nemanja Rotar je izjavio da će publika tu moći da pogleda nekoliko odličnih umetničkih filmova, dok će u dvorani biti prikazivani filmski hitovi. Kao i obično, na platou Kulturnog centra zainteresovani će moći da prate koncerte rok i džez muzike. Za organizovanje letnjeg programa ta ustanova je dobila 300.000 dinara.

Prioriteti rukovodilaca

Jasmina Večanski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, koja je 2012. godine bila direktorka Kulturnog centra, objašnjava da se od početka govorilo samo o adaptaciji Letnje pozornice, za šta je iz gradskog budžeta bilo izdvojeno oko 7.000.000 dinara. Podsetila je da je za vreme njenog mandata kupljena oprema za prikazivanje filmova, tako da su sada u vlasništvu Kulturnog centra savremeni projektor i platno, koji se mogu koristiti i na Letnjoj pozornici. Prema njenim rečima, već to pokazuje da nije reč o „promašenoj investiciji”.

– Grad i Kulturni centar imaju na raspolaganju adaptiran prostor sa „samo” 800 mesta za sedenje. Ovakav prostor pre adaptacije nije ni postojao u Pančevu. Time su Kulturni centar kao ustanova, a time i građani Pančeva dobili pozornicu s takvim kapacitetima sedenja za kulturne događaje – kazala je Jasmina Večanski.

Ona se osvrnula i na problem iznajmljivanja opreme, rekavši da je Kulturni centar mogao da napiše projekat i da traži sredstva za nabavku dodatne opreme, te da je stvar prioriteta svakog rukovodioca da unapređuje i dalje oprema prostore kojima upravlja. Uz to, dodala je da je oprema mogla biti i pozajmljena od drugih ustanova kulture – od Doma omladine, na primer. Najzad, rekla je i da je bina uklonjena ne zbog toga što je bila staromodna već zato što je bila dotrajala i nefunkcionalna.

Na Tamišu bina, a na bini...

Drugi, novi, još atraktivniji prostor na otvorenom jeste moderna, plutajuća bina na Tamišu, izgrađena u okviru projekta „Rock’n’river”, za koju je sredstva izdvojila Evropska unija, s ciljem realizacije IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Na njoj je 21. juna održan koncert pančevačkih bendova. Od tada do danas, dakle punih mesec dana, na platformi nije priređen ni jedan jedini program. Prvi naredni događaj na tamiškoj bini planiran je za 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

Snežana Baralić Bošnjak, pomoćnica sekretara za kulturu, informisanje, sport, brigu o mladima i civilni sektor pri Gradskoj upravi, podsetila je da sve gradske institucije kulture, kao i udruženja građana koja se bave kulturom, mogu da osmisle program i da ga realizuju na tamiškoj platformi. To se čak odnosi i na lokalne medije – RTV Pančevo i „Pančevac”.

Značajnu promenu u našem gradu predstavlja i to što je Narodni muzej širom otvorio vrata posetiocima. Uređenje dvorišta u toj ustanovi kulture i organizovanje letnjeg programa izuzetno dobro utiču na izgradnju odnosno popravljanje njenog imidža. Kako smo saznali od Svetlane Mesicki, v. d. direktora Muzeja, u narednom periodu možemo očekivati nekoliko zanimljivih izložbi, koncerte na kojima će učestvovati naši sugrađani muzičari, zatim festival performansa, radionice i projekcije etnofilmova.

U bašti Doma omladine biće priređen čitav niz žurki i džez, bluz, dab, hip-hop i rege koncerata. Nenad Maletin, direktor Doma omladine, najavio je Festival alternativne muzike i festival „FREEdom” krajem avgusta.

– Edukativni program biće bogat i besplatan, a mladi će imati priliku da razvijaju svoja znanja i veštine iz oblasti preduzetništva, rada sa osobama sa invaliditetom, aktivizma, volonterizma i omladinskog rada. Besplatna škola crtanja, koja funkcioniše već 30 godina, radiće tokom ovog leta, a muzički bendovi u studiju „Pandemonijum” imaće priliku da vežbaju i spremaju se za svoje nastupe – rekao je Nenad Maletin.

Uz to, Turistička organizacija Pančeva će u avgustu prirediti program pod nazivom „Pančevačke letnje večeri” u Narodnoj bašti.

Dragana Mladenović