Pancevac Online

Broj 4555 · 24.04.2014.

Naslovna

Još jedan pokušaj sindikata „Petrohemije” da spasu fabriku

Nova obećanja za stare probleme

Ministarka Zorana Mihajlović garantovala usvajanje plana reorganizacije 25. aprila

Kliknite za veci prikaz

Samostalni sindikat i Sindikat inženjera i tehničara „Nezavisnost” u „HIP–Petrohemiji” odustali su od namere da u utorak, 22. aprila, započnu blokadu puta ka Starčevu i susednoj Rafineriji nafte. Ovakva odluka je doneta nakon što su čelnici dvaju sindikata – Miša Faraga i Zoran Obradović, pred početak protesta u Vladi Srbije, razgovarali s ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i od nje dobili nova obećanja da će se država zauzeti za opstanak fabrike plastičnih masa.

Sindikalisti su nameravali da započnu povremene blokade puta kako bi izvršili pritisak na NIS i naterali ga da prihvati „Unapred pripremljeni plan reorganizacije”, preko kojeg bi „Petrohemija” izašla iz postupka restrukturiranja.

Nervoza sindikalista je razumljiva, jer je za petak, 25. april, zakazana sednica Skupštine akcionara preduzeća na kojoj će se glasati o UPPR-u, a nije obezbeđena podrška svih deoničara. U slučaju odbijanja plana usledili bi siguran stečaj kroz rasprodaju imovine i gašenje preduzeća.

Prema rečima sindikalista, NIS se nije složio s delovima UPPR-a u kojima se pominje otpuštanje 345 radnika uz otpremnine, kao ni s cenom rafinerijskog sirovog benzina od 40 dolara ispod tržišne.

To znači da bi „Petrohemija” sirovinu, koja predstavlja najveći trošak u proizvodnji plastike, plaćala 50 dolara manje nego sada i na taj način bi poslovala gotovo bez gubitaka. Faraga je rekao kako NIS smatra da komšije treba da otpuste čak 800 radnika, a da sirovinu plaćaju nešto malo ispod tržišne cene.

– Oni tvrde da mogu da izvezu sirov benzin po ceni koja je od pet do dvadeset dolara niža od tržišne, što nije tačno. Prvo, fizički je nemoguće da otpreme tolike količine benzina, a kada se uzmu u obzir svi troškovi izvoza, cena bi bila oko 120 do 150 dolara ispod tržišne, tako da je predlog „Petrohemije” sasvim realan – ocenio je predsednik Samostalnog sindikata.

Sankcije

Faraga je u emotivnom govoru pred kolegama rekao: – Da l’ mi treba da blokiramo rusku rafineriju i tako prvi zavedemo sankcije Rusiji u trenutku kada im EU samo preti time? Dodao je da će petrohemičari morati da učine sve da bi zaštitili svoju fabriku.

Njegov kolega iz „Nezavisnosti” Zoran Obradović objasnio je da su ova dva sindikata stupila u akciju jer su se stvari otrgle kontroli.

– Niko nije vodio računa o „Petrohemiji” i mi smo smatrali da moramo da skrenemo pažnju na naše probleme. Veoma nas je zabrinula informacija da podrška „Srbijagasa” UPPR-u nije sigurna, ali nas je ministarka uverila da će to preduzeće ipak podržati plan. Dogovorili smo se sa Zoranom Mihajlović da će država preuzeti punu kontrolu nad postupkom donošenja ovog dokumenta, kao i da će predsednik i premijer Srbije pregovarati s ruskom stranom o sudbini „Petrohemije” – naveo je Obradović.

On je dodao kako je još jedan od razloga zbog kojih su se odlučili na blokadu puta to što ništa od ranijih dogovora u Vladi Srbije nije realizovano. Faraga je rekao da sindikati nisu imali drugi izbor nego da zaprete blokadom, jer je sednica Skupštine akcionara fabrike plastičnih masa na kojoj će se odlučivati o UPPR-u zakazana za 25. april.

– S obzirom na čvrsto uveravanje da je pribavljena saglasnost „Srbijagasa”, Vlade i Fonda za razvoj, smatramo da smo uspeli u nastojanju da Skupština prihvati UPPR. To je uslov da plan bude prihvaćen u Privrednom sudu, a da mi izbegnemo stečaj. Ako se to ne dogodi, najavili smo ministarki da ćemo u nedelju, 27. aprila, započeti celodnevne blokade puta ka Starčevu da bismo sačuvali fabriku. Krajnja mera je zahtev direktoru da zaustavi proizvodnju, a kada stanemo mi, staće i Rafinerija jer nećemo prerađivati njene otpadne vode. Ukoliko ni to ne bude dovoljno, onda „Petrohemija” ne treba da postoji – rekao je Faraga.

On je ocenio da su tu poruku shvatili u Ministarstvu energetike, pa ih je Zorana Mihajlović zamolila da sačekaju formiranje vlade i dala garanciju da će se nakon toga problemom pančevačke kompanije baviti isključivo premijer. Ovo će biti neophodno ako država zaista namerava da spase najveće srpsko izvozničko preduzeće, zato što UPPR može da bude usvojen bez NIS-a, ali neće biti sprovodljiv bez njega, jer je Naftna industrija glavni snabdevač „Petrohemije” sirovinom. Zato će na državnom nivou Srbija i Rusija morati da nađu rešenje ovog problema. Uostalom, prema informacijama koje „Pančevac” ima, jedan od čelnika NIS-a je nezvanično rekao sagovornicima u „Petrohemiji” kako naftaši nemaju ništa protiv da pomognu plastičarima, ali nemaju odobrenje za to iz Moskve.

Faraga je u obraćanju kolegama sindikalistima ispred upravne zgrade preduzeća rekao da će budući premijer imati proteste ako ne reši ove probleme s Rusima. Dodao je kako blokada neće biti usmerena protiv radnika Rafinerije, ali je pozvao komšije da razmisle kome će u slučaju gašenja „Petrohemije” i ostalih fabrika, sa ukupno 60.000 radnika, prodavati svoj benzin.

D. Vukašinović


Radno vreme „Pančevca”

Sledeći broj izlazi u sredu

U periodu pre i posle prvomajskih praznika radno vreme „Pančevca” biće drugačije. U četvrtak, petak i subotu, 24, 25. i 26. aprila, blagajna našeg lista radiće od 8 do 13 sati. Za broj 4556, koji izlazi u sredu, 30. aprila, oglasni i reklamni materijal, te čitulje i pomene, moguće je predati i u ponedeljak, 28. aprila, od 8 do 20 sati, kao i u utorak, 29. aprila, od 8 do 15 sati.

„Pančevac” neće raditi od 30. aprila do 5. maja. Srećni praznici!


Panorama i zubi

Kliknite za veci prikaz

U panorami Pančeva treba uživati.

A naročito ako je snimljena iz gornjeg rakursa.

Jer kada šetamo mnogim delovima grada, ulice nas sve više podsećaju na krnje babine zube.

Jedna kuća na sprat, do nje petospratnica, onda prazan plac, pa dvospratnica, pa prizemljuša od naboja, pa četvorospratnica… To je, kažu, danak privatnoj inicijativi u stanogradnji.

A mi mislimo da je ipak reč o lošim propisima i pomanjkanju urbanističkih pravila.

O nedostatku ukusa da i ne govorimo.