Pancevac Online

Broj 4560 · 29.05.2014.

Naslovna

Održan Dan humanitarnog izazova

Pozitivnom energijom do uživanja

Čak 28.000 naših sugrađana učestvovalo u manifestaciji

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Budući igrači „Reala” na cpančevačkom makadamu

Dan izazova, planetarni projekat koji promoviše igru i zdrav život širom sveta, svoje mesto našao je i u Srbiji, a ta lepa manifestacija zaokuplja i naše sugrađane. Godinama unazad Pančevci rado učestvuju u ovom svojevrsnom sportsko-društvenom performansu. Ove godine Dan izazova dobio je i svoj humanitarni karakter.

U sredu, 28. maja, na raznim lokacijama u našem gradu vežbači i rekreatori se nisu samo igrali i zabavljali već su i donirali stvari za ugrožene ljude iz poplavljenih područja koje je nedavno zadesila velika nevolja. Treba istaći da je ova manifestacija trajala od 15 do 20 sati, a organizatori su bili Asocijacija Sport za sve Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije i Grad Pančevo.

Ovog puta, prema propozicijama, Pančevci su se nadmetali s građanima Zemuna, ali ne u klasičnom smislu. Naime, svako je vežbao u svom gradu. Pobednik, mada to ovog puta nije bilo najbitnije, biće proglašen naknadno, posle utvrđivanja broja učesnika, te količine prikupljenih sredstava u Zemunu i Pančevu. Važno je napomenuti da se računa procenat građana koji je bio aktivan tokom jučerašnjeg dana u odnosu na broj stanovnika Pančeva, odnosno Zemuna. Isto tako, kad bude proglašen, pobednik ima pravo da istakne gradsku zastavu u „suparničkom” gradu, a ona treba tamo da stoji nedelju dana.

Pančevci su još jednom dokazali da umeju da se igraju i da uživaju.

Dobro organizovana manifestacija potvrdila je činjenicu da smo grad sporta. U Narodnoj bašti trening za sve zainteresovane održao je profesor Mile Ugren, kao i treneri Karate kluba „Mladost”. Nedaleko od tog mesta, svi koji vole izazove mogli su da se penju na veštačku stenu koja je postavljena u „Barutani”. Za to da sve protekne bezbedno pobrinuo se Goran Šarenac, certifikovani instruktor za slobodno penjanje. U ovu lepu i humanu akciju uključio se i fitnes centar „SMS fitnes”, koji je u svojim prostorijama omogućio grupno vežbanje našim sugrađanima. Izreka – „U zdravom telu zdrav duh” – dobila je pun smisao. Nije izostalo ni Sokolsko društvo Pančevo, koje su predvodili profesori Vesna Gajić i Slavica Marijanović. Svi koji su bili na keju kod stare železničke stanice mogli su da nauče kako da oblikuju svoje telo uz pravilno vežbanje.

Aktivnosti su se održavale i na Sportskom centru „Mladost”, gde je joga bila u prvom planu. O dobrom raspoloženju, vežbama i korisnosti joge govorila je Vladana Cvijanović, instruktorka fitnesa. Svoj doprinos Danu humanitarnog izazova dali su i članovi Aikido kluba „Satori”, koji su održali besplatan trening za one što su želeli da saznaju nešto novo o toj veštini. Imalo je šta i da se vidi. Razdragano je bilo i u Gradskom parku i na platou ispred gradske kuće. Igrali su se odbojka i drugi kolektivni sportovi.

Vežbama su se priključili mnogobrojni Pančevci, ne samo aktivni sportisti. SOŠO „Mara Mandić”, gde je organizovano igranje kolektivnih sportova, te igranje stonog tenisa za decu s posebnim potrebama, takođe se istakla, kao i uvek kad je reč o sportskim aktivnostima.

Na ovim događajima stručnu pomoć svim zainteresovanima pružili su Branko Krsmanović i Ivan Milivojević, profesori fizičke kulture. Ivan Krgović, trener odbojke, nije propustio priliku da se nađe na licu mesta. Vredi reći da je veliki posao oko organizacije obavila Biljana Mioč, stručna saradnica u Gradskoj upravi Pančeva za poslove sporta i fizičke kulture.

– Još jednom se pokazalo da umemo da se organizujemo na kvalitetan način i predstavimo Pančevo u najboljem svetlu, a plato ispred Gradske kuće bio je mali da prihvati sve zainteresovane koji su za nekoliko sati prošli kroz, da tako kažem, našu vežbaonicu – naglasio je Branko Krsmanović, jedan od ljudi koji su bili zaduženi za organizaciju Dana humanitarnog izazova.

Svuda gde smo bili osetila se pozitivna energija, razdraganost i uživanje – sve ono što je svojstveno ljudima koji vole sport i rekreaciju. Interesantno je da se vežbalo i po školama, za vreme odmora, u kancelarijama i mnogim ustanovama. Odličan posao još jednom su uradili volonteri Crvenog krsta koji su bili prisutni na svakom punktu gde se nešto dešavalo. Oni su bili zaduženi za prikupljanje humanitarne pomoći. Sasvim sigurno, i lepo vreme je doprinelo tome da akcija bude uspešna.

Do zaključenja ovog broja našeg lista nismo uspeli da saznamo ukupnog pobednika, jer su prikupljeni rezultati tek u kasnim satima u sredu poslati u Beograd, gde je centralna komisija završavala posao. Čitaocima nećemo ostati dužni informaciju koliko je naših sugrađana učestvovalo u ovoj lepo zamišljenoj i veoma dobro organizovanoj manifestaciji. Kako nam je rekla Biljana Mioč, prvi operativac ovog događaja, čak 28.000 Pančevaca se družilo tokom trajanja manifestacije. Izrečeno u procentima, 22,93 odsto naših sugrađana prihvatilo je Dan humanitarnog izazova kao svoj dan. Podsećamo, Pančevo ima 126.000 stanovnika. Takođe ističemo da je akcenat pri prikupljanju pomoći stavljen na sportske rekvizite i pribor za higijenu, a sve to biće upućeno školama u područjima koja su nedavno poplavljena. Grad Pančevo je jedan od donatora.

ÄŒestitke svima!

S. Damjanov