Pancevac Online

Broj 4551 · 27.03.2014.

Prosveta

Prevencija u Å¡kolama

Reci NE drogama!

Nedavno su članovi tima gradskog Zavoda za javno zdravlje u Mašinskoj školi Pančevo održali predavanje učenicima prvog i trećeg razreda o štetnosti upotrebe opojnih sredstava.

Edukaciji je prisustvovalo 250 učenika te obrazovne ustanove. Zavod za javno zdravlje Pančevo već deset godina predano i kontinuirano radi na prevenciji narkomanije u obrazovnim ustanovama u Južnobanatskom okrugu. Do sada je edukaciju prošlo oko 8.000 đaka sedmih razreda. U toku školske 2012/2013. godine realizovan je i projekat „Edukacija radnika zaposlenih u prosvetnim ustanovama u borbi protiv zloupotrebe droga”, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu.

Ovim programom je obuhvaćeno 459 prosvetnih radnika u 73 osnovne škole i 13 srednjih škola na teritoriji našeg okruga.

Pre tri godine je sprovedeno drugo opsežno istraživanje na nacionalnom nivou i tada je utvrđeno da je osam odsto mladih koristilo drogu. Pored toga, sedam odsto učenika je uzimalo sedative bez lekarskog recepta, a tri odsto đaka koristilo je neku drogu, ali ne marihuanu ili hašiš, koji su najčešći. Aktivnosti koje se primenjuju u školama, u zajednici, kao i one usmerene na porodicu predstavljaju univerzalnu prevenciju.

Prevencija zloupotrebe droga je deo redovnog nastavnog programa u osnovnim školama i obuhvaćena je raznim predmetima, kao što su biologija i hemija.

U školama se preventivne aktivnosti često sprovode u saradnji sa zdravstvenim radnicima i saradnicima iz domova zdravlja, kao i s Ministarstvom unutrašnjih poslova. Akcija obuhvata osam nacionalnih programa promocije zdravlja koji su usmereni na različite ciljne grupe. Aktivnosti su uglavnom bazirane na davanju informacija i podizanju svesti o temama u vezi sa upotrebom droga.

Z. St.


Dan škole „Aksentije Maksimović”

Priredba i časopis

Kliknite za veci prikaz

U okviru Programa podrške društvenim inicijativama, kompanija „Continental Wind Serbia” pomogla je izradu školskog časopisa „Svici”, koji jednom godišnje izdaje OŠ „Aksentije Maksimović” iz Dolova. Novi broj je osvanuo prošle nedelje. List izlazi u martu svake godine, u nedelji kada se proslavlja dan škole, a za njegov izgled i sadržaj zaduženi su učenici. Članovima novinarske sekcije na ovaj način je omogućeno da objavljuju svoje prve novinarske radove o toleranciji, međusobnoj saradnji, inkluziji i mnogim drugim temama.

OŠ „Aksentije Maksimović” u Dolovu pohađa oko 500 učenika i 70 predškolaca, a ove godine je ta obrazovna ustanova proslavila pedeseti rođendan. Dan škole se tradicionalno obeležava 21. marta, prvog dana proleća. Kao i ranije, i ove godine su učenici priredili bogat kulturno-umetnički program za nastavnike, roditelje, bivše i sadašnje đake, kao i za predstavnike lokalne samouprave.

Kompanija „Continental Wind Serbia” i ove godine pruža finansijsku podršku projektima lokalne zajednice. U okviru Programa podrške društvenim inicijativama, ta kompanija će podržati društveno odgovorne programe iz oblasti kulture, obrazovanja, brige o starim licima, bezbednosti u saobraćaju, kulinarstva, kao i tradicionalne zabavne i dečje manifestacije i mnoge druge u naseljima Mramorak, Dolovo i Vladimirovac, za šta je izdvojena 21.000 evra.

Celokupan iznos je znatno veći nego prošle godine, kada je za projekte koje su realizovala udruženja građana obezbeđeno 10.000 evra. Ova kompanija u Srbiji posluje od 2009. godine, a javnosti je poznata po projektu izgradnje vetroparka „Čibuk 1” u opštini Kovin, s mogućnošću proširenja u narednim godinama. Vrednost investicije je procenjena na oko 300 miliona evra, što ovaj projekat čini jednim od najvažnijih u oblasti obnovljivih izvora energije. Kompanija je prisutna u više zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Australiji, a može se pohvaliti i izgradnjom najvećeg vetroparka u Evropi.

Z. St.


Proslavljen Dan škole „Borisav Petrov Braca“

Svi prisutni uživali

Učenici i radnici Osnovne škole „Borisav Petrov Braca” obeležili su nedavno svoj dan.

Tom prilikom je održan niz aktivnosti u kojima su svi rado učestvovali. U prvom planu je bila školska priredba, u kojoj su se đaci ko zna koji put predstavili u najboljem svetlu i na sebi svojstven način. Došli su do izražaja razni talenti. Najmlađi učenici škole, đaci od prvog do četvrtog razreda, nastupili su u plesnim tačkama „Crvena jabuka” i „Kolo vodi Vasa”, a bilo je i kazivanja stihova pesama „O ljubavi”, „Knjiga”, „Moja učiteljica” i „Balada o rumenim veknama”. Pokazali su se odlično i na polju muzike izvedbom tačaka bitboksa i tip-tapa.

Ni učenici viših razreda nisu zaostajali po brojnim talentima. Tako su đaci petog razreda otpevali poznatu italijansku pesmu „L’italijano” i priredili vesele momente plešući uz „Parti rok”, a pokazali su i da među njima ima budućih glumaca, jer su nas zabavili kratkim komadom „Nedeljno popodne s Cicom i Micom”. Učenici šestog razreda predstavili su se dramskim izvođenjem „Izbiračice”, kao i kratkim komadom „Ana s Fejsbuka”. Među ostalim tačkama izdvojili su se solo nastupi.

Lazar Zečević, učenik sedmog razreda, odsvirao je na klavijaturama „Malu noćnu muziku” i „Za Elizu”, dok su njegovi stariji drugari, osmaci Kristijan Bošnjaković i Nikola Mutavdžić imali zapažene pevačke nastupe. Da umeju da se uhvate ukoštac i sa ozbiljnim temama, pokazali su učenici osmog razreda, koji su nam govorili o brojnim iskušenjima na koja čovek nailazi u životu, a Nastasja Dostanić je nadahnuto kazivala stihove o ljubavnoj strepnji. Pažnju publike su privukli i gosti škole – plesna grupa „Fjužn dens studio”, koja je prisutne zadivila svojim plesnim umećem i atraktivnim pokretima. Posle priredbe prisutni su mogli da pogledaju prodajnu izložbu dečjih radova u prostorijama škole. Vredne ruke i mašta stvorile su interesantne predmete, poput lampi, ukrasnih cvetova i saksija za cveće, pa je bila prava muka odabrati među njima one najlepše.

Dan škole je završen tradicionalno sportskim turnirom, ovog puta u odbojci između učenika i radnika škole. Posle iscrpljujuće i srčane borbe obaju timova opet se potvrdila ona stara da na mladima svet ostaje, pa je tako pobeda na turniru zasluženo pripala timu učenika.

S. D.


Druženje u „Zmajevoj školi”

Predškolci u klupama

Predškolci iz vrtića „Cvrčak”, „Leptirić” i „Lasta” posetili su prošle nedelje OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i družili se sa đacima četvrtog razreda. Osnovna ideja je bila da učenici završnog nižeg razreda prenesu utiske i iskustva budućim osnovcima. Ovo zanimljivo, zabavno, lepo i nadasve korisno druženje završeno je pesmom četvrtaka i budućih prvaka.