Pancevac Online

Broj 4561 · 05.06.2014.

Naslovna

Tema nedelje: Burni dani u Opštoj bolnici Pančevo

Kandidati za direktora u trci s preprekama

Rukovodstvo prekršilo Zakon o zdravstvenoj zaštiti? * Rok za izbor prvog čoveka ustanove 5. jun

Kliknite za veci prikaz

Četvorogodišnji mandat direktora Opšte bolnice Pančevo dr Milana Milića i Upravnog odbora te zdravstvene ustanove istekao je pre dva meseca, a konkurs za prvog čoveka bolnice raspisan je 5. aprila. U roku od mesec dana stiglo je sedam prijava, a u međuvremenu je jedna povučena. U trci za mesto direktora učestvuje šest lekara zaposlenih u Opštoj bolnici, a to su: dr Milan Milić, dr Nebojša Tasić, dr Veljko Božić, dr Dragan Josifović, dr Branislav Marčetić i dr Dejan Turenjanin. Predlog za imenovanje novog direktora daje Upravni odbor, a konačnu reč ima Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja je osnivač Opšte bolnice.

Primedbe sindikata

Prema zakonu, upravni odbor je dužan da u roku od mesec dana, dakle do 5. juna, da predlog za prvog čoveka bolnice, ali s obzirom na trenutna zbivanja u toj zdravstvenoj ustanovi, malo je verovatno da će u predviđenom roku on biti predložen. Krenimo od početka. Novi saziv UO konstituisan je sredinom maja, a prva sednica je održana 23. maja. Ona je vrlo brzo prekinuta jer su predstavnici sindikata „Nezavisnost” i ASNS-a pančevačke bolnice izneli tvrdnju da je procedura za izbor članova UO iz redova zaposlenih prekršena. Naime, od sedmoro ljudi koji čine UO, njih četvoro postavlja osnivač, a tri člana predlaže Stručni savet bolnice.

Predsednica sindikata „Nezavisnost” Evica Lapčević Navala izjavila je za naš list da je procedura prekršena jer su u Pokrajinu poslata dva predloga. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, stručni savet ustanove predlaže tri člana UO.

Međutim, menadžment bolnice je Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo dostavio i spisak koji je on sačinio, iako na to nema pravo.

– Mi smo stavili primedbu na izbor članova UO i dostavili je osnivaču. Od Nadzornog odbora i Stručnog saveta smo tražili pismeno obrazloženje ove odluke, ali do danas odgovor nismo dobili. U međuvremenu je smenjen predsednik ASNS-a i mi verujemo da je to jedan od načina da se izvrši pritisak na sindikate – objasnila je Evica Lapčević Navala.

Dva predloga za izbor članova Upravnog odbora

Rukovodioci bolnice su naveli da slučaj smene predsednika ASNS-a nema nikakve veze sa izborom direktora i da je iz centrale tog sindikata 27. maja stigao dopis u kojem stoji da je predsednik Marko Pejaković 18. maja razrešen dužnosti i isključen iz sindikata. Iz dobro obaveštenih izvora saznali smo da je ta odluka doneta zato što je on prekršio Statut, kao i da će biti podneta krivična prijava.

Zamenica direktora Opšte bolnice za nemedicinska pitanja Aleksandra Jović potvrdila je za naš list da su Pokrajini upućena dva predloga za izbor članova Upravnog odbora iz redova zaposlenih. Ona je objasnila da je Stručni savet predložio da u novom sazivu budu isti članovi kao i u prethodnom, a da je menadžment dao predlog da na njihovo mesto dođu novi ljudi. Na pitanje zašto je rukovodstvo predložilo članove UO iako to nije po Statutu i zbog čega su to drugi ljudi, naša sagovornica je odgovorila: – Od članova Stručnog saveta dobili smo odluku kojom se rukovodstvu daje mogućnost da predloži druge članove UO, što smo mi i uradili.

Nakon odluke hitna sednica

Naša sagovornica je dodala da je rukovodstvo imalo dobru saradnju s pomenutim ljudima, ali nije navela motive za njihovu smenu. Da li je procedura prekršena, biće poznato uskoro, kad u Opštu bolnicu stigne mišljenje iz Pokrajine. Odluka o imenovanju članova UO prispela je u Opštu bolnicu Pančevo u petak, 30. maja, i u njoj, prema rečima Aleksandre Jović, stoji da je prihvaćen predlog koji je dao Stručni savet. Ta odluka trebalo je da bude usvojena na sednici pokrajinske Vlade koja je održana u sredu 4. juna.

Upravni odbor je dužan da se u zakonskom roku sastane i da da predlog za novog direktora. Ukoliko se to ne desi, naša sagovornica navodi da će se rukovodstvo obratiti osnivaču, koji će odlučiti o daljoj proceduri.

Predsednik Upravnog odbora pančevačke bolnice Stanko Pužić izjavio je za naš list da će nakon davanja mišljenja osnivača o kršenju procedure prilikom izbora članova UO iz redova zaposlenih biti sazvana hitna sednica kako bi se verifikovali mandati novim članovima UO i dao predlog za novog direktora Opšte bolnice.

I. Predić


Siđi do reke...

Kliknite za veci prikaz

Verovao neko ili ne, na našoj fotografiji je Pančevo.

A površni posmatrač bi sigurno prvo pomislio da je reč o nekom modernom velegradu.

U kome se gradi planski, s merom i ukusom.

I spaja tradicionalno sa savremenim.

Ali to je samo optička varka zbog posebnog ugla iz kojeg hvata kamera.

Tako sve izgleda lepo i krasno.

I to traje sve dok se ne siđe na ulicu ili do reke.