Pancevac Online

Broj 4546 · 20.02.2014.

Naslovna

Sa sednice Skupštine Pančeva

Izborno miting-zasedanje

Parlament prekinuo rad zbog stranačkog skupa SNS-a, opozicija u znak protesta napustila salu * ATP prvi put nije tražio dodatne subvencije, ali jesu JKP „Mladost” i Radio-televizija

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Prvi ovogodišnji rebalans budžeta pančevačka Skupština je usvojila na sednici koja će više biti upamćena po tome što je najvažnija stranka u vladajućoj koaliciji lokalnom parlamentu pokazala „gde mu je mesto” u sistemu vlasti nego zbog uvećanja prihoda gradske kase. Sednica je u jednom trenutku prekinuta jer je jedan broj odbornika Srpske napredne stranke odlučio da je važnija lojalnost partiji nego Skupštini, pa je otišao u Gradski park na predizborni miting. To je izazvalo revolt opozicije, koja je napustila salu, te je nakon toga odbornička većina za kratko vreme usvojila gotovo 70 odluka.

Rebalansom je budžet Grada uvećan za oko 367 miliona dinara, koliko je preteklo od prošlogodišnjih prihoda u lokalnoj kasi. Taj neutrošeni novac iskorišćen je da se podmire različite potrebe budžetskih korisnika. Ovog puta ATP nije dobio dodatne subvencije, već su one otišle JKP-u „Mladost” i RTV Pančevu. Komunalno preduzeće za održavanje sportskih terena dobilo je 10 miliona kao pomoć u poslovanju i još 25 miliona da plati porez na imovinu, dok će Radio-televizija s 10 miliona dinara platiti dug za PDV, kako bi odblokirala račun.

Zahvaljujući višku novca iz 2013. godine, lokalna samouprava neće morati da se zaduži za finansiranje nekih manjih investicija, pa je planirani kredit od 311 miliona dinara smanjen za više od sto miliona. Od preostalih 200 miliona polovina će biti iskorišćena za rekonstrukciju mosta na Tamišu, dok će s preostalih 100 miliona dinara biti kupljena zgrada vrtića „Bajka”, ali tek pošto Grad o tom aranžmanu postigne konačan dogovor s „Marfin bankom”.

Finansijska (ne)disciplina

Opozicione Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije kritikovale su tu odluku, ocenjujući da budžet nije dobro planiran, te da će zbog toga javna preduzeća narednih meseci tražiti još novca.

Miloš Veselinov (LSV) rekao je da očekuje ozbiljne probleme zbog toga što je plan prihoda i rashoda nategnut, pa bi i zahtevi za manje dodatne subvencije mogli da predstavljaju problem.

– Lokalne partije dele plen, a pošto plena odnosno novca nema, svako uskraćivanje sredstava bilo kom preduzeću podrazumeva solidno odricanje svih od dela javnih prihoda. Pošto partije neće uvek da učine takve ustupke, stradaće oni koji nisu vezani ni za jednu od vladajućih stranaka. Idu izbori i već se vidi tendencija preusmeravanja sredstava na neke tobož hitne poslove. Reč je, zapravo, o promotivnim stranačkim aktivnostima i finansiranju nerealnih obećanja, kao što su trg u Jabuci ili Ulica Marka Kulića, a sve to nauštrb rešavanja stvarnih prioriteta i višedecenijskih problema u gradu.

Veliki deo budžeta ide na plate zaposlenih u javnim preduzećima, a njih je tamo toliko da nemaju više gde da sede. Većina tih novozaposlenih po partijskoj i rodbinskoj liniji ništa i ne radi, a neki se i ne pojavljuju na poslu – rekao je Veselinov.

Nedovoljno novca

Mirko Nikolić (SPS) zahvalio je lokalnoj vlasti što je pažljivo slušala primedbe socijalista prilikom donošenja budžeta za 2014. krajem prošle godine, pa je sada stručno napravila rebalans i nekim gradskim preduzećima dala dodatnu finansijsku „injekciju”. On je naglasio kako ni to neće biti dovoljno, jer će RTV-u do kraja godine nedostajati još 15 miliona dinara, a nove dotacije biće takođe neophodne „Mladosti” i „Higijeni”.

Ligaš Oliver Petković ocenio je kako u budžetu ponovo nije planirano dovoljno novca za obrazovanje i poljoprivredu, a od Jelene Batinić, članice Gradskog veća zadužene za privredu, zatražio je da u revidiranu Strategiju razvoja Pančeva uvrsti izgradnju vodovoda ka Glogonju, kad već ta investicija nije ušla u plan budžeta.

Nekoliko odluka koje regulišu saobraćaj u Pančevu izazvalo je polemiku, uprkos tome što je reč o manje-više tehničkim izmenama. Odbornici LSV-a iskoristili su priliku da kritikuju čelnike ATP-a što nisu ništa uradili na uređenju stajališta u Vojlovici i drugim delovima grada, uprkos datom obećanju i tvrdnji da gradski prevoznik ima novca za to. Njima se u ovom slučaju pridružila i Silvana Ivazović Jeđini, odbornica DS-a iz Vojlovice.

Mirjana Balog Kormanjoš, zamenica direktora ATP-a i odbornica LDP-a, objasnila je kako će šest miliona dinara biti iskorišćeno za uređenje stajališta, ali ne u Vojlovici, jer u tom naselju nema adekvatnih podloga na kojima bi bile postavljene nadstrešnice. To je posao koji mora da obavi JP Direkcija, a to preduzeće ove godine nije planiralo pomenute radove.

Nešto pre podneva Tigran Kiš, zamenik predsednika Skupštine, morao je da proglasi pauzu jer vlast u sali nije imala dovoljno odbornika za izglasavanje odluka. Zbog održavanja predizbornog mitinga SNS-a u Gradskom parku pojedini članovi te partije napustili su zasedanje.

Nakon nešto manje od jednog sata sednica je nastavljena, ali bez opozicije. Vladan Keljević (LSV) pokušao je da protestuje zbog takvog ponašanja vladajuće većine, ali ga je Tigran Kiš sprečio u tome, opomenuvši ga da se drži dnevnog reda i rekavši mu da ne može držati političke govore u Skupštini. On je Keljevića savetovao da zatraži reč po poslovniku, ali odbornik LSV-a očito nije bio vičan korišćenju parlamentarne procedure, pa je morao da napusti govornicu. Pre toga je kroz raspravu s Kišem ipak uspeo da kaže kako je ponašanje odbornika koji su izašli iz sale nečuveno.

– Sramno je da odbornici koje građani plaćaju napuste salu i odu na miting. Tražim da nam objasnite i kako je moguće da baš svih sedam breza koje su stajale na mestu održavanja mitinga bude posečeno jer su navodno obolele, a nije im ništa falilo kad je vetar duvao 160 kilometara na sat – rekao je Keljević.

Mirko Nikolić je u ime odbornika SPS-a i „Jedinstvene Srbije” ironično zahvalio Kišu na „iskusnom vođenju sednice” i dodao kako odbornici koje predvodi neće zadavati muke vlasti da prebrojava kvorum, već će izaći iz sale.

Nakon toga je za manje od 40 minuta usvojeno 68 odluka. U najvećem broju slučajeva radilo se o usaglašavanju lokalnih propisa s pojedinim zakonima ili manje atraktivnim kadrovskim rešenjima.

Tako su se u RTV-u Svetlana Đedović i Tatjana Jelesić, bivša i sadašnja direktorka te medijske kuće, zamenile na mestu člana Nadzornog odbora preduzeća, a u Komisiji za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Gojka Deretića je zamenio Nikola Uskoković. Razlog za smenu je to što je Deretić postao direktor „Almeksovog” poljoprivrednog dobra u Kačarevu, pa bi zbog članstva u Komisiji bio u sukobu interesa.

D. V.


Ministarka Mihajlović posetila „Petrohemiju”

Želimo da fabrika radi

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Ekonomija