Pancevac Online

Broj 4565 · 03.07.2014.

Naslovna

Poslednja sednica Skupštine pred letnju pauzu q

Novi rekord – sto tačaka za sto minuta

Direktori domova kulture i seoskih komunalnih firmi izabrani bez rasprave * Odbijen predlog LSV-a da se smanji porez na imovinu

Odbornici Skupštine Pančeva su u sredu, 2. jula, oborili sopstveni rekord u brzini usvajanja gradskih odluka. Za nepunih sat i po izglasali su 117 predloga odluka i rešenja koja su im dostavili nadležni sekretarijati i kadrovska komisija! Iz ovih podatka jasno je da rasprave gotovo da nije ni bilo, te da su odbornici vladajuće većine samo dizali ruke, a opozicija ćutala. Poslednja konstatacija odnosi se samo na izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda, jer su predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine prilikom utvrđivanja dnevnog reda dobro namučili Filipa Mitrovića, predsednika Skupštine.

Ligaši su zatražili da se po hitnom postupku na dnevni red stavi predlog odluke o vraćanju stope poreza na imovinu na prethodni nivo, to jest da se ona sa 0,4 odsto smanji na 0,2. U obrazloženju su naveli kako je motiv za ovakav predlog to što su Pančevci u teškom ekonomskom stanju, te da je Gradska uprava najnovijim zoniranjem grada veliki broj sugrađana uvrstila u prvu zonu, gde su porezi najviši.

Predsednik Skupštine je pročitao obaveštenje Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju u kome je navedeno da se prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave gradska odluka kojom se utvrđuje visina ove fiskalne obaveze donosi jednom godišnje, i to prilikom pravljenja budžeta, a uz prethodno organizovanje javne rasprave o tome.

Mitrović je na osnovu toga zaključio da se nisu stekli uslovi za to da predlog LSV-a bude uvršten u dnevni red.

Uzbunjivači

Tačno u podne, kada su odbornici izlazili iz skupštinske sale, pred ulazom u Gradsku upravu, a ispod prozora kancelarije gradonačelnika pojavila su se dvojica maskiranih mlađih Pančevaca. Jedan je imao tamne naočari i maramu vezanu preko lica, a drugi gas-masku. Oni su tu izveli kraći performans tako što su preko manjeg megafona puštali muzički miks baziran na sirenama za uzbunu.

Cilj im je bio da skrenu pažnju na zagađenje iz „Azotare”. Oni su akciju najavili preko svog fejsbuk profila „Zagađeni načisto – Pančevci protiv zagađenja”. Uprkos izvesnoj podršci koju su dobili na fejsbuku, niko im se nije pridružio na platou ispred Gradske uprave.

Ligaš Vladan Keljević je zatim oštro napao vladajuću većinu tvrdeći da je drastičnim povećanjem poreza pokušala da napuni gradsku kasu, jer nije sposobna da to učini na drugi način.

– Ovo je pokazatelj nesposobnosti vlasti koja ne vidi drugi način da namiri plate svojih stranačkih simpatizera i članova kojima su napunjena gradska preduzeća. O hitnosti donošenja odluke o smanjenju poreza govori činjenica da smo na ulicama Pančeva i u selima za deset dana sakupili 2.500 potpisa podrške za ovaj predlog – rekao je Keljević.

On je dodao da će do sledeće sednice ligaši obezbediti 11.500 potpisa potrebnih za pokretanje građanske inicijative, pa će u sali sedeti petoro odbornika te stranke, a ispred zgrade Skupštine će se okupiti svi potpisnici.

Keljević je prozvao gradonačelnika, većnika za finansije i nadležni sekretarijat što nisu odgovorili ni na jedan zahtev poreskih obveznika za razgovor, a skupštinskoj većini je poručio da dobro razmisli da li će se „smejati građanima u lice ili će konačno učiniti dobru stvar”.

Ovi razlozi nisu uvaženi, pa se prešlo na brzinsko izglasavanje izveštaja o radu u prethodnoj godini i planovima rada gradskih kulturnih ustanova i domova kulture u selima za 2014. Potom su odbornici većine bez ikakvog otpora malobrojne opozicije i u istom tempu izabrali „nove” direktore domova kulture i komunalnih preduzeća u selima, kao i članove školskih odbora svih osnovnih i srednjih škola.

Manja rasprava otvorena je samo o ovom poslednjem, jer su Zoran Lautaš (DS), Božidar Baroš (DSS) i Oliver Petković (LSV) protestovali zbog toga što je kadrovska komisija Skupštine grada odlučila o sastavu školskih odbora u selima bez ikakve konsultacije s mesnim zajednicama. Lautaš je zatražio zvanično objašnjenje za takav postupak gradskih organa i najavio da će MZ Banatsko Novo Selo zatražiti da odluka o izboru članova Školskog odbora u tom selu bude poništena ako odgovor ne bude zadovoljavajući.

Petković je predložio da Skupština usvoji odluku kojom će lokalna samouprava određene poslove iz svoje nadležnosti preneti na mesne zajednice.

Vladimir Delja, većnik zadužen za ekologiju, predstavio je izveštaj o stanju životne sredine za 2013. i naglasio kako benzen više nije problem u Pančevu, jer je njegovo prisustvo u vazduhu svedeno na polovinu dozvoljene količine.

Gradu ostaje da se sada bori sa emisijom suspendovanih čestica i čađi zbog kojih Pančevo još uvek spada u zagađene gradove. Komentarišući pojavu žutog dima iz „Azotare” poslednjih nedelja Delja je naglasio da koncentracija azotnih oksida nije iznad dozvoljene granice, ali je naglasio da zabrinjava rast vrednosti te materije u vazduhu. Zaključio je da će zbog toga „Azotara” morati da rekonstruiše svoje pogone, što je u internim dokumentima tog preduzeća i planirano.

D. Vukašinović


Lepota i krivica

Kliknite za veci prikaz

Postoji li narod na kugli zemaljskoj iznad kojeg je ovako lepo nebo? Čak i za neverne Tome ovo je još jedan dokaz da smo mi ipak nebeski narod.

A kada nam odozgo line vodurina, ošine vetar ili nam se spusti „pijavica”, uvek nađemo krivca.

Ako nije u pitanju svetska zavera, onda je sigurno kriv HAARP, ako nije neki antisrpski eksperiment, onda je osiromašeni uranijum, ako nije… U krajnjem slučaju, ako niko drugi, kriva je sigurno bivša vlast.