Pancevac Online

Broj 4550 · 20.03.2014.

Naslovna

Izbori 2014. godine – kako su glasali Pančevci

Ubedljiva pobeda naprednjaka

Katastrofalan rezultat URS-a, DSS-a i DS-a * Izlaznost mnogo niža nego u Republici * Nevažeći listići kod nas skoro preskočili cenzus

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Bez obzira na to što Republička izborna komisija (RIK) do zaključenja ovog broja „Pančevca” još nije zvanično proglasila rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju, 16. marta, rezultat je manje-više poznat. Na osnovu više od 99 odsto obrađenih biračkih mesta, u Republici je glasalo 53,12 odsto upisanih birača, a bilo je 3,17 odsto nevažećih listića.

Prema ovim privremenim rezultatima, koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom osvojila je 48,34 odsto glasova i u parlamentu će imati 158 poslanika, lista SPS–PUPS–JS dobila je 13,51 odsto i 44 mandata, koaliciji oko DS-a je, sa 6,04 odsto glasova, pripalo 19 skupštinskih mesta, a cenzus od pet odsto preskočila je još jedino Tadićeva Nova demokratska stranka – Zeleni i njeni partneri, kojima je poverenje dalo 5,71 odsto birača, što znači da će imati 18 poslanika.

Ovim partijama u budućem sazivu parlamenta pridružiće se i predstavnici manjinskih lista, i to šest poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, tri SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i dva poslanika s liste Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Od ostalih stranaka najbliži cenzusu bili su Demokratska stranka Srbije, sa 4,24 odsto dobijenih glasova, i Pokret „Dveri”, s 3,57 odsto. LDP je dobio svega 3,35 odsto, URS 3,04, lista Saše Radulovića 2,08, a SRS samo dva odsto glasova.

Preostale liste su ostvarile zanemarljiv rezultat, dobivši jedva simboličnu podršku građana Srbije. Treba napomenuti i da je glasalo 33,17 odsto upisanih birača s teritorije Kosova i Metohije.

Što se Pančeva tiče, od ukupno 112.284 upisana birača, pred biračkim odborima se pojavilo svega 52.437 glasača (47,74 odsto), što predstavlja mnogo manju izlaznost nego u Republici. S druge strane, karakteristično je i to da je nevažećih listića u ovdašnjim glasačkim kutijama bilo mnogo više – čak 2.228 naših sugrađana (ili 4,25 odsto) na neki način je poništilo svoj papir za glasanje.

Kako su se opredeljivali birači s naše teritorije, vidi se iz priložene tabele, a iz uporednog grafičkog prikaza može se uočiti koliko se njihovo raspoloženje poklapa ili razlikuje od političke volje „ostatka” Republike. SNS je, na primer, kod nas prošao mnogo bolje, Nova demokratska stranka – Zeleni nešto bolje, a Pokret „Dveri” i lista Saše Radulovića – bolje.

Procentualno manje glasova nego u Srbiji dobila je koalicija SPS–PUPS–JS, lošije su prošli i URS i DSS, a najgore doskorašnji gradski vladalac – DS, koji sa svega 4,62 odsto dobijenih glasova, da su u pitanju bili lokalni izbori, ne bi prešao cenzus!

Z. Spremo