Pancevac Online

Broj 4551 · 27.03.2014.

Fotoreportaža

Ne kupuj – udomi!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, odnosno objavljene njihove fotografije sa osnovnim podacima.

Novi vlasnici će potpisivati ugovor kojim će se obavezati na to da će svojim budućim ljubimcima pružiti adekvatnu negu.


ÄŒupa

Kliknite za veci prikaz

Ovaj čupavi „gospodin” je zaista jedinstven u celom gradskom prihvatilištu. Iako je većeg rasta, potpuno je bezopasan i socijalizovan, dobro se slaže s ljudima, kao i s drugim psima.

Budući da je čipovan i vakcinisan, spreman je za nekog vlasnika sa dvorištem, gde bi mogao da bude i čuvar, ali i ukras.


Miša

Kliknite za veci prikaz

Maleni Miša je pronađen u Peščari i privremeno je zbrinut kod ljudi koji su ga vakcinisali i brinuće se o njemu do udomljenja.

Star je oko pet meseci, velika je maza, a veoma podseća na malog džek rasel terijera. Takvog je i temperamenta – veseo, živahan i dobar sa psima i ljudima.

Nakon usvajanja moguće je obaviti besplatnu sterilizaciju udomljene životinje. Sve informacije se mogu dobiti na telefon 064/21-74-880 ili na imejl adresi ljubimci@gmail.com.


Održano 35. „Raspevano proleće”

Zlatne i srebrne glasne žice

Nastupilo više od 40 solista i šest horova * Svi takmičari osvojili medalje * Finale 8. juna

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Već i laste na grani znaju da su prvi vesnici proleća u Pančevu – deca! Kakva deca? Talentovana i raspevana.

Baš takvi klinci, njih preko četrdeset koji su nastupili kao solisti, priredili su veličanstvenu dobrodošlicu najlepšem godišnjem dobu u subotu, 22. marta. Tada je u dvorani Kulturnog centra, u dve etape, od 12 i od 18 sati, održan 35. festival muzike za decu „Raspevano proleće”.

Mladi takmičari, uzrasta do dvanaest godina, izveli su u prvoj etapi dvadeset jednu numeru, a iste pesme su u večernjim časovima pevali drugi izvođači. Stručni žiri sačinjen od profesorki MŠ „Jovan Bandur” Tatjane Stojiljković, Tanje Barabaš i Ivane Josić imao je zadatak da odabere boljeg izvođača svake numere. Onim uspešnijima dodeljene su zlatne medalje, dok su ostali osvojili srebro. Tu je bio i dečji žiri u sastavu: Elizabeta Jagica, Katarina Jović i Miloš Obradović. Oni su u obe etape Festivala dodelili po tri ravnopravne nagrade za soliste koji su se po njihovom mišljenju najbolje pokazali. Te nagrade su dobili Stefani Nešković, Anastasija Stojković, Željana Nedeljković, Anja Rajić, Jovana Gajić i Mila Jovićević. Članice stručnog žirija imale su veliku nedoumicu jedino kod numere „Ne možeš sakriti ljubav”, budući da su je obe solistkinje – Sara Cvetić i Anastasija Pavlović – podjednako dobro izvele. Stoga je odlučeno da obema bude dodeljena zlatna medalja.

Sve soliste je pratilo šest horova: „Zvončići” i „Zvontin” Muzičkog centra, „Pahuljice” iz Kačareva i horovi osnovnih škola „Stevica Jovanović” i „Đura Jakšić” iz Pančeva i „4. oktobar” iz Glogonja. Za instrumentalnu podršku bio je zadužen orkestar Muzičkog centra, a impozantan broj izvođača na sceni odlično je funkcionisao pod dirigentskim rukovodstvom Jelene Cvetić, koja je za festival pripremila i sve soliste, kao i horove „Zvončići” i „Zvontin”.

– Na „Raspevanom proleću” sam aktivna već petnaest godina. Najpre sam bila asistent pri spremanju solista, zatim sam spremala hor Osnovne muzičke škole, a tokom poslednjih deset godina sam dirigent Festivala.

Uživam u radu s mladim pevačima, koji su iz godine u godinu sve kvalitetniji, pa je tim veće zadovoljstvo stvarati zajedno s njima – rekla je dirigentkinja.

Pored toga što je obeležila svojevrstan jubilej, kao „prva dama” Festivala tokom čitave decenije, Jelena Cvetić radu s decom talentovanom za muziku poklanja mnogo pažnje i na drugim frontovima. Ona je zaposlena u MŠ „Jovan Bandur”, kao profesor solfeđa i teorije muzike.

Uporedo sa svim poslovima u vezi sa organizacijom Festivala, radila je sa đacima iz škole na pripremama za takmičenje iz teorije muzike, koje će biti održano već ovog petka, 28. marta, u Sremskoj Mitrovici. Jelena se ni vikendom ne odmara, već tada održava probe horova „Zvončići” i „Zvontin”.

U subotu je u foajeu Kulturnog centra priređena i izložba na kojoj su posetioci mogli da pogledaju plakate, programe, zbirke nota, fotografije, ploče i kompakt-diskove, kao i drugu dokumentaciju nastalu tokom tri i po decenije trajanja „Raspevanog proleća”. Autor te postavke je Daliborka Jagica.

Subotnjim takmičenjem ujedno je počeo i trinaesti festival „Raspevano proleće Srbije”. U narednih nekoliko meseci isti program pevaće i deca u još desetak gradova u Srbiji. Najpre će to biti u Sremskoj Mitrovici, 18. aprila, potom u Rumi, Titelu, Novom Sadu... Svaki nastup biće sniman, a na kraju će selekciona komisija odabrati najboljeg izvođača za svaku od numera. Oni će se takmičiti na republičkom finalu, koje će biti priređeno 8. juna u Pančevu ili Novom Sadu.

Tekst: D. Kožan * Foto: B. Petrov


Izložba priplodnih ovnova u Dolovu

Domaćinima najviše trofeja

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Osma izložba priplodnih ovnova održana je u nedelju, 23. marta, u Dolovu. Na njoj je učestvovalo više od dvadeset odgajivača ovaca iz južnog Banata.

Na nedeljnoj manifestaciji, koju je i ovog puta organizovalo pančevačko Udruženje ovčara „Banat”, prikazano je pedesetak grla kvalitetnih ovnova i šiljegana. Aleksandar Varga, predsednik pomenute organizacije, zadovoljan je odzivom izlagača i prikazanim grlima, a naglasio je da je ovakva smotra priplodnih ovnova jedina u Srbiji.

Manifestacija je podrazumevala i takmičenje ovih rasnih živuljki, koje se odvijalo u četiri kategorije. Najboljeg ovna starijeg od tri godine rase cigaja izložio je Bojan Vlašić iz Izbišta, dok pobednički mladi primerak pomenute vrste pripada Dolovcu Nikoli Trbenčinu.

I preostale dve nagrade ostale su u Dolovu – odgajivač Radisav Pavlov osvojio je trofej za starijeg ovna grla bele rase, dok je najboljeg mladog ovna u toj kategoriji prikazao Svetislav Đorđević.

Ovnove je ocenjivala stručna komisija, a Nikola Stojsavljević, savetodavac Instituta „Tamiš”, naveo je da su prikazana dobra grla, posebno kod autohtone rase cigaja.

Na izložbi je bilo starijih i iskusnih odgajivača ovaca, koji se sećaju da je Dolovo svojevremeno imalo i po desetak hiljada grla ove stoke, a da je danas taj broj spao na ispod hiljadu.

Ipak, raduje činjenica da se za ovo plemenito zanimanje odlučuju i mlađi meštani, poput Ivana Crnjinog, koji nastavlja tradiciju svojih dedova, kao i Bogdana Dražilova, predsednika dolovačkog udruženja ovčara, čiji je mladi ovan rase cigaja zauzeo treće mesto u svojoj konkurenciji.

Nakon izložbe druženje je nastavljeno u sali lokalnog vatrogasnog doma, uz ovčiji sir, domaće vino, štrudle i muziku.

N. Radonjin