Pancevac Online

Broj 4551 · 27.03.2014.

Politika

Pokret socijalista

Građani veruju u nas

„Ostvareni izborni rezultati pokazuju da građani Pančeva imaju apsolutno poverenje u našu koaliciju, da su prepoznali iskrenu borbu naših lidera Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina za časniju, pošteniju i bogatiju Vojvodinu i Srbiju. Svakako da su prepoznali vrednosti Pokreta socijalista, prvenstveno program koji akcenat stavlja isključivo i jedino na građane i njihove interese, na socijalni program, na brigu, kako o najmlađim, tako i o najstarijim sugrađanima”, kaže se u saopštenju Gradskog odbora Pokreta socijalista.

Naši sugrađani su, podvlači se u saopštenju, „pokazali da veruju u promene, konkretne mere i ukupnu politiku” ove koalicije, pa se ubuduće može očekivati „još snažnije delovanje Pokreta socijalista i u našem gradu i u Južnobanatskom okrugu”.


Pokret „Dveri”

Kraj recikliranih političara i ideja

Kliknite za veci prikaz

Pokret „Dveri” je, prema rečima Violete Blage, poverenika te stranke za Pančevo, „malo razočaran” što nije uspeo da dobije više od pet odsto glasova na ovim izborima – istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 20. marta.

– Ako izuzmemo SNS i SPS, koji su na ovim izborima nastupili s pozicije vlasti i korišćenjem svih, pa i nedozvoljenih sredstava, ostale nekada velike stranke polako odlaze u istoriju. Čak su i Đilasov DS i Tadićev NDS samo na korak ispred „Dveri”, bez obzira na veliku medijsku zastupljenost i korišćenje velikih finansijskih sredstava u kampanji.

DSS, LDP i URS daleko su iza nas. To je pokazatelj da građani polako napuštaju reciklirane političare i ideje. Ostalo je samo da se uvere da SNS i Vučić neće ispuniti nijedno obećanje i da neće doneti ništa dobro ni Pančevu ni Srbiji – rekao je Milutin Ilić, aktivista tog pokreta, analizirajući protekle izbore.

Prema njegovim rečima, građanima je ostalo da se pripreme za predstojeće „promene Ustava i izdaju Kosova i Metohije”, za izmene Zakona o radu, „po kome će radnik biti rob”, kao i za „tužnu istinu da iz Evropske unije neće stići ništa dobro, već samo nove ucene”. I tada će, podvukao je Ilić, građani shvatiti da je „jedino Pokret ’Dveri’ govorio bolnu istinu”.

O nameri zajedničkog izlaska na izbore sa strankama koje imaju bliske političke ideje, kao što su DSS i SRS na primer, on je rekao da „Dveri” to više neće pokušavati, jer nemaju razloga da „oživljavaju političke mrtvace”.

Stranu pripremio Zoran Spremo


Socijaldemokratska partija Srbije

Sami na sledeće izbore

Kliknite za veci prikaz

Pančevačka organizacija Socijaldemokratske partije Srbije svečano je obeležila četvrtu godišnjicu rada u ponedeljak, 24. marta, u prepunoj velikoj sali Gradske uprave.

– Ovaj gradski odbor je u SDPS-u postigao najbolje rezultate i vi ste ponos naše stranke. Mi više na greške nemamo pravo, jer smo na ovim izborima pokazali da znamo da radimo posao i na sledeće izbore idemo sami, jer više nećemo da se kačimo za ko zna koje koalicije – istakao je ovom prilikom Milorad Mijatović, potpredsednik SDPS-a.

Kratkim i sugestivnim govorima, često prekidani aplauzima, prisutnima su se obratili i prvi ljudi pančevačkog SDPS-a Rajko Mijović, Jovan Opačić, Vesna Hasanović, Aleksandar Cvetić i Milica Mijović. I pored svečarske atmosfere, oni ipak nisu propustili da podsete da ovdašnja organizacija trenutno ima više od 1.500 članova, kao i da su joj nedavno pristupili skoro kompletni gradski odbori nekih partija.


Izborne sličice

Legitimitet i usijane glave

Čemu nas je učio petao Sofronije Leghorn * Kome odoše 55 skupštinskih mandata * Mogu li ulizice, prišipetlje i podlaci da reformišu Srbiju?

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Prošlonedeljni trijumf naprednjaka na republičkim izborima i osvajanje 158 skupštinskih mandata brže-bolje je euforično proglašeno za najubedljiviju i najblistaviju pobedu u kratkoj istoriji srpskog parlamentarizma.

Potom su mnogi nedoučeni ili samoproglašeni politički analitičari ove izbore okarakterisali kao „plebiscitarnu podršku” SNS-u.

Ispostavilo se, kada se glave malo ohlade, da sve to i nije baš tako. Što bi rekao Sofronije Leghorn, lajavi petao iz onog čuvenog crtaća, „dva puta ništa je opet ništa, jer matematika je neumoljiva”. Tačno je da je SNS pobedio na ovim izborima, dobivši više od 1,7 miliona glasova i 158 mandata, ali bi trebalo podsetiti i da je 2000. godine DOS osvojio 2,4 miliona (176 mandata), dok je SPS na izborima 1990. dobio 2,3 miliona glasova i 194 (!) poslanička mesta.

Mnoge usijane glave, a naročito one koje jako vole da pominju legitimitet, trebalo bi podsetiti i da je za SNS glasalo tek 25,7 odsto građana s pravom glasa (u biračkom spisku je 6,7 miliona ljudi!), pa čak ni polovina od onih koji su izašli na birališta (48,35 odsto), što će reći da nema ni govora o nekakvoj „plebiscitarnoj podršci”.

Tema za opoziciju

Posebna „zagonetka” je, primetio bi i pravdoljubivi i lajavi Sofronije, otkud naprednjacima 63 odsto mandata (158 od ukupno 250) kada nisu dobili ni 50 odsto glasova. I tu opet na scenu stupa ona njegova neumoljiva matematika – računica po Dontovom sistemu najjačim strankama dodaje glasove onih partija koje nisu prešle cenzus, kao i glasove s takozvanih belih, odnosno nevažećih listića.

To izgleda ovako: više od 800.000 glasova (ili 22,56 odsto!) na ovim izborima ostalo je u bubnju. Ukoliko bi se svi sabrali u jednu listu, ona bi dobila 55 poslanika! Budući da to po našem izbornom sistemu nije moguće, ovih 55 mandata pripalo je samo strankama koje su prebacile cenzus (videti tabelu), a najviše SNS-u: čak 37! Drugim rečima, i bez obzira na sve ovo, pobeda naprednjaka na martovskim izborima uopšte nije sporna i nikako joj se ne može osporiti legalitet. Što se tiče legitimnosti njihove tako ubedljive parlamentarne većine, e to će ostati tema za opoziciju.

Ko je pobedio: SNS ili Vučić?

Šta god ko mislio o SNS-u, ovo zapravo i nije bila pobeda te stranke, već trijumf Aleksandra Vučića. Izbori su dobijeni isključivo na konto njegove popularnosti i poverenja koje je stekao kod prosečnog građanina. U stranci se to izgleda dobro znalo, pa zato nije mogao da prođe nijedan skup, niti javno obraćanje nekog njenog funkcionera, a da se bar nekoliko puta ne izgovori njegovo ime i ne istaknu njegove lične zasluge. To je bilo toliko često i očigledno da su se izveštači povremeno zabavljali i beležili „table” kad god se pomene Vučićevo ime.

U Pančevu se to događalo i po osam do deset puta na jednom jedinom skupu. Da li će se ta mantra pretvoriti u pravljenje novog kulta ličnosti, čemu je naš narod inače vrlo sklon i za šta naprednjake već optužuju, vrlo brzo ćemo videti.

Zamke vladavinskog procesa

Ono što bi prosečan građanin morao da shvati jeste to da neće Aleksandar Vučić, pod pretpostavkom da je i najbolji i najiskreniji i najpošteniji, sam vladati ovom zemljom. On to ne može, kao što ni Tito ni Staljin nisu mogli da vladaju onako kako su vladali bez desetak hiljada Titića i malih Staljina na terenu, udešenih po njihovoj meri. Vladavinski proces i državna vlast je orijaški mehanizam koji zahteva i specifičnu tehnologiju i ogroman broj ljudi. Zato ni Vučić neće moći da odlučuje o kvalitetu obroka u nekom dečjem vrtiću u Prćilovici, na primer, niti o rasporedu pražnjenja kontejnera u pančevačkoj „Higijeni”. Za sprovođenje bilo kakve reforme i njenu primenu u praksi moraće da ima hiljade i hiljade malih, stručnih, poštenih i nepotkupljivih Vučića. A ima li ih? Kako je krenulo, s lakejima, ulizicama, prišipetljama i svakojakim podlacima koji će se sada masovno priključivati SNS-u, pokušavajući da se očešu o Vučićevu popularnost i iskoriste je za lične ciljeve, teško da će uspeti.

Ako ne reše taj problem, pad naprednjaka mogao bi da bude jednako brz i spektakularan kao i njihov uspeh.Konačni rezultati u Pančevu

Kliknite za veci prikaz

Republička izborna komisija je u ponedeljak objavila konačne i zvanične rezultate izbora održanih 16. marta.

U Pančevu je od 113.017 upisanih u birački spisak na izbore izašao 52.841 glasač, što je 46,75 odsto.

Nevažećih listića je bilo 2.257 ili 4,27 odsto.


Srpska napredna stranka

Neminovni vanredni pokrajinski izbori

Kliknite za veci prikaz
Jovan Lazarov, poslanik SNS-a u Skupštini Vojvodine

– Postavlja se pitanje šta će biti s Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine. U normalnoj civilizovanoj zemlji i demokratskom društvu svaka vlada posle ovakvih izbora podnela bi ostavku, a Bojan Pajtić još uvek to ne čini i čak postavlja nekakve uslove za raspisivanje vanrednih izbora – rekao je Jovan Lazarov, poslanik SNS-a u Skupštini Vojvodine, na početku konferencije za novinare održane u sredu, 26. marta.

On je podvukao da SNS „kao državotvorna stranka pristaje da izađe u susret” i da pomogne da se do juna izglasa novi statut APV, a potom da se u skladu s njim i raspišu vanredni izbori.

Lazarov je stanje u kome se sada nalazi Vojvodina ilustrovao podacima iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja.

– Od osnivanja Fonda 2006. godine utrošeno je 47,7 milijardi dinara, a ta sredstva su raspoređivana po opštinama sa ogromnom disproporcijom u odnosu na njihovu veličinu i broj stanovnika. Na primer, od 2007. do 2013. godine u Novom Sadu je iz Fonda utrošeno devet, a u Pančevu 1,7 milijardi dinara. Južnobanatski okrug je u odnosu na Južnobački dobio četiri puta manje sredstava – istakao je Lazarov.

Upoređujući Pančevo i Novi Sad, on je napomenuo da je, primera radi, naš grad 2010. godine dobio 27 puta manje novca od pokrajinske prestonice. SNS se, kaže Lazarov, zalaže da se sva sredstva iz budžeta Vojvodine ubuduće ravnomernije raspoređuju i pokrajina ravnomernije razvija.

Ovom prilikom poslanik SNS-a je govorio i o lošem i nepravednom izbornom sistemu u Vojvodini, a osvrnuo se i na stanje u ovdašnjoj Bolnici, najavljujući da će sledeću konferenciju održati na prijemnom odeljenju ove ustanove. Svu odgovornost za to što nije rekonstruisano Interno odeljenje, ponovio je Lazarov, snosi direktor Milan Milić.