Pancevac Online

Broj 4554 · 17.04.2014.

Naslovna

Radno vreme „Pančevca”

Za praznike drugačije

Tokom nastupajućih uskršnjih praznika radno vreme „Pančevca” odstupiće od uobičajenog. U petak 18. i u ponedeljak 21. aprila blagajna našeg lista biće zatvorena. Za broj 4555, koji izlazi 24. dana ovog meseca, oglasni i reklamni materijal, kao i čitulje i pomene, moguće je predati u četvrtak 17. (od 8 do 13 sati), utorak 22. (od 8 do 20 sati), kao i u sredu 23. aprila (od 8 do 15 sati).

Srećni praznici!


Najstariji nedeljnik na Balkanu proslavio 145. rođendan

Obaranje rekorda u nastavcima

Nestvarnu tortu krasile svećice u obliku broja 145 * Stare vrednosti i nove tehnologije

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Tim!
Kliknite za veci prikaz
Živeo, živeo...
Kliknite za veci prikaz
Treneri Saja i Å ule
Kliknite za veci prikaz
Večna slava tvorcu
Kliknite za veci prikaz
Narodna skupština i policija pod „prismotrom” „Dveri”
Kliknite za veci prikaz
Gosti iz OEBS-a i Vlade
Kliknite za veci prikaz
Načelnik i gradonačelnik
Kliknite za veci prikaz
Trajke i Bujke

„Svako to sanja u svome životu – doživeti stotu”, ali „doživeti vek, kako li je tek?!” Pa šta tek onda „stihoklepiti” kada neko debelo nadmaši stoleće?! Teško da bi i „Dugmići” i Vlatko iz tog posla lako „isplivali”...

Izgleda da sto četrdeset peti rođendan najstarijeg nedeljnika na Balkanu najvernije može opisati nestvarno lepa torta, koja je, poput najstabilnijeg lokalnog lista na ovim prostorima, tako majstorski napravljena, a bila je toliko neodoljivo ukusna da mnogi čak nisu stigli ni da je liznu! Ma, planula je istom brzinom kojom se „Pančevac” razgrabi četvrtkom.

Gostoprimstvo

Međutim, teskobna (pred)reformska vremena uzimaju danak, mesta za raskalašne proslave nema, pa je, uprkos tako grandioznom motivu za slavlje, godišnjica jedne od najdugovečnijih živih institucija u gradu obeležena skromno ali, u svakom slučaju, dostojanstveno i, što je najvažnije – opušteno.

Tog ponedeljka, 14. aprila, leta gospodnjeg, okupio se krem društvenog života grada na Tamišu, ali i brojni prijatelji i poštovaoci najstarijeg balkanskog nedeljnika. Nemoguće je sve ih pobrojati, pa kako domaćinski red nalaže, a Pančevci su u tome uvek umeli da zablistaju, kulturno je ukazati čast i gostoprimstvo zvanicama iz daljine.

U manire se „dozna” i glavni i odgovorni urednik Siniša Trajković, pa je, pre svih, srdačno pozdravio predstavnike Odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji, pomoćnika ministra za kulturu i informisanje Sašu Mirkovića, brojne kolege, predvođene čuvenim Draganom Bujoševićem, kao i sve ostale drage goste, među kojima se našao i selektor ženske rukometne reprezentacije Saja Bošković. Pančevci, na čelu s gradonačelnikom Pavlom Radanovim, posebno su pomenuti.

„Pančevac on-lajn”

Pre Trajkovića, prisutnima je ono što uskoro čeka „Pančevac” predočila direktorka Dragana Kožan. Pored konačnog rešenja statusa koje ovog puta, za razliku od prethodnog, ne bi ni u primisli smelo da ugrozi funkcionisanje neukaljanog brenda, ono što građane Pančeva u najskorijoj budućnosti očekuje jeste pokretanje novog veb-portala „Pančevac on-lajn”.

– Imamo mnogo razloga za slavlje, a jedan od njih je i taj što je „Pančevac” s Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu, na čelu sa sugrađankom Marinikom Tepić, nedavno potpisao ugovor o sufinansiranju projekta „Pančevačka omladinska mreža”, na osnovu kojeg će ovaj Sekretarijat izdvojiti nešto više od milion dinara za nabavku nove kompjuterske opreme i softvera za redakciju, kao i za novi veb-portal koji će krenuti s radom za nekoliko nedelja i biće ažuriran na dnevnom nivou. Čitaoci na „mreži” imaće, uz pregršt lepih iznenađenja, priliku da se iz sata u sat informišu o najvažnijim vestima iz svih sfera života, kako u Pančevu i devet okolnih sela, tako i u celom južnom Banatu, Srbiji i svetu – navela je direktorka „Pančevca”.

Od ovog savremenog portala koji pretenduje da zauzme vodeću ulogu u informisanju na ovim prostorima, po svemu sudeći, najveću korist imaće naši mladi sugrađani kojima je on prvenstveno i posvećen, budući da oni čine najveći procenat populacije koja žeđ za vestima „gasi” na internetu.

Uvažene zvanice...

Na koktelu u foajeu Kulturnog centra, pored ostalih, našao se i aktuelni (verovatno i budući) pomoćnik ministra Tasovca za oblast informisanja Saša Mirković, koji uprkos brojnim obavezama, po sopstvenom priznanju, nikako nije želeo da propusti rođendan „Pančevca”. On je još jednom istakao da naše novine svojski podržava u borbi za najcelishodnije rešenje oko statusa. Iz istog razloga, tu su bili Miroslav Janković i njegove kolege iz Misije OEBS-a, inače osvedočeni prijatelji našeg lista.

Autor emisije na televiziji „Prva” pod nazivom „Stav Srbije” i doskorašnji urednik „Politike” Dragan Bujošević je, takođe, svojim dolaskom iskazao podršku „Pančevcu” i naglasio da iza njega mora da stane cela lokalna zajednica – od gradske vlasti do samih građana. Selektor ženske rukometne reprezentacije Saša Bošković, popularni Saja, bio je na mnogim prijemima ali se, kako kaže, odavno nije tako lepo osećao. Pre svega zato što se nalazio među pravim prijateljima, jer već dugo sarađuje s „Pančevcem”.

Među zvanicama su, kako dolikuje, bili i gradonačelnik Pavle Radanov, predsednik Skupštine grada Filip Mitrović, načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković, republički poslanik Željko Sušec, načelnik Južnobanatskog okruga Zoran Tasić, kao i drugi republički i pokrajinski poslanici, direktori javnih preduzeća, prvaci stranaka pozicije i opozicije i mnogi akteri lokalnog društvenog miljea.

Za najtalentovanije mlade Pančevce „Pančevac” će tokom godine organizovati novinarske radionice na kojima će oni moći da steknu ili nadograde znanje o svim segmentima što čine proces stvaranja jednog nedeljnika.

Najbolji među njima imaće priliku da nastave saradnju s našim listom, a mladi će biti motivisani da i sami pokrenu časopise koje je nekada imala gotovo svaka pančevačka škola.

Blistava i burna istorija

Bez obzira na bezbroj puta ispričanu priču, iz makar sto četrdeset pet razloga vredi prisetiti se blistave, ali i burne istorije „Pančevca”.

Nad njim su besnele oluje, bio je napadan, pritiskan, zatvaran, rušen... To sve ga je valjda od samog rođenja, te pradavne 1869. godine, učinilo buntovnim, poštenim i slobodoumnim, a baš takav je bio i njegov stvoritelj Jovan „neumrli” Pavlović, profesor Trgovačke škole.

Prvi broj „Pančevca” izašao je 13. aprila 1869. Dozvolu za pokretanje lista 26-godišnji Jovan Pavlović je zatražio od Generalne komande u Temišvaru, što su potpisima podržali lekari Ljubomir Nenadović i Konstantin Peičić, knjižari Kamenko i Pavle Jovanović, advokat Svetislav Kasapinović i veliki pesnici Vasa Živković i Jovan Jovanović Zmaj.

Domaćini...

U oficijelnom delu proslave su, prvi put na ovakvim događanjima, predstavljeni svi oni koji učestvuju u stvaranju „najstarijeg”. Na poziv glodura Trajkovića, oni su, jedan po jedan, izlazili na improvizovanu binu, kako bi gostima poklonili osmeh i blagi naklon.

I zaista – bio bi najzad red da Pančevci na stranama svog omiljenog lista saznaju ko ih godinama pravovremeno, profesionalno i istinito informiše o svemu što ih interesuje, tišti, relaksira, zabavlja... Ili koga na ulici čitaoci mogu da „hvataju za gušu” kad se o pomenute kodekse ogreši.

S druge strane, odsad će znati pred kojim „facama” moraju da budu obazriviji kada u kafani ili autobusima bistre visoku i, posebno, nešto „nižu” politiku.

List je zbog svoje slobodoumne uređivačke politike često zabranjivan i plenjen, pa tako čak nije ni izlazio u jednom periodu, a menjao je naziv u „Graničar” i „Vojvođanin”. Od 1952. godine njime su zvanično upravljali Narodni front i SSRN, a septembra 1990. godine pravo osnivača preneto je na Skupštinu opštine Pančevo. To s kratkom pauzom traje do 1998, kada je formirano Javno novinsko-izdavačko preduzeće „Pančevac”.

Nedeljnik je na aukciji 14. februara 2008. prodat takozvanom konzorcijumu Cvijete Marković, da bi zbog neizmirivanja pet šestina od izlicitiranih preko dva miliona evra, ugovor o prodaji kapitala AD „Pančevac” bio raskinut 22. januara 2010.

Ubrzo je Agencija za privatizaciju za privremenog zastupnika državnog kapitala imenovala Aleksandra Vučkovića, koji je potom postavljen i za direktora AD „Pančevac”.

Od septembra 2011. na to mesto Upravni odbor je imenovao novinarku Draganu Kožan, koja je na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara, održanoj 29. juna 2012, u skladu s novim Zakonom o privrednim društvima, postavljena za izvršnog direktora „Pančevca”, dok su za neizvršne direktore imenovani profesor književnosti Zoran Stanižan, i Milijana Komarević, koja je na konstitutivnoj sednici Odbora direktora odabrana za predsednika. Odlučeno je i da zamenik generalnog direktora ostane novinar Aleksandar Živković. Pored toga, od 2010. godine, glavni i odgovorni urednik je novinar Siniša Trajković.

Računajući i njih, u preduzeću radi deventaestoro zaposlenih, među kojima šestoro novinara, fotoreporter, lektor, tehnički urednik, radnici u marketingu i drugim pratećim službama, kao i ekipa od desetak honorarnih saradnika. „Pančevac” danas izlazi prosečno na četrdeset strana, u tiražu od oko 12.000 primeraka, s remitendom manjom od deset odsto.

Samo najjači opstaju

I tako je najstariji nedeljnik na Balkanu uspešno izgurao još jednu godinu postojanja.

Baš tako, izgurao! Međutim, čak ni glagol ovako teške konotacije ne odslikava dovoljno dobro faktičko stanje u kom se „Pančevac” u proteklih dvanaest meseci nalazio, to jest kakve je sve izazove ili, bolje reći – nedaće i tako granitno sazdan borac morao da prebrodi.

O dubiozi državne ekonomije suvišno je govoriti, a to se logično preslikava i na sve ostale segmente življenja i, samim tim, odražava se na poslovanje mnogih, pa i novinskih preduzeća. Manje je oglašivača, a i odavno je jasno da je i čitalačku publiku, zatrovanu tabloidima, sve teže animirati. Tu su, nažalost, i interni problemi vezani za posledice nesavesnog poslovanja iz vremena „privatizacije”, ali i u jednom intervalu neposredno posle toga. Mora se i podvući da „Pančevac”, za razliku od nekih, decenijama ne dobija budžetske dotacije, već sve mora da zaradi na tržištu.

Bez obzira na to što je aktuelni menadžment, sačinjen od novinara poniklih u „Pančevcu”, uložio maksimum truda i uklonio veliki broj zatečenih recidiva, aveti prošlosti u obliku nepodmirenih dugova još uvek koče razvoj firme. A o po zlu nadaleko čuvenom neuspešnom pokušaju neformalnih centara moći da se domognu onoga što im ni po kakvoj sili zakona ne pripada ne treba više potrošiti ni slovca.

Jasno je da u ovom surovom svetu mogu preživeti najjači! A to su, istorija nas uči, samo oni koji prođu brutalni test vremena. I to isključivo na častan i pošten način, što je, svakako, teži, ali jedini dugoročno isplativ put. „Pančevac” tim putem ide od nastanka...

Foto: N. Stoilković, B. Petrov

Stranu pripremio Jordan Filipović