Pancevac Online

Broj 4566 · 10.07.2014.

Naslovna

Zašto je u Pančevu proglašena vanredna situacija

Broj komaraca prevršio svaku meru

Zaprašivanja sa zemlje i prskanja iz vazduha biće još češći * Zasad u našem gradu nema obolelih od groznice Zapadnog Nila * Tender raspisan na vreme, izdvojeno dovoljno novca

Kliknite za veci prikaz

Zbog sve većeg broja komaraca i mogućnosti da i ove godine bude obolelih od groznice Zapadnog Nila, gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov je u ponedeljak, 7. jula, proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Pančeva.

– Tu odluku sam doneo radi lakšeg sprovođenja preventivnih i operativnih mera za smanjenje broja komaraca i sprečavanja epidemije koju bi oni mogli da izazovu – objasnio je Radanov.

On je najavio da će Gradska uprava nastaviti prskanje komaraca kad god vremenski uslovi budu to dozvoljavali. Naglasio je i da će vanredna situacija trajati sve dok njihov broj ne bude smanjen i sveden na normalan nivo.

Da je on zasad više nego veliki, potvrđuje podatak da bi u svakoj klopci koja je postavljena na teritoriji našeg grada radi lakšeg nadzora broja komaraca dnevno trebalo da ih bude prosečno 150, ali ih je na mnogim mestima izbrojano deset puta više!

Pogodovale kiše, ali i nemar

Zdenka Miljković iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine izjavila je da su poplave, česte kiše i visoka vlaga u najvećoj meri pogodovale bržem razmnožavanju komaraca i onemogućile njihovo efikasnije suzbijanje.

Ona je dodala da su za porast broja insekata odgovorni i nemarni građani jer na mnogim lokacijama u Pančevu i okolini ima manjih bara, nezatvorenih septičkih jama i bazena, kao i mesta na kojima nije pokošena trava. Objasnila je da su to idealne okolnosti za pojačano razmnožavanje komaraca i apelovala na građane da zato pokose travu i isuše ili pokriju sve otvorene vodene površine.

Miljkovićeva je rekla da je do sada obavljeno više prskanja komaraca, ali da se njihov broj nije smanjio. Dodala je da je situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije.

Prema rečima dr Slađane Tomić, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, jedna od najefikasnijih mera za borbu protiv komaraca jeste postavljanje mreža na prozore.

Koristiti preparate

Tomićeva je posavetovala građane da pre izlaska iz kuće namažu kožu nekim preparatom protiv komaraca, kao što je „autan”, a ako borave na otvorenom prostoru u sumrak ili u jutarnjim časovima, kada je aktivnost komaraca najveća, da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama.

Ona je rekla i da najmanje jednom nedeljno treba prazniti vodu iz kanti, buradi, saksija za cveće, kao i posuda za kućne ljubimce. Dodala je i da bi trebalo ukloniti odbačene gume, kao i sve druge predmete u kojima može da se zadrži voda.

Prema njenim rečima, ove godine u Pančevu i na teritoriji južnog Banata još uvek nema obolelih od groznice Zapadnog Nila. Međutim, prošle godine je situacija bila znatno teža jer je Južnobanatski okrug po broju zaraženih bio drugi u Srbiji, odmah posle Beograda.

– Važno je reći da groznica Zapadnog Nila nije neko teško oboljenje, jer u 80 odsto slučajeva daje blagu kliničku sliku. Ispoljava se kao prehlada i većina inficiranih nema potrebe da se javi lekaru. S druge strane, određeni broj pacijenata ima glavobolje, povraćanje, mučninu i oni u tom slučaju treba da odu kod svojih izabranih lekara, koji će ih, ako to bude potrebno, uputiti na Infektivno odeljenje Opšte bolnice. Više je nego dobro što tamo rade vrhunski stručnjaci, koji znaju da prepoznaju ili da naslute kada se radi o groznici Zapadnog Nila – istakla je ona.

Na pitanje ko treba najviše da strahuje od mogućnosti dobijanja groznice Zapadnog Nila, odgovorila je da su to osobe starije od 50 godina koje već boluju od neke hronične bolesti kao što su imunosupresija i dijabetes ili su srčani bolesnici.

Da li je borba počela na vreme?

Među našim sugrađanima ima onih što smatraju da je tender za izbor firme koja će obavljati prskanje komaraca kasno raspisan i da se iz godine u godinu ponavlja takva praksa.

Biljana Đordan iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine izjavila je da to nije tačno. Objasnila je da je sva neophodna dokumentacija dostavljena gradskoj službi koja sprovodi javne nabavke još početkom ove godine, a da je u aprilu izabrana firma koja je ponudila najbolje uslove za prskanje komaraca.

– Novac koji je početkom ove godine određen u gradskom budžetu za tu namenu bio je dovoljan za ovo leto.

Međutim, u maju je došlo do nečega što niko nije mogao da predvidi, a to su bile poplave. To je bio razlog zbog kojeg je tražen dodatni novac i gradonačelnik je to odobrio. Zahvaljujući tome, za uništavanje komaraca je izdvojeno još osam miliona dinara. Zbog toga je i proglašena vanredna situacija, kako bi postupak redovnih javnih nabavki, koji inače traje do dva meseca, bio maksimalno ubrzan i kako bismo što pre mogli da nastavimo korišćenje naknadno odobrenog novca i tretmane protiv komaraca – objasnila je Biljana Đordan.

M. Gligorić


Naša zdravstvena zaštita

Kliknite za veci prikaz

Ovih dana je opšta frtutma zbog najezde komaraca i groznice Zapadnog Nila.

Istovremeno je i grdna povika na „Azotaru” zbog žutog dima iz njenih lonaca.

Na račun ove firme, sasvim neopravdano, padaju teške reči, pa i gadne psovke zbog navodnog zagađenja.

A mi smo sigurni da su njeni eksperti namerno založili postrojenje samo da bi nas zaštitili od pomenutih krvopija.

Jer je naučno dokazano da oko svakog dimnjaka iz kog izlaze otrovi uopšte nema komaraca.