Pancevac Online

Broj 4548 · 06.03.2014.

Naslovna

Koliko je Pančevo bitno „Srbijagasu” i Bajatoviću?

Povodom problema sa gasifikacijom u Vojlovici „Pančevac” je pokušao da dobije objašnjenje nadležnih u „Srbijagasu”, ali je to bilo uzaludno. Najpre nam je u pi-ar službi te kompanije u Beogradu rečeno da sačekamo dok naše pitanje ne razmotre nadležne službe, da bi sutradan usledio odgovor da se moramo obratiti centrali „Srbijagasa” u Novom Sadu. Tamo smo saznali da je praksa da sve izjave medijima daje generalni direktor Dušan Bajatović, ali da je on trenutno na službenom putu. Identičan odgovor su dobile i kolege iz nekih drugih medija u Pančevu, što nameće pitanje u kojoj meri je Pančevo bitno „Srbijagasu” i Dušanu Bajatoviću.

Direktor te kompanije je pre tri godine, pred prethodne izbore, posetio Pančevo i prisustvovao početku radova na gasifikaciji Vojlovice.

Bajatović je dolazio u Pančevo i tokom ove predizborne kampanje, pa je očigledno da su mu problemi u našem gradu bitni samo onda kada proceni da mu je to u stranačkom i političkom interesu.

Izjavu o zastoju u gasifikaciji Vojlovice nismo dobili ni od predsednika Skupštine i sekretara tamošnje Mesne zajednice. Rečeno nam je da je predsednik Skupštine u inostranstvu, a da sekretar nije ovlašćen da samostalno daje izjave.


Tema nedelje: Zbog čega su brojni stanovnici vojlovice ogorčeni

Platili za gas, a gasa nema

Uprkos tome što su svi poslovi završeni prošle godine, „Srbijagas” iz nejasnih razloga oteže * Vojlovčani koji su se prijavili za gasifikaciju izdvojili oko hiljadu evra

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Poljupci na otvaranju radova

Radovi na gasifikaciji Vojlovice završeni su još marta prošle godine, ali građani koji su platili uvođenje tog energenta i dalje moraju da čekaju da on bude pušten u njihove kuće. Ovo odugovlačenje je još nerazumljivije kada se uzme u obzir da su tehnički prijem i izdavanje neophodnih dozvola završeni krajem prošle godine.

Tim povodom je Silvana Ivazović Jeđini, odbornica u Skupštini grada, na sednici gradskog parlamenta održanoj 14. februara postavila odborničko pitanje zbog čega se još uvek oteže sa uključivanjem pojedinačnih priključaka u Vojlovici, kao i gasne mreže.

Ona je zatražila i da joj se odgovori na čiju inicijativu je prekinuto grejanje zdravstvene stanice, apoteke i Mesne zajednice iz „Azotare” i kada se može očekivati obavljanje neophodnih popravki u Spomen-domu u Vojlovici kako bi i ta zgrada imala grejanje.

– Zahvaljujući „Azotari” grejanje je radilo još od 2008. godine. Nakon što su krajem prošle godine dobijene sve dozvole za puštanje gasne mreže, bilo je predviđeno da se preko nje greju i ambulanta u Vojlovici, apoteka, Spomen-dom i Mesna zajednica. Međutim, kao što je poznato, još uvek se čeka da nadležni iz „Srbijagasa” daju zeleno svetlo. Komunikacija s njima je potpuno obustavljena i još uvek nema njihove povratne reakcije. Zbog toga sam nakon kontakata s brojnim građanima Vojlovice osetila potrebu da na taj problem skrenem pažnju na sednici Skupštine grada i da postavim odborničko pitanje – izjavila je Silvana Ivazović Jeđini.

Ona je istakla da je zahvaljujući angažovanju Nenada Stanojevića, direktora Direkcije za izgradnju i uređenje grada, omogućeno da se rekonstruisana ambulanta u Vojlovici, koja je krajem prošle nedelje puštena u rad, ponovo greje pomoću toplovoda „Azotare” i da Stanojević zbog toga zaslužuje pohvale.

Silvana Ivazović Jeđini je zahvalila i Dejanu Živanoviću, članu Gradskog veća zaduženom za razvoj sela, zbog toga što se založio za to da se iz gradskog budžeta izdvoji novac za završetak rekonstrukcije grejnih instalacija u Spomen-domu u Vojlovici.

Objasnila je da pre toga taj posao nije bio u potpunosti okončan jer nisu zamenjeni grejni ventili u velikoj sali Spomen-doma. Prema njenim rečima, sada je to prošlost, što je dobro budući da to mesto ima veliki značaj za Vojlovčane. U njemu, naime, rade tamošnja kulturno-umetnička društva i održavaju se važne manifestacije.

Podsećamo, gasifikacija Vojlovice počela je 21. decembra 2011, u prisustvu generalnog direktora „Srbijagasa” Dušana Bajatovića i tadašnje gradonačelnice Pančeva Vesne Martinović.

Bilo je predviđeno da gasovod u ukupnoj dužini od oko 68 kilometara, pored Vojlovice, prođe i kroz Topolu i Strelište, a vrednost radova je iznosila 2.306.000 evra. Tada je najavljeno da će građani tih naselja moći da se greju na gas početkom 2013. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Vojlovčani koji su se upisali u spisak zainteresovanih za gasifikaciju morali su da plate oko hiljadu evra priključke za gasnu mrežu i neophodnu opremu. Mnogi od njih sada strahuju da će im zbog odugovlačenja „Srbijagasa” isteći važnost neophodnih dokumenata koje su izvadili pre dve godine i morali tada da plate.

M. Gligorić