Pancevac Online

Broj 4547 · 27.02.2014.

Naslovna

Tema nedelje: Ko sve traži pomoć iz gradske kase

Pančevo ponovo finansira državu

Zahtev Sindikata srpske policije otkrio da lokalni budžet sve više subvencioniše republičku vlast * Porast molbi za novčanu pomoć mogao bi ugroziti gradske sisteme

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Ristić i Đukić kucali na zatvorena vrata

Loš materijalni položaj pripadnika policije u Srbiji odavno je postao opšte mesto svake priče o toj službi, ali su čelnici pančevačke podružnica Sindikata srpske policije odlučili da javno progovore o nekim detaljima u vezi s tim. Njihova verzija istine ispričana „Pančevcu” naišla je na oštru reakciju samog gradonačelnika, čijem kabinetu su se sindikalisti obratili za pomoć.

Nenad Ristić i Duško Đukić, predsednik i sekretar Sindikalne grupacije Pančevo, ispričali su da poslednjih godina policajci sami šiju uniforme i o svom trošku nabavljaju cipele u kojima rade.

– Finansijsko stanju u MUP-u je vrlo loše i gotovo da smo pali na dno. Službene cipele ne dobijamo, nego ih sami kupujemo kod Kineza na buvljaku. Poslednji put smo letnje jakne dobili 2003, a zimske 2010, i neke od njih, naročito kod kolega koje rade kao pozornici, vidno su dotrajale. MUP-ov tender za nabavku novih uniformi je propao, pa su nedavno policijske uprave dobile bale materijala koji nam je podeljen da sami šijemo radnu odeću. Od nas se traže rezultati rada, što nije problem, ali očekujemo bar minimum uslova – ispričao je Đukić.

Ristić je dodao kako su službena vozila u kojima pančevački policajci svakodnevno obavljaju svoje dužnosti dotrajala, a neka od njih su i otpisana. Na ideju da se obrate lokalnoj samoupravi za pomoć došli su nakon što su od kolega iz nekih gradova u Srbiji čuli da tamošnje vlasti nabavljaju vozila i opremu za lokalnu policiju.

– Kada idemo na obezbeđenje utakmica po Srbiji, srećemo se s kolegama iz drugih gradova, pa čujemo da su oni neke probleme koji su nam zajednički rešili uz pomoć lokalnih vlasti. Zato smo se obratili našem gradu, jer smatramo da on nije siromašniji od nekih drugih. Pre dvadesetak dana smo o tome razgovarali s ljudima u kabinetu gradonačelnika, ali nismo dobili nikakav odgovor – rekao je Ristić.

Njegov kolega Đukić je dodao da su nakon toga pokušali da stupe u direktan kontakt s gradonačelnikom Pavlom Radanovim preko Zorana Tasića, načelnika Južnobanatskog okruga, koji je i sam bio policajac. Međutim, i taj pokušaj je propao, jer načelnik nije imao vremena da ih primi.

Obojica su zaključili da se zbog mnogobrojnih medijskih priča o „lošim policajcima” stvara utisak da su svi pripadnici ove službe takvi i ocenili kako bi trebalo više pažnje posvetiti većini koja pošteno obavlja svoj posao. Ristić je zaključio kako bi bilo dobro da, ako Gradska uprava nema novca za materijalnu pomoć, gradonačelnik bar povremeno priredi prijem za najbolje policajce i tako im pruži podstrek u obavljanju posla. On je napomenuo kako bi to naročito značilo mladim pripadnicima te službe.

Odgovor Radanova na ovaj istup bio je gotovo osuđujući. On je napomenuo da Grad ima odličnu saradnju s Policijskom upravom Pančevo, ali je ocenio kako je ovakav čin Sindikata srpske policije neprimeren.

– Lično smatram da izlazak u medije narušava ugled Republike, bezbednost i stabilnost zemlje. Ne mogu da pozdravim ovakvu njihovu komunikaciju s lokalnom samoupravom preko medija. U poslednjih mesec i po dana sastali smo se sa dva policijska sindikata i saslušali njihove zahteve, ali je prava adresa kojoj treba da se obrate ministar policije, koji je istovremeno i premijer. On mora da brine o stanju u policijskim upravama. Gradska uprava u skladu sa svojim mogućnostima pomaže i onim institucijama i ustanovama za koje su nadležne Republička i Pokrajinska vlada, ali mora da pravi prioritete – rekao je Radanov.

On je naglasio da je iz pančevačkog budžeta prošle godine osam miliona dato za nabavku različite opreme za saobraćajnu policiju, te da će ove godine ponovo biti potrošena znatna sredstva za slične namene. Radanov je precizirao da su nabavljeni foto-aparati, odela za policajce na motociklima, kamere za nadzor saobraćaja i vaga za teretnjake, a uskoro treba da stigne i oprema za kontrolu brzine vozila.

Svesno ili ne, Ristić i Đukić su govoreći o problemima policajaca otvorili Pandorinu kutiju problema o kojima se nije javno govorilo, a mogu ugroziti funkcionisanje grada. Gradonačelnik Pančeva je, naime, otkrio da trpi sve veći pritisak različitih institucija čiji su osnivači Pokrajina ili Republika, što bi moglo ugroziti stabilnost pančevačkih preduzeća i ustanova.

– Ovogodišnji budžet manji je za 1,2 milijarde nego 2013, a zahteva je sve više. Milion dinara daćemo za deo opreme neophodne vatrogasnoj jedinici da bi mogla da gasi požare, pola miliona smo dali Očnoj bolnici da nabavi instrumente neophodne za operacije, a ima i drugih zahteva sličnih ustanova kojima Grad nije osnivač.

To pokazuje da država ima velikih problema i lokalna samouprava će pomoći u skladu sa svojim mogućnostima iako nije nadležna, ali moramo praviti prioritete. Obavezni smo da vodimo računa o preduzećima čiji smo osnivač kako grad ne bi zapao u kolaps, jer ako ne budemo oprezni, od koga ćemo mi tražiti novac? – rekao je Radanov.

Gradonačelnik je dodao kako je dosad iz budžeta dato 10 miliona dinara da bi RTV Pančevo odblokirala račun, a isto toliko i JKP-u „Mladost” nakon što je pre dvadesetak dana pretila opasnost da zbog neplaćenih računa gradski bazen bude zatvoren.

Radanov nije mogao da prognozira da li će narednih meseci morati ponovo finansijski da se pomaže nekim budžetskim korisnicima.

On je podsetio da zbog smanjenih prihoda iz gradske kase tokom 2014. neće biti finansirane nikakve investicije, ali je zato najavio da uskoro treba da bude formirana posebna grupa za izradu projekata. Činiće je zaposleni u Gradskoj upravi, a trebalo bi da je predvodi osoba s dobrim kontaktima u različitim evropskim institucijama. Njen osnovni zadatak biće da preko različitih projekata iz pretpristupnih fondova EU obezbedi sredstva za izgradnju infrastrukture. Radanov je zaključio da bi, ukoliko ova zamisao uspe, bilo više novca i za pomoć onima koji je sada traže od Grada.

Nemoguće je ne uočiti da se i ova vlast srela s problemom koji je imala prethodna vladajuća garnitura predvođena DS-om. Tada je pančevački budžet morao da plati sva neispunjena obećanja Novog Sada da će Fond za kapitalna ulaganja finansirati rekonstrukciju nekoliko gradskih ulica. Ovog puta se „krpe rupe” i „gase požari” koji su briga Republičke vlade. U oba slučaja vodeće stranke lokalne koalicije pokrivale su ili pokrivaju promašaje svojih stranačkih vrhova. Jedina uteha je to što je taj novac utrošen na potrebe građana Pančeva.

D. V.