Pancevac Online

Broj 4558 · 15.05.2014.

Naslovna

Obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Nepravedno zapostavljen datum

Dan pobede nad fašizmom 9. maj u Pančevu je obeležen polaganjem venaca na spomen-biste narodnih heroja u Gradskom parku i održavanjem tehničko-taktičkog zbora Vojske Srbije na platou ispred Gradske uprave.

Cveće na spomenike poginulim partizanima položili su Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog upravnog okruga, gradonačelnik Pavle Radanov, delegacija pančevačkog Garnizona VS predvođena komandantom pukovnikom Živicom Ognjanovim, te predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Pokreta socijalista, Stranke Rusa Srbije i Društva srpsko-ruskog prijateljstva. Gradonačelnik Pančeva je okupljenima obećao da će lokalna samouprava ubuduće pridavati veći značaj datumima koji se odnose na partizansku borbu.

– Moramo da poštujemo i negujemo datume iz Narodnooslobodilačkog rata da bismo budućim pokolenjima pokazali kako poštujemo istoriju našeg naroda i sve koji su tragično nastradali za slobodu. Nepravedno smo zapostavili neke praznike i to će od ove godine biti ispravljeno. Naš narod nema čega da se stidi iz perioda Drugog svetskog rata zato što ovde vojska nacističke Nemačke nije dočekana s cvećem i aplauzom – rekao je Radanov.

On je podsetio da su u logoru Svilara, na Stratištu i na brojnim drugim mestima okupatori pogubili više od 10.000 nedužnih civila srpske, romske i jevrejske nacionalnosti, i dodao da te žrtve ne smeju biti zaboravljene.

Radanov je ocenio da je 6. oktobar, dan kada su jedinice Crvene armije ušle u Pančevo, poslednjih godina bio „nepravedno izbrisan iz naše istorije”, ali da će ove godine biti dostojno obeležen, jer se navršava 70 godina od oslobođenja.

Todor Stojanović, predsednik pančevačkog SUBNOR-a, istakao je da narod koji ne poštuje svoje žrtve pale za slobodu nema budućnost. On je rekao da Drugi svetski rat zbog masovnih stradanja i razaranja predstavlja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Dodao je kako su narodi Srbije i tadašnje Jugoslavije, svesni vrednosti slobode i ljudskog dostojanstva, „goloruki” pružili otpor najvećoj vojnoj sili onog vremena.

Građani su bili u prilici da na platou ispred Gradske uprave razgledaju deo naoružanja i opreme iz arsenala Specijalne brigade Vojske Srbije stacionirane u kasarni „Rastko Nemanjić”.

D. V.


Preporuka

Goran Milić u „Pančevcu”!

Kliknite za veci prikaz

Doajen jugoslovenskog novinarstva Goran Milić prošle nedelje je posetio našu redakciju. Razlog je bio profesionalne prirode: kao direktor vesti i programa balkanske ispostave moćne katarske informativne kuće „Al Džazira” dobro je informisan, pa je želeo da snimi emisiju o najstarijem živom nedeljniku u ovom delu sveta – „Pančevcu”, kao i o ostalim znamenitostima našeg grada. Pošto je obavio svoj novinarski posao, Milić je u opuštenoj atmosferi odgovarao na brojna pitanja nekoliko naših novinara.

Emisija o Pančevu na „Al Džaziri Balkans” biće emitovana u septembru, a „transkript” razgovora s njim možete pročitati u ovom broju, na stranama 14 i 15.


Pančevo bilo domaćin državnom i vojnom vrhu Srbije

Analizirana sposobnost armije

Zaključeno da vojska mora da bude bolje opremljena

Kliknite za veci prikaz

U Domu Vojske Srbije u našem gradu 13. maja je održana analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske kojoj su, pored najodgovornijih starešina Generalštaba i Ministarstva odbrane, prisustvovali predsednik države Tomislav Nikolić i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Tom prilikom je razmotrena realizacija najvažnijih zadataka Vojske Srbije u proteklom periodu, a razgovaralo se i o učešću pripadnika naše armije u međunarodnim mirovnim misijama, kao i o rezultatima koji su postignuti.

Posebno je razmatrana realizacija Smernica predsednika Republike Srbije za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za period 2013–2018. Između ostalog, ocenjeno je da treba poboljšati opremljenost vojske.

Nakon završetka analize organizovan je prikaz dela naoružanja, opreme i publikacija Vojske Srbije.

Pored toga, u kasarni „Rastko Nemanjić” održana je vežba koju su izveli pripadnici Specijalne brigade.

Predsednik države i najodgovornije starešine imali su priliku da vide deo njihove opreme i naoružanja, poznavanje borilačkih veština, brzinu i efikasnost u napadu na kidnapere i u oslobađanju talaca, padobranske skokove, kao i uništavanje bombe koja je podmetnuta u automobil.

Predsednik Republike, ministar odbrane i načelnik Generalštaba posetili su i streljanu Specijalne brigade, koja je najopremljenija u našoj državi. Tokom gađanja koje su izveli pripadnici Protivterorističkog bataljona između meta je bio generalpotpukovnik Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske i bivši komandant Specijalne brigade, čime je dokazao da ima maksimalno poverenje u obučenost njenih pripadnika.

Gosti su obišli i spomen-sobu Specijalne brigade, u kojoj se čuvaju uspomene na njene poginule pripadnike.

M. Gligorić