Pancevac Online

Broj 4562 · 12.06.2014.

Naslovna

Održana sednica Skupštine Pančeva

Politička računica bez pokrića

Nezadovoljni pojedinci u najjačoj stranci planirali da pomoću Pokreta socijalista prekomponuju vlast * Gradonačelnik i šef lokalnog SNS-a odgovorili da od toga nema ništa

Kliknite za veci prikaz

Poslednja sednica Skupštine Pančeva održana u sredu, 11. juna, bila je zanimljivija nego što je to obećavao dnevni red. Slučajno ili ne, tek pred prvu godišnjicu od stvaranja široke vladajuće koalicije u našem gradu, pred javnost je isplivala priča o planovima pojedinih grupa da prekroje lokalnu vlast. Sudeći po reakciji najuticajnijih političara u Pančevu, takva nastojanja nemaju nikakvih izgleda za uspeh, ali pokazuju kako je vreme da se previranjima ispod mirne površine ovdašnjeg političkog života neko ozbiljno pozabavi.

Sednica je počela obaveštenjem da je Jelenka Novaković, odbornica Demokratske stranke i bivša članica Gradskog veća, prešla u dotad vanparlamentarnu partiju Pokret socijalista. Usledilo je obraćanje gradonačelnika Pavla Radanova, koji je odbornicima i javnosti otkrio kako je primećeno da „poslednjih dana neke stranke kojih nema u Skupštini” pokušavaju da formiraju odborničku grupu. On je odbornicima poručio da su oni po zakonu vlasnici svojih mandata i da o moralu onih koji pretrčavaju iz stranke u stranku ne želi da diskutuje, i dodao kako je za Pančevo sreća što ima veliku i stabilnu koaliciju na vlasti.

Svima kojih nema u Skupštini, a žele da uđu u vlast poručujem sledeće.

Dok sam ja gradonačelnik i dok je ova većina, niti će bilo koja stranka biti izbačena iz nje, niti će u vlast biti primljena bilo koja politička partija koja ovako želi da formira odborničku grupu. Među članicama koalicije nikad nije bilo sukoba. Atmosfera u vlasti je odlična i tako će biti dok traju vaši odbornički mandati i moj mandat gradonačelnika. Ako ima onih koji sanjaju o tome da će neko biti izbačen iz ove koalicije, a da će ti što formiraju odborničku grupu ući u vlast, u velikoj su zabludi. Ukoliko je bilo pojedinaca iz bilo koje stranke, pa i ove kojoj pripadam, koji su davali neka lažna obećanja i nade, mogu da vam kažem da je vrh moje stranke obavešten o takvim aktivnostima i da mi je savetovao da se od takvih obećanja ogradim. Ova koalicija ima podršku kako lokalnih odbora naših stranaka, tako i centrala u Beogradu – bio je izričit Radanov.

On je naglasio da su prethodnih dana pojedinim odbornicima nuđena zaposlenja i direktorska mesta, „što je totalno nerealno”. Radanov je dodao i da se „situacija na republičkom i pokrajinskom nivou neće reflektovati na Pančevo”. Gradonačelnik nije želeo da kaže ko je to kome šta nudio i ko je sve učestvovao u dogovorima o prekomponovanju gradske vlasti.

„Pančevac” iz dobro obaveštenih izvora saznaje da su pojedini članovi SNS-a koji su izgubili ranije pozicije u stranci i vlasti, zajedno s grupom koja je pokušala da preuzme naše preduzeće, ponudili lokalnom odboru Pokreta socijalista da uđe u vlast umesto LDP-a, uz uslov da ta stranka obećanjima „kupi” nekoliko odbornika i formira odbornički klub.

Prema našim saznanjima, ovde se ne radi samo o ulasku u lokalnu vlast, već i o pokušaju PS-a da se bolje pozicionira pred očekivanu smenu vojvođanske vlade, kako bi mogao da računa na neka direktorska mesta u ustanovama čije čelne ljude postavlja vlast u Pokrajini.

Željko Sušec, poverenik Gradskog odbora SNS-a, izjavio je da je privatna stvar svakog odbornika kako će raspolagati svojim mandatom, ali da to što se dogodilo neće uticati na dobre odnose u vladajućoj koaliciji. On je dodao da ta stranka nikad neće otimati tuđe odbornike, iako su im se pojedinci nudili.

– Ovaj događaj ne može da naruši stabilnost unutar vlasti. Pokret socijalista je naš politički partner na republičkom nivou i mi imamo dobru saradnju, ali nemamo koalicioni sporazum s njima u Pančevu, niti je bilo ko u GO SNS-a pokrenuo takvu inicijativu. A za promenu sastava koalicije morali bismo da dobijemo saglasnost partijske centrale. Od 36 odbornika, kolika je minimalna većina potrebna za vladanje, do 57 odbornika, koliko sada imamo, potrebno je pridobiti veoma mnogo predstavnika u Skupštini, pa bi onaj ko hoće da menja vlast morao mnogo da se pomuči – rekao je uz osmeh Sušec.

Vesna Martinović, predsednica pančevačkog DS-a, nije komentarisala pokušaje rekonstrukcije vlasti, ali je na ironičan način govorila o odlasku Jelenke Novaković, svoje bivše saradnice: – Drago nam je da Pokret socijalista u Pančevu postaje politička stranka koja kvalitetom svog programa može da konkuriše DS-u. Verujem da je to bio razlog prelaska odbornice Novaković, pa će biti zanimljivo pratiti njen dalji profesionalni razvoj. Mandat jeste formalno vlasništvo odbornika, ali je on faktički rezultat rada ne toliko samog odbornika koliko cele stranke. A to je već pitanje s kojim svaki član Skupštine svakog jutra pred ogledalom mora da se suoči.

Odbornici su u daljem toku sednice odobrili izmene planske dokumentacije za centar grada, kako bi izašli u susret potrebama pojedinih investitora i građana. Usvojeni su izveštaji o radu većeg broja javnih i javnih komunalnih preduzeća u gradu i selima, kao i pančevačkih ustanova socijalne zaštite. I sve to gotovo bez ikakve rasprave. Najviše „varničenja” bilo je prilikom utvrđivanja dnevnog reda, kada su odbornici LSV-a tražili da se raspravlja o podizanju nedostajućeg bedema na Tamišu u Glogonju i rekonstrukciji vodovodne mreže u tom mestu. Oliver Petković (LSV) istakao je da analize Zavoda za javno zdravlje poslednjih meseci pokazuju stalan previsok nivo bakterija, gvožđa, sulfata i otrovnog arsena u glogonjskom vodovodu.

On je nadležne kritikovao što ništa ne preduzimaju da se to promeni tako što bi se rekonstruisala vodovodna mreža u selu.

Predrag Patić, član Gradskog već zadužen za komunalne delatnosti, odgovorio je da taj problem ne može da reše nove cevi, već priključenje Glogonja na gradski vodovod, na čemu se radi. Maja Svirčević Prekić je dodala da je posao na izgradnji zaštitnog nasipa na Tamišu u toku.

Odbornici su podržali zahtev gradonačelnika Radanova upućen Vladi Srbije da dozvoli zapošljavanje neophodnog broja vaspitača radi normalnog funkcionisanja dva nova vrtića „Dečje radosti”, kao i jednog broja radnika u Gradskom uslužnom centru.

D. Vukašinović


Bajka i buđenje

Kliknite za veci prikaz

Kada se s tamiškog keja visoko podigne pogled, vidi se nebo nad Pančevom koje kao da je iz bajke.

Kada se s tamiškog keja podigne pogled, vidi se silueta jednog grada lepša nego u nekom holivudskom filmu.

Ako se s tamiškog keja malo spusti pogled, vide se ruinirani kućerci koji kao da su zaostali iz onog velikog rata.

A kada se s tamiškog keja još malo spusti pogled, može se videti jato vrana koje čeprka po barama i blatu.

I koje kao da je na tamiškom keju zaostalo od poslednje velike poplave