Pancevac Online

Broj 4551 · 27.03.2014.

Selo

Molba starčevačkih pčelara

Ne prskajte voće u cvetu!

Kliknite za veci prikaz

Pčelarsko društvo Starčevo je u nedelju, 23. marta, nastavilo pripremne aktivnosti za novu sezonu. Tog dana je najpre ispred Mesne zajednice za članove organizovana zamena voska, a potom je, u svečanoj sali MZ, Marijan Šebalj iz Pančeva održao predavanje pod nazivom „Moj način pčelarenja”, koje je bazirao na bogatom ličnom iskustvu.

On je, pred četrdesetak pažljivih pčelara, u svom izlaganju poseban akcenat stavio na priču o zaštiti pčelinjih društava od bolesti. S tim u vezi izjasnio se za upotrebu prirodnih preparata. Recimo, za borbu protiv opake nozemoze on koristi alkoholni ekstrakt rtanjskog čaja i žalfije, od kojeg su mu pčele postale mnogo vitalnije. Predsednik Pčelarskog društva Starčevo Paja Orešković zamolio je žitelje Pančeva i okoline da voće nikako ne prskaju dok je u cvetu, jer se željeni efekat postiže i ako se to čini kasnije, odnosno u periodu kada latice počinju da opadaju. Naime, tada cvet više ne luči nektar, pa za navedene plemenite insekte prestaje da bude interesantan i samim tim oni neće doći u opasnost da se otruju.

Saradnja između voćara i medara donosi obostranu korist, budući da pčele, pored toga što se hrane nektarom, pomažu i pri oplođivanju cveta, a poznato je da su u tome najefikasnije. Poređenja radi, jedan čovek dnevno može oprašiti nekoliko hiljada cvetova, dok kod jedne pčelinje zajednice taj broj ide i do tri miliona.


Dim nad Starčevom

Automobil buktinja

Kliknite za veci prikaz
Foto: G. Milošević

Crn gust dim nadvio se u četvrtak, 20. marta, u jutarnjim časovima nad centrom Starčeva.

Tada se na lokalnoj pijaci, iz nepoznatih razloga, jedno putničko vozilo iznenada pretvorilo u ogromnu buktinju. Uprkos pravovremenoj intervenciji vatrogasne jedinice, automobilu nije bilo spasa.

Sreća u nesreći je da je vlasnik automobila iz svega izašao fizički nepovređen, ali je zato njegovo vozilo pretrpelo znatnu materijalnu štetu, tačnije u potpunosti je havarisano.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: U organizaciji Doma kulture, Udruženje žena „Sosa” i škole, u ponedeljak, 31. marta, ispred pomenute prosvetne ustanove, u okviru izbornog predmeta Crtanje, slikanje, vajanje biće upriličena radionica pravljenja korpi, a produkti će biti prikazani pred Uskrs.

Banatsko Novo Selo: Učenici Muzičke škole „Jovan Bandur” Đorđe i Marija Štefan, koji sviraju trubu, priredili su u utorak, 25. marta, koncert uz podršku gostiju iz duvačkog odseka Borisa Matijevića i klavirsku pratnju profesora Petra Mamuzića. Orkestar Doma kulture će u nedelju, 30. marta, nastupiti u Alibunaru.

Dolovo: Dan škole obeležen je u petak, 21. marta, prigodnom priredbom. Osma izložba priplodnih ovnova održana je u nedelju, 23. marta, a na njoj je učestvovalo više od dvadeset odgajivača ovaca iz južnog Banata. Prezentacija studije eko-kulturne turističke rute „Banat grinvej”, koju realizuje Turistička organizacija Pančevo u sklopu projekta „Enabo”, upriličena je u utorak, 25. marta, u Domu kulture. Radnici JKP-a „Zelenilo” počeli su da raščišćavaju divlju deponiju kod Crkve Vodice, preko puta vinograda udruženja „Sveti Trifun”, od koga je i potekla ta ideja.

Glogonj: Folklorna sekcija Doma kulture priprema se za gostovanje na RTV Vojvodini. Mesna zajednica je poslala ponudu projektantskim kućama za izradu projekata asfaltiranja četiri ulice i uređenje dela Trga maršala Tita.

Ivanovo: Mesna zajednica obavlja pripreme za asfaltiranje ulica Žarka Zrenjanina, 29. novembra i Borisa Kidriča. Iz štampe je izašla knjiga autora Augustina Kalapiša pod nazivom „145 godina naseljavanja banatskih Bugara u Ivanovo”. Izložba dokumentarnih fotografija „Ivanovo kroz vreme” autora Josifa Vasilčina nedavno je otvorena u bugarskom selu Asenovu, koje je pretežno naseljeno banatskim Bugarima.

Kliknite za veci prikaz

Jabuka: Radnici firme „Vojvodinaput” počeli su radove na izgradnji trotoara na Trgu Borisa Kidriča. Na tom mestu zasađeno je dvesta sadnica ruža koje je poklonilo JKP „Zelenilo”, a u planu je još pedeset od JKP-a „Vod-kom”.

Kačarevo: Članovi Skupštine MZ Branko Bokun, Milorad Đurica i Nenad Lakušić učestvovali su 22. i 23. marta u Vrnjačkoj Banji na konkursu za organizatora Seoskih olimpijskih igara, planiranih za septembar. Oni su, uz pomoć kratke video-prezentacije, predstavili svoje mesto, a rezultati izbora biće poznati za petnaest dana. Skupština MZ bi na sastanku u petak, 28. marta, trebalo da donese odluku o pokretanju javnih nabavki za izgradnju parkinga u centru i trotoara na ulasku u selo.

Omoljica: Komunalno preduzeće je u četvrtak, 20. marta, na svečanoj ceremoniji u zgradi Vlade Republike Srbije s vladom Japana potpisalo ugovor o donaciji auto-smećara, kapaciteta 12 kubnih metara, i 50 kontejnera u vrednosti od oko 86.000 evra. Dan sećanja na poginule žrtve u NATO bombardovanju SR Jugoslavije obeležen je u ponedeljak, 24 marta, kada su na spomen-ploči kod česme u parku u centru vence položili gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, potpukovnik Živica Ognjanov iz garnizona Vojske Srbije u Pančevu i predsednik MZ Dušan Lukić.

Starčevo: Teku radovi na postavljanju potisnog cevovoda fekalne kanalizacije preko bedema na Dunavu. U organizaciji Pčelarskog društva Starčevo, u nedelju, 23. marta, u Svečanoj sali MZ, Marijan Šebalj iz Pančeva održao je predavanje pod nazivom „Moj način pčelarenja”.


Protivgradna odbrana u nezavidnoj situaciji

Ko će štititi letinu od grada?!

Strelci traže minimum uslova * Štrajk zakazan za 2. april ispred Gradske uprave

Kliknite za veci prikaz
Svaku stanicu treba da opslužuju po dva strelca

Jedan od bitnih preduslova za ubiranje onoga što rodi na izdašnim vojvođanskim oranicama svakako je i efikasna protivgradna odbrana.

Međutim, već duže vreme gotovo ništa nije ulagano u tu službu. Uvek nedostaje raketa, a strelci rade u nemogućim uslovima i za ponižavajuće niske honorare. Kako stvari stoje, onima koji godinama vode tešku bitku protiv gradonosnih oblaka sve to je dozlogrdilo, pa su ovog puta spremni da idu do kraja – ili će dobiti minimum uslova za rad ili će razdužiti opremu i skinuti teško breme odgovornosti sa sebe.

Mizerne naknade

Predstavnik strelaca sa osamnaest pančevačkih protivgradnih stanica Hajrudin Škrijelj priču počinje na sledeći način: – Ovaj posao ne samo da je mizerno plaćen, već je i veoma odgovoran. Svi imamo krivičnu odgovornost i za štetu garantujemo svojom imovinom. Postoje razni rizici – tehnologija je odavno zastarela, lanseri za rakete su iz sedamdesetih godina prošlog veka, a zbog toga što se ne servisiraju elektroinstalacije postoji opasnost od kratkih spojeva, varničenja i drugih nezgoda. Koristimo izrađene radio-stanice, marke GP 300, koje je policija odavno izbacila iz upotrebe, pa su veze s komandnim centrom loše.

Stoga smo u nedoumici šta da činimo – ovako više ne ide, ali nije nam ni u interesu da se polja ostave nezaštićena.

Videli smo šta se događalo prethodnih godina u atarima južnih sela, a recimo stanica u Brestovcu nije radila tri-četiri godine.

Malo ko bi poverovao da strelci poslednjih desetak godina rade za četiri hiljade dinara mesečno. Donedavno su od Grada, za sezonu koja traje od aprila do oktobra, dobijali i 48.000 po stanici, što je pre dve godine ukinuto. A nema sumnje da su i te kako angažovani...

– Primera radi, prošle godine kolega i ja smo pedesetak puta izlazili na teren.

Bili smo mobilni i danju i noću, a imali smo i česta dejstvovanja, pa sam tako samo ja ispalio dvanaest raketa velikog dometa. Dakle, mnogo obaveza i stresa ni za kakav novac. Pritom, do stanice, udaljene devet kilometara, prevozim se svojim vozilom.

Zatamniti oblak

Strelci su tokom sezone u svakom trenutku pokraj motorola. Preko radio-stanica dobijaju sve informacije od komandnog centra, pre svega kada da dođu na stanicu. Tamo čekaju dalja uputstva, jer se u sistemu protivgradne odbrane radi u sadejstvu.

Kada se približi gradonosni oblak najpre im stižu koordinate (azimut i elevacija), što znači da treba da podese pravac i ugao pod kojim će odapeti raketu s lansera fiksiranog na betonskoj ploči. Po dobijenoj komandi, ispaljuju „projektil” i obaveštavaju centar, odakle se tačno vidi da li je oblak pogođen. Ako nije, raketa se ne aktivira, već se vraća putanjom kojom je lansirana.

Prilikom pogotka u metu, dotad beli ledeni oblak u potpunosti potamni i istog trenutka počnu da padaju sugradica i kiša.

S obzirom na to da sve troškove sam snosim, ne može se reći da zarađujem malo, već da sam u debelom minusu.

Slično je i kod ostalih kolega – priča strelac iz Dolova, sa stanice 196.

Potrebna i HTZ oprema

Deluje kao da su strelci ostavljeni sami na vetrometini, jer se ne zna čak ni u čijoj su nadležnosti.

– Zvanično pripadamo Policijskoj upravi Pančevo, ali izgleda samo fiktivno.

Nedavno smo dobili dopis u kom nas obaveštavaju da nemaju nikakvih obaveza prema nama. Kako ni od Komandnog centra u Samošu nema pomoći, poslednja šansa nam je definitivno Grad. Zbog svega toga planiramo da se 2. aprila okupimo ispred Gradske uprave i iznesemo svoje zahteve. Pored dodatnih sredstava, tražićemo još i HTZ opremu – pantalone, bluze, čizme, kabanice i, posebno, kvalitetne baterijske lampe koje su nam neophodno sredstvo. Ako istog dana ne dođe do konkretnog dogovora, svi ćemo razdužiti opremu, pa neka umesto nas radi ko hoće.

Znamo da je kriza prevelika, ali, nažalost, prinuđeni smo na ovakav korak jer više ne želimo da se igramo s tako ozbiljnim stvarima, a poučeni smo i iskustvom od prethodne godine, kada, uprkos uveravanjima, pre svega, tadašnjeg većnika Pandurova, ništa nismo dobili – zaključuje Škrijelj.

Bez obzira na sve što ih je snalazilo, ovi borci protiv grada su, prema rečima njihovog predstavnika, dosad ulagali maksimum kako bi pomogli sugrađanima poljoprivrednicima. Ali očigledno niko, pa ni sami ratari, nisu ozbiljno zainteresovani za probleme strelaca.

Sve dok grad ne ubije letinu, a onda obično bude kasno...


Omoljčani u asocijaciji seoskih udruženja

„Suncokret” u NASUS-u

Kliknite za veci prikaz

Osnivačkoj skupštini Nacionalne asocijacije seoskih udruženja Srbije (NASUS) u Donjoj Toponici kod Niša, održanoj 22. i 23. marta, prisustvovali su i predstavnici neformalne grupe „Suncokret” iz Omoljice. Pored njih, formiranju NASUS-a je prisustvovalo još pet udruženja iz cele Srbije, čiji mladi volonteri u svojim mestima nastoje da podignu nivo kulturnih, edukativnih, sportskih i zabavnih aktivnosti.

Osnovna ideja o povezivanju udruženja i neformalnih grupa koje svojim aktivnostima popularizuju život u ruralnim sredinama jeste da se seoskom stanovništvu pruži što jača podrška pri rešavanju mnogih problema.

Asocijaciju će u pet regiona (vojvođanskom, istočnom, zapadnom, centralnom i južnom) zastupati isto toliko seoskih udruženja. Neformalna grupa „Suncokret” će predstavljati NASUS u pokrajini i biće neka vrsta resursnog centra koji će kontrolisati sprovođenje ciljeva i umrežavati ostala udruženja i neformalne grupe na toj teritoriji, kao i inicirati osnivanje i uključivanje novih sličnih organizacija u pomenuti proces.

Stoga članovi „Suncokreta” pozivaju sve one koji se bave ruralnim razvojem da se jave toj omoljičkoj neformalnoj grupi radi stvaranja velikog tima čija će glavni cilj biti borba za poboljšanje kvaliteta života ljudi na selu.