Pancevac Online

Broj 4556 · 30.04.2014.

Naslovna

Tema praznične nedelje: Dok voziš, parkiraj flašu

Saobraćajna policija pojačava kontrole

U fokusu pažnje prilazni putevi najposećenijim izletištima * Sudije za prekršaje dobile nova, mnogo veća ovlašćenja

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Krajem prošle nedelje našu javnost je potresla tragična saobraćajna nesreća u kojoj je na putu Pančevo– Beograd pregažena dvanaestogodišnja Anđela Veličković. Automobil koji je naleteo na nju iz pravca našeg grada kretao se velikom brzinom i udario ju je tako jako da ju je odbacio dvadeset metara napred, zbog čega joj nije bilo spasa.

Da bi se tragične saobrajaćne nesreće što manje dešavale, saobraćajna policija će tokom predstojećih praznika pojačati svoje prisustvo na svim putnim pravcima, a posebno na onim mestima na kojima se očekuje veći intenzitet saobraćaja.

To će biti učinjeno zato što se na našim drumovima, prema statistikama, najviše strada tokom prvomajskih praznika. Stručnjaci kažu da se to dešava zbog toga što vozači po lepom vremenu voze brže, a kada se tome doda i vožnja pod dejstvom alkohola, neminovno dolazi do udesa.

Statistički podaci ukazuju i na to da su najčešći saobraćajni prekršaji vožnja pod dejstvom alkohola i neprilagođenost vožnje uslovima saobraćaja i stanju puta.

Pojačane kontrole blizu izletišta

Jovica Milošev, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Policijskoj upravi Pančevo, najavio je da će tokom prazničnih dana najviše biti kontrolisani prilazni putevi najposećenijim izletištima, kao što su Devojački bunar, kamp „Jabukov cvet” kod Banatskog Brestovca i belocrkvanska jezera. U fokusu pažnje saobraćajne policije biće i putevi prema Kovinu i Vršcu, kao i put Starčevo – Omoljica – Banatski Brestovac.

– Očekujemo da će veliki broj građana otići tamo tokom praznika, pa ćemo na tim mestima intenzivnije nego inače pomoću uređaja i opreme koju imamo kontrolisati sve što se dešava. Po potrebi ćemo interventno regulisati saobraćaj, što znači da ćemo tamo gde dođe do problema, isključivati teška vozila i ubrzavati ili usporavati ostale. Kontrolisaćemo sve vozače. Na putevima će biti naša vozila bez obeležja koja će snimati sve učesnike u saobraćaju. Akcenat će biti na tome da li oni poštuju propise o brzini kretanja i zabrani vožnje pod dejstvom alkohola – rekao je Jovica Milošev.

Kod sudije po hitnom postupku

Milošev je istakao da je nakon usvajanja izmena Zakona o prekršajima uvedena jedna izuzetno važna novina, a to je mogućnost da sudije presuđuju ubrzano i po hitnom postupku za najteže prekršaje u saobraćaju.

On je objasnio da pod udar tih odredbi sada mogu doći svi koji ugrožavaju druge i sebe bahatim i bezobzirnim ponašanjem u saobraćaju.

Precizirao je da se to posebno odnosi na vozače koji nasilnički voze, sedaju za volan pod dejstvom alkohola, učestvuju u saobraćaju iako su prethodno isključeni, nemaju dozvolu, voze kroz naseljeno mesto brže nego što je zakonom dozvoljeno itd.

– Sudijama za prekršaje sada je data mogućnost i da izvršavaju rešenja pre pravosnažnosti. To znači da ako neko počini težak prekršaj i mi ga privedemo kod sudije da se sprovede hitan postupak, sudija je u obavezi da to učini i mora da izvrši presudu koju donese. Da li je u pitanju upućivanje prekršioca u zatvor ili određivanje novčane kazne koja mora odmah da se plati, na sudijama je da odluče – dodao je Milošev.

Za Å¡ta se dobijaju kazneni poeni

Podsećamo, Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno je da se sa dva kaznena poena kažnjavaju vozači koji se nepropisno parkiraju, ne koriste migavce, ne poštuju prvenstvo prolaza, ne vezuju pojaseve, ne propuštaju pešake na pešačkom prelazu, kreću se u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, upravljaju vozilom između 23 i 5 sati s probnom dozvolom i voze pijane ili drogirane osobe na biciklu ili motoru.

Tri kaznena poena izriču se onima koji voze u stanju umerene alkoholisanosti, koriste uređaje za otkrivanje radara i ne zaustavljaju se kod vozila koja prevoze decu, bez obzira na to da li ona ulaze ili izlaze.

Kazna od četiri poena dobija se za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, vožnju u naselju brzinom većom od dozvoljene i nepropuštanje dece, invalida i slepih osoba na pešačkom prelazu.

Na pet kaznenih poena mogu računati oni koji voze s neispravnim i neodgovarajućim gumama, ili probni vozači koji se zateknu u vozilu bez prisustva iskusnijeg vozača.

Sa šest kaznenih poena kažnjavaju se oni koji prolaze kroz crveno ili žuto svetlo, pretiču i obilaze s desne strane, ili voze dete mlađe od dvanaest godina ili pijanu i drogiranu osobu na prednjem sedištu.

Sedam kaznenih poena izriče se za vožnju koja je od 50 do 70 kilometara veća od dozvoljene, kao i za vožnju u traci u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje.

Osam kaznenih poena dobijaju oni koji voze pod dejstvom narkotika, ne poštuju znake koje im daje policijsko vozilo ispred njih, ili se ne zaustavljaju nakon naredbe da stanu koja im je data iz policijskog vozila.

Među najtežim prekršajima, za koje se dobija deset kaznenih poena, jeste vožnja u stanju teškog pijanstva i uzimanje alkohola i psihoaktivnih supstanci tokom uviđaja.

Dvanaest kaznenih poena sleduje za vožnju u stanju veoma teške alkoholisanosti, a četrnaest za vožnju bez dozvole, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi, odbijanje alko-testa i testa na drogu, vožnju noću bez svetala i vožnju nakon isključivanja iz saobraćaja zbog uzimanja droge i alkohola.

Još teži od ovih prekršaja su nasilnička vožnja, kao i vožnja u stanju potpune alkoholisanosti ili opijenosti drogom, za šta se dobija petnaest kaznenih poena. Na kraju, najdrastičnije se sankcionišu (sa sedamnaest, osamnaest ili više kaznenih poena) vozači koji nasilnički voze i pritom izazovu saobraćajnu nesreću.

M. Gligorić