Pancevac Online

Broj 4551 · 27.03.2014.

Ekologija

Pismo čitaoca

Trajna ekološka demagogija

Tema aerozagađenja ove sredine (ne samo ove) i nije neka novost, međutim, ona traje i poznata je javnosti koliko smo mi, odnosno naši mediji, spremni da je objektivno predstavimo. U okviru nekakve revizije Strategije razvoja grada Pančeva 2014–2020. nalazi se segment koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

Fokus grupa, tj. učesnici zainteresovani za ovu oblast (predstavnici fabrika iz južne zone, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poneka nevladina organizacija bez sistematskog posvećivanja životu i zdravlju građana, kao i šaroliki novinari i „novinari”) sastaju se i sastanče.

Tako su nedavno ovlašćeni najvećih zagađivača iz južne zone, na jednoj od sesija ove fokusirane grupe, izneli svoje argumente za to kako su i čime doprineli da se zagađenje smanji, tj. šta su rekonstruisali odnosno šta nisu modernizovali iz određenih razloga (npr. nedostatak sredstava), pa ispada da su najveći zagađivači Pančeva pušači i individualna ložišta. Saznali smo da je vazduh koji udišemo treće kategorije, a ne i zašto rezultati kontinualnog monitoringa Rafinerije još uvek nisu dostupni široj javnosti. Čuli smo da na postrojenjima za utovar ili utakanje naftnih derivata u stari tip pokretnih cisterni i polovnih barži (bez hermetičkih poklopaca) i dalje dolazi do sporadičnog emitovanja lakoisparljivih ugljovodonika. U ovom procesu možda je i veća odgovornost države nego NIS-a, ali je i to manje važno, jer je isparenje otrovnih materija u atmosferu evidentno i nepodnošljivo. Toliko o tome da je samo PM-10 problem našeg grada.

Dakle, kako smo još uvek u periodu prilično prohladnih i vetrovitih dana, Fokus grupa za zaštitu životne sredine imaće vremena za popravni kada je reč o davanju nekakve ocene o kvalitetu vazduha. Bez relevantnih podataka o svim materijama u vazduhu (benzenu, raznim ugljovodonicima, vodonik-sulfidu, suspendovanim česticama i sl.) svako zaključivanje je površno.

Možda bi neki želeli da mi na mapi Evrope simuliramo vazdušnu banju i ličimo na Vrdnik ili Rajac, ali objektivno smo po izgledu i zagađenju bliži nuklearnom centru.

Lambros Hudeludis


Sat za našu planetu

Pridružite se planetarnoj kampanji

Gradske i seoske institucije ugasiće svetlo u znak podrške planeti * Ekološki hepening u Narodnoj bašti

Kliknite za veci prikaz
Detalj s prethodnog okupljanja u Gradskom parku
Iz arhive „Pančevca”

Naš grad se i ove godine priključio globalnoj akciji „Sat za našu planetu”, koju organizuje World Wide Fond. Pojedinci, organizacije i institucije širom sveta u subotu, 29. marta, od 20.30 do 21.30, isključiće sijalice, električne aparate i uređaje u znak podrške kampanji da se planeti Zemlji i čitavom živom svetu pokloni šezdeset minuta života. Gradska uprava Pančeva pripremila je bogat i zanimljiv program povodom ovogodišnje akcije. Centralna manifestacija biće održana u subotu, 29. marta, na platou kod muzičkog paviljona u Narodnoj bašti. U obeležavanju „Sata za našu planetu” Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančeva priključili su se kao realizatori Kancelarija za mlade, Dom omladine Pančevo, JKP „Zelenilo”, JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, Planinarsko-ekološki klub „Soko”, Klub ekstremnih sportova „Treker”, Terenska jedinica Crvenog krsta, udruženje „Kompas”, Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata, časopis „Draft”, Astronomsko udruženje „Milutin Milanković” i udruženja „Omladinska zona” i „Elektrika”.

Program počinje u 18 sati u Narodnoj bašti, gde će biti održana eko-radionica za najmlađe sugrađane. Organizator tog edukativnog skupa je Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata. S druge strane, udruženje „Kompas” je pripremilo akciju pod nazivom „Najlepše stvari se dešavaju u mraku”. Pored toga, posetioci pančevačke zelene oaze moći će da pogledaju kratke filmove sa ekološkom tematikom, kao i nebeska tela teleskopom Astronomskog udruženja „Milutin Milanković”. Tačno u 20.30 javna rasveta u Narodnoj bašti selektivno će se isključivati, a ekološki svesne sugrađane će do 21.30 zabavljati gudački orkestar „Kamerata”.

Pod parolom „Uključi se i isključi se!”, Kancelarije za mlade poziva Pančevce da se masovno odazovu planetarnom eko-pozivu, da prikupe pregorele sijalice i neonske lampe i da ih tog dana, između 18 i 20 sati, donesu u Narodnu baštu.

Bez svetla

U subotu, 29. marta, od 20.30 do 21.30, na teritoriji grada Pančeva svoje rasvete će isključiti: Gradska uprava Pančeva, Sportsko-rekreativni centar „Mladost”, JKP „Mladost”, Mesna zajednica Ivanovo, Elektrotehnička škola, Gimnazija, JKP „Grejanje”, MZ Banatski Brestovac (i u Ulici 1. maja), Mesna zajednica Kačarevo, Dom kulture u Omoljici i Gradska stambena agencija

Prvih tridesetoro koji donesu po deset pregorelih sijalica dobiće na poklon štedljivu sijalicu.

„Sat za našu planetu” je globalna akcija u koju se uključuju pojedinci, organizacije i institucije širom sveta. Cilj kampanje je da se čovečanstvu pošalje poruka da je moguće nešto preduzeti protiv klimatskih promena i da je moguće promeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i samih nas koji na njoj živimo. Počev od 2009. godine, kada je akcija prvi put organizovana u Srbiji, broj gradova i opština koji je podržavaju neprestano raste. Kampanji se 2013. godine u Srbiji pridružilo 60 gradova i opština, a na globalnom nivou skoro 7.000 gradova iz 154 zemlje iz svih krajeva sveta.

Z. Stanižan